Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami
Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

3.6/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6152 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 299 g
Tuky 406 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do listového těsta můžete zabalit nejen klasicky hovězí maso, ale i pěkný kus ryby. Na rozdíl od hovězího nehrozí, že se maso uvnitř nepropeče, lososu totiž spolehlivě stačí kratší doba.

Suroviny

losos 1 kg
filet
rozválené na 2 stejné tenké plátky
Na náplň
nasekaný
rukola 200 g
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhaný
trocha nastrouhané
vejce 1 ks
na potření, rozšlehané
Na šťouchané brambory
sůl
menší, na růžičky

Postup

1

Z filetu udělejte pravidelný, rovnoměrný obdélník: Odkrojte úzkou ocasní část a boční nízký pruh masa podél filetu (odkrojky uložte do mrazáku a využijte – hodí se třeba do rybí polévky). Z upraveného filetu stáhněte kůži, maso osolte, opepřete, zkontrolujte, zda v něm nezůstaly kosti, a pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Lososa zatím dejte stranou.

2

Připravte náplň. Špenát a rukolu dejte do mixéru společně s mascarpone. Přidejte sůl, pepř, parmazán a trochu citronové kůry a rozmixujte na hrubou pastu.

3

Plát těsta položte na arch pečicího papíru a na něj položte filet ryby. Na rybu rozmístěte rovnoměrně náplň z mascarpone, špenátu a rukoly. Vejcem potřete volný okraj těsta, který vykukuje zpod filetu. Druhým plátem těsta náplň i rybu překryjte, okraje obou plátů spojte a pak je srolujte mírně směrem do středu. Pomocí konce rukojeti od příboru nebo hroty vidličky vtiskněte do svinutého okraje těsta ozdobné vroubkování.

4

Naplněný balíček dejte i s papírem na 15 minut do chladu. Troubu zapněte na 200°C a vložte do ní plech, na kterém potom budete lososa péct.

5

Vyndejte balíček z lednice a těsto potřete shora vejcem, na vrchu do těsta prořízněte otvory, aby mohla unikat pára. Přemístěte i s pečicím papírem na předem nahřátý plech – docílíte tak toho, že spodek těsta bude dobře propečený, a ne rozmočený.

6

Pečte 20–25 minut, až je těsto zlatavé. Pak vyndejte a před servírováním a krájením nechte 5 minut odpočinout.

7

Zatímco se losos peče, připravte přílohu. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody. Až budou skoro měkké, přihoďte k nim brokolici a všechno uvařte doměkka, ale ještě na skus. Vodu slijte, do hrnce přidejte máslo a rozšťouchejte brambory s brokolicí podle toho, jak to máte rádi. Podávejte společně s lososem.

NĚCO NAVÍC
Náplň do lososa můžete různě obměňovat. Jako základ použijte třeba jen větší dávku špenátu a dochuťte bylinkami – například oreganem, bazalkou nebo koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč