Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

2.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6152 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 299 g
Tuky 406 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do listového těsta můžete zabalit nejen klasicky hovězí maso, ale i pěkný kus ryby. Na rozdíl od hovězího nehrozí, že se maso uvnitř nepropeče, lososu totiž spolehlivě stačí kratší doba.

Suroviny

losos 1 kg
filet
listové těsto 500 g
rozválené na 2 stejné tenké plátky
Na náplň
baby špenát 250 g
nasekaný
rukola 200 g
nasekaná
mascarpone 200 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán 30 g
strouhaný
citronová kůra
trocha nastrouhané
vejce 1 ks
na potření, rozšlehané
Na šťouchané brambory
brambory 500 g
sůl
brokolice 1 ks
menší, na růžičky
máslo 50 g

1 Z filetu udělejte pravidelný, rovnoměrný obdélník: Odkrojte úzkou ocasní část a boční nízký pruh masa podél filetu (odkrojky uložte do mrazáku a využijte – hodí se třeba do rybí polévky). Z upraveného filetu stáhněte kůži, maso osolte, opepřete, zkontrolujte, zda v něm nezůstaly kosti, a pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Lososa zatím dejte stranou.

2 Připravte náplň. Špenát a rukolu dejte do mixéru společně s mascarpone. Přidejte sůl, pepř, parmazán a trochu citronové kůry a rozmixujte na hrubou pastu.

3 Plát těsta položte na arch pečicího papíru a na něj položte filet ryby. Na rybu rozmístěte rovnoměrně náplň z mascarpone, špenátu a rukoly. Vejcem potřete volný okraj těsta, který vykukuje zpod filetu. Druhým plátem těsta náplň i rybu překryjte, okraje obou plátů spojte a pak je srolujte mírně směrem do středu. Pomocí konce rukojeti od příboru nebo hroty vidličky vtiskněte do svinutého okraje těsta ozdobné vroubkování.

4 Naplněný balíček dejte i s papírem na 15 minut do chladu. Troubu zapněte na 200°C a vložte do ní plech, na kterém potom budete lososa péct.

Vyndejte balíček z lednice a těsto potřete shora vejcem, na vrchu do těsta prořízněte otvory, aby mohla unikat pára. Přemístěte i s pečicím papírem na předem nahřátý plech – docílíte tak toho, že spodek těsta bude dobře propečený, a ne rozmočený.

6 Pečte 20–25 minut, až je těsto zlatavé. Pak vyndejte a před servírováním a krájením nechte 5 minut odpočinout.

7 Zatímco se losos peče, připravte přílohu. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody. Až budou skoro měkké, přihoďte k nim brokolici a všechno uvařte doměkka, ale ještě na skus. Vodu slijte, do hrnce přidejte máslo a rozšťouchejte brambory s brokolicí podle toho, jak to máte rádi. Podávejte společně s lososem.

NĚCO NAVÍC 
Náplň do lososa můžete různě obměňovat. Jako základ použijte třeba jen větší dávku špenátu a dochuťte bylinkami – například oreganem, bazalkou nebo koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit