Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6152 kcal
Bílkoviny 304 g
Cukr 299 g
Tuky 406 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do listového těsta můžete zabalit nejen klasicky hovězí maso, ale i pěkný kus ryby. Na rozdíl od hovězího nehrozí, že se maso uvnitř nepropeče, lososu totiž spolehlivě stačí kratší doba.

Suroviny

losos 1 kg
listové těsto 500 g
rozválené na 2 stejné tenké plátky
Na náplň
baby špenát 250 g
nasekaný
rukola 200 g
nasekaná
mascarpone 200 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán 30 g
strouhaný
citronová kůra
trocha nastrouhané
vejce 1 ks
na potření, rozšlehané
Na šťouchané brambory
brambory 500 g
sůl
brokolice 1 ks
menší, na růžičky
máslo 50 g

1 Z filetu udělejte pravidelný, rovnoměrný obdélník: Odkrojte úzkou ocasní část a boční nízký pruh masa podél filetu (odkrojky uložte do mrazáku a využijte – hodí se třeba do rybí polévky). Z upraveného filetu stáhněte kůži, maso osolte, opepřete, zkontrolujte, zda v něm nezůstaly kosti, a pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Lososa zatím dejte stranou.

2 Připravte náplň. Špenát a rukolu dejte do mixéru společně s mascarpone. Přidejte sůl, pepř, parmazán a trochu citronové kůry a rozmixujte na hrubou pastu.

3 Plát těsta položte na arch pečicího papíru a na něj položte filet ryby. Na rybu rozmístěte rovnoměrně náplň z mascarpone, špenátu a rukoly. Vejcem potřete volný okraj těsta, který vykukuje zpod filetu. Druhým plátem těsta náplň i rybu překryjte, okraje obou plátů spojte a pak je srolujte mírně směrem do středu. Pomocí konce rukojeti od příboru nebo hroty vidličky vtiskněte do svinutého okraje těsta ozdobné vroubkování.

4 Naplněný balíček dejte i s papírem na 15 minut do chladu. Troubu zapněte na 200°C a vložte do ní plech, na kterém potom budete lososa péct.

Vyndejte balíček z lednice a těsto potřete shora vejcem, na vrchu do těsta prořízněte otvory, aby mohla unikat pára. Přemístěte i s pečicím papírem na předem nahřátý plech – docílíte tak toho, že spodek těsta bude dobře propečený, a ne rozmočený.

6 Pečte 20–25 minut, až je těsto zlatavé. Pak vyndejte a před servírováním a krájením nechte 5 minut odpočinout.

7 Zatímco se losos peče, připravte přílohu. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody. Až budou skoro měkké, přihoďte k nim brokolici a všechno uvařte doměkka, ale ještě na skus. Vodu slijte, do hrnce přidejte máslo a rozšťouchejte brambory s brokolicí podle toho, jak to máte rádi. Podávejte společně s lososem.

NĚCO NAVÍC 
Náplň do lososa můžete různě obměňovat. Jako základ použijte třeba jen větší dávku špenátu a dochuťte bylinkami – například oreganem, bazalkou nebo koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit