Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

Do listového těsta můžete zabalit nejen klasicky hovězí maso, ale i pěkný kus ryby. Na rozdíl od hovězího nehrozí, že se maso uvnitř nepropeče, lososu totiž spolehlivě stačí kratší doba.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT25M
Pečení 0:25
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 1 kg filet lososa
    • 500 g listového těsta, rozváleného na dva stejné tenké pláty

    NA NÁPLŇ

    • 250 g baby špenátu, nasekaného
    • 200 g rukoly, nasekané
    • 200 g mascarpone
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 30 g strouhaného parmazánu
    • trocha nastrouhané citronové kůry
    • 1 vejce na potření, rozšlehané

    NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY

    • 500 g brambor
    • sůl
    • 1 menší brokolice, rozebraná na růžičky
    • 50 g másla

Příprava jídla

1 Z filetu udělejte pravidelný, rovnoměrný obdélník: Odkrojte úzkou ocasní část a boční nízký pruh masa podél filetu (odkrojky uložte do mrazáku a využijte – hodí se třeba do rybí polévky). Z upraveného filetu stáhněte kůži, maso osolte, opepřete, zkontrolujte, zda v něm nezůstaly kosti, a pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Lososa zatím dejte stranou.

2 Připravte náplň. Špenát a rukolu dejte do mixéru společně s mascarpone. Přidejte sůl, pepř, parmazán a trochu citronové kůry a rozmixujte na hrubou pastu.

3 Plát těsta položte na arch pečicího papíru a na něj položte filet ryby. Na rybu rozmístěte rovnoměrně náplň z mascarpone, špenátu a rukoly. Vejcem potřete volný okraj těsta, který vykukuje zpod filetu. Druhým plátem těsta náplň i rybu překryjte, okraje obou plátů spojte a pak je srolujte mírně směrem do středu. Pomocí konce rukojeti od příboru nebo hroty vidličky vtiskněte do svinutého okraje těsta ozdobné vroubkování.

4 Naplněný balíček dejte i s papírem na 15 minut do chladu. Troubu zapněte na 200°C a vložte do ní plech, na kterém potom budete lososa péct.

Vyndejte balíček z lednice a těsto potřete shora vejcem, na vrchu do těsta prořízněte otvory, aby mohla unikat pára. Přemístěte i s pečicím papírem na předem nahřátý plech – docílíte tak toho, že spodek těsta bude dobře propečený, a ne rozmočený.

6 Pečte 20–25 minut, až je těsto zlatavé. Pak vyndejte a před servírováním a krájením nechte 5 minut odpočinout.

7 Zatímco se losos peče, připravte přílohu. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody. Až budou skoro měkké, přihoďte k nim brokolici a všechno uvařte doměkka, ale ještě na skus. Vodu slijte, do hrnce přidejte máslo a rozšťouchejte brambory s brokolicí podle toho, jak to máte rádi. Podávejte společně s lososem.

NĚCO NAVÍC 
Náplň do lososa můžete různě obměňovat. Jako základ použijte třeba jen větší dávku špenátu a dochuťte bylinkami – například oreganem, bazalkou nebo koprem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jarní panzanella s chřestem

Hráškový krém se šunkou

Rebarborové bellini

REKLAMA

Přidat komentář