Do listového těsta můžete zabalit nejen klasicky hovězí maso, ale i pěkný kus ryby. Na rozdíl od hovězího nehrozí, že se maso uvnitř nepropeče, lososu totiž spolehlivě stačí kratší doba.
Suroviny
Postup
Z filetu udělejte pravidelný, rovnoměrný obdélník: Odkrojte úzkou ocasní část a boční nízký pruh masa podél filetu (odkrojky uložte do mrazáku a využijte – hodí se třeba do rybí polévky). Z upraveného filetu stáhněte kůži, maso osolte, opepřete, zkontrolujte, zda v něm nezůstaly kosti, a pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Lososa zatím dejte stranou.
Připravte náplň. Špenát a rukolu dejte do mixéru společně s mascarpone. Přidejte sůl, pepř, parmazán a trochu citronové kůry a rozmixujte na hrubou pastu.
Plát těsta položte na arch pečicího papíru a na něj položte filet ryby. Na rybu rozmístěte rovnoměrně náplň z mascarpone, špenátu a rukoly. Vejcem potřete volný okraj těsta, který vykukuje zpod filetu. Druhým plátem těsta náplň i rybu překryjte, okraje obou plátů spojte a pak je srolujte mírně směrem do středu. Pomocí konce rukojeti od příboru nebo hroty vidličky vtiskněte do svinutého okraje těsta ozdobné vroubkování.
Naplněný balíček dejte i s papírem na 15 minut do chladu. Troubu zapněte na 200°C a vložte do ní plech, na kterém potom budete lososa péct.
Vyndejte balíček z lednice a těsto potřete shora vejcem, na vrchu do těsta prořízněte otvory, aby mohla unikat pára. Přemístěte i s pečicím papírem na předem nahřátý plech – docílíte tak toho, že spodek těsta bude dobře propečený, a ne rozmočený.
Pečte 20–25 minut, až je těsto zlatavé. Pak vyndejte a před servírováním a krájením nechte 5 minut odpočinout.
Zatímco se losos peče, připravte přílohu. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody. Až budou skoro měkké, přihoďte k nim brokolici a všechno uvařte doměkka, ale ještě na skus. Vodu slijte, do hrnce přidejte máslo a rozšťouchejte brambory s brokolicí podle toho, jak to máte rádi. Podávejte společně s lososem.
NĚCO NAVÍC
Náplň do lososa můžete různě obměňovat. Jako základ použijte třeba jen větší dávku špenátu a dochuťte bylinkami – například oreganem, bazalkou nebo koprem.