0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou

Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou

2.4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3117 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 135 g
Tuky 188 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos je ideální vánoční chod – dostojí rybí tradici, vypadá velkolepě a chutná všem. A hotový je za pár minut, stačí si dát pozor a maso v troubě nevysušit.

Suroviny

zbavené ovadlých lístků a překrojené na půl
olivový olej 2 PL
sůl
pepř
čerstvě drcený
melasa 2,5 PL
melasa z granátových jablek (viz Něco navíc)
jablečná šťáva 2 PL
šťáva z granátových jablek
chilli omáčka sladká 2 PL
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
oloupaný a nastrouhaný
česnek 1 stroužek
prolisovaný
chilli sušené 1 špetka
losos 600 g
filet, v celku
semínka na posypání
máta snítky
na ozdobení
NA JOGURTOVO–BYLINKOVÝ DRESINK
majonéza 120 g
citronová šťáva 1 PL
kapary 2 PL
nasekané
kopr 3 PL
nasekaný
máta 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Rozehřejte troubu na 220°C. Pekáček, do kterého se vejde jak losos, tak růžičková kapusta, vyložte pečicím papírem. Kapustu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a vsypte do pekáčku. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Mezitím smíchejte v mističce melasu a šťávu z granátových jablek, sweet chilli omáčku, nastrouhaný zázvor, česnek a chilli vločky.

2 Pekáček vyjměte, kapustičky shrňte ke stranám a do středu umístěte lososa. Potřete rybu marinádou. Vraťte do trouby a pečte 15–20 minut (podle toho, jak máte lososa rádi propečeného).

3 Zatímco se losos peče, připravte dresink. Smíchejte jogurt s majonézou a citronovou šťávou, přidejte nasekané kapary, bylinky a podle chuti osolte a opepřete.

4 Lososa před servírováním posypte semínky granátových jablek a snítkami máty a podávejte s růžičkovou kapustou a jogurtovým dresinkem.

NĚCO NAVÍC
Melasa z granátových jablek je na hustý sirup varem zredukovaná šťáva z granátových jablek. Není příliš sladká a hodí se také do zálivek salátů, na marinády či na pečenou zeleninu. K dostání je v obchodech s orientálními specialitami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...