Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou

Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou

2 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3117 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 135 g
Tuky 188 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos je ideální vánoční chod – dostojí rybí tradici, vypadá velkolepě a chutná všem. A hotový je za pár minut, stačí si dát pozor a maso v troubě nevysušit.

Suroviny

růžičková kapusta 500 g
zbavené ovadlých lístků a překrojené na půl
olivový olej 2 PL
sůl
pepř
čerstvě drcený
melasa 2.5 PL
melasa z granátových jablek (viz Něco navíc)
jablečná šťáva 2 PL
šťáva z granátových jablek
chilli omáčka sladká 2 PL
zázvor (čerstvý) 2.5 cm
oloupaný a nastrouhaný
česnek 1 stroužek
prolisovaný
chilli sušené 1 špetka
losos 600 g
filet, v celku
granátové jablko 1 hrst
semínka na posypání
máta snítky
na ozdobení
NA JOGURTOVO–BYLINKOVÝ DRESINK
jogurt řeckého typu 280 g
majonéza 120 g
citronová štáva 1 PL
kapary 2 PL
nasekané
kopr 3 PL
nasekaný
máta 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Rozehřejte troubu na 220°C. Pekáček, do kterého se vejde jak losos, tak růžičková kapusta, vyložte pečicím papírem. Kapustu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a vsypte do pekáčku. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Mezitím smíchejte v mističce melasu a šťávu z granátových jablek, sweet chilli omáčku, nastrouhaný zázvor, česnek a chilli vločky.

2 Pekáček vyjměte, kapustičky shrňte ke stranám a do středu umístěte lososa. Potřete rybu marinádou. Vraťte do trouby a pečte 15–20 minut (podle toho, jak máte lososa rádi propečeného).

3 Zatímco se losos peče, připravte dresink. Smíchejte jogurt s majonézou a citronovou šťávou, přidejte nasekané kapary, bylinky a podle chuti osolte a opepřete.

4 Lososa před servírováním posypte semínky granátových jablek a snítkami máty a podávejte s růžičkovou kapustou a jogurtovým dresinkem.

NĚCO NAVÍC
Melasa z granátových jablek je na hustý sirup varem zredukovaná šťáva z granátových jablek. Není příliš sladká a hodí se také do zálivek salátů, na marinády či na pečenou zeleninu. K dostání je v obchodech s orientálními specialitami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit