Losos je ideální vánoční chod – dostojí rybí tradici, vypadá velkolepě a chutná všem. A hotový je za pár minut, stačí si dát pozor a maso v troubě nevysušit.
Suroviny
1 Rozehřejte troubu na 220°C. Pekáček, do kterého se vejde jak losos, tak růžičková kapusta, vyložte pečicím papírem. Kapustu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a vsypte do pekáčku. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Mezitím smíchejte v mističce melasu a šťávu z granátových jablek, sweet chilli omáčku, nastrouhaný zázvor, česnek a chilli vločky.
2 Pekáček vyjměte, kapustičky shrňte ke stranám a do středu umístěte lososa. Potřete rybu marinádou. Vraťte do trouby a pečte 15–20 minut (podle toho, jak máte lososa rádi propečeného).
3 Zatímco se losos peče, připravte dresink. Smíchejte jogurt s majonézou a citronovou šťávou, přidejte nasekané kapary, bylinky a podle chuti osolte a opepřete.
4 Lososa před servírováním posypte semínky granátových jablek a snítkami máty a podávejte s růžičkovou kapustou a jogurtovým dresinkem.
NĚCO NAVÍC
Melasa z granátových jablek je na hustý sirup varem zredukovaná šťáva z granátových jablek. Není příliš sladká a hodí se také do zálivek salátů, na marinády či na pečenou zeleninu. K dostání je v obchodech s orientálními specialitami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štědrý večer ze země jezer: Finské vánoční menu(5 receptů)
- Kapustičky: 27 receptů, které si zamilujete(27 receptů)