Losos plněný špenátem a krevetami

Losos plněný špenátem a krevetami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1616 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 35 g
Tuky 112 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hvězdou štědrovečerní tabule bude zaručeně krevetami plněný losos. Přitom tenhle recept patří do kategorie minimum úsilí, maximální efekt.

Suroviny

pórek 1 ks
2 ks
filet lososa s kůží, á 650 g
Na nádivku
olivový olej 2 PL
sůl
1 špetka
sušené drcené chilli
česnek 3 stroužek
nadrobno
krevety 200 g
větší, loupané
baby špenát 300 g
ricotta 250 g
parmazán 60 g
strouhaný
mandle plátky 2 PL
smetana ke šlehání 50 ml
citronová kůra
z poloviny biocitronu

1 Nejdřív si připravte pórek. Odkrojte kořínky dole a jen malý kousek (1cm) zelených listů nahoře. Každý list (stačí jich pět – i na nepovedené pokusy) v nejkratším místě opatrně podélně rozřízněte a odloupněte. Pak je operte a podélně rozřízněte napůl. Vzniknou dlouhé pruhy efektně přecházející z bílé až do tmavě zelené. Vhoďte je do hrnce s vroucí vodou a minutu vařte. Sceďte a zchlaďte.

2 Na náplň krátce zpěňte na 1 lžíci oleje česnek a chilli. Přidejte špenát, osolte a podlijte smetanou. Přiklopte a přiveďte k varu. Vypněte, vmíchejte ricottu a parmazán, mandle a dosolte. Na 1 lžíci oleje krátce osmahněte krevety, jen aby se prohřály. Nechte okapat.

3 Lososa osolte a jeden filet potřete špenátovou nádivkou. Přidejte krevety a posypte citronovou kůrou. Přiklopte druhým filetem a zajistěte pruhy pórku – zavažte každý na dvojitý uzel a přebytečné konce odřízněte . Až sem můžete připravit pár hodin předem a zakryté uchovat v chladu.

4 V troubě předehřáté na 200°C pečte zhruba 25 minut, až bude nádivka prohřátá a maso na povrchu upečené, ale uvnitř ještě tmavé. Dojde po vytažení z trouby a bude báječně šťavnaté.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit