Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

„Tohle menu není složité, jen si s ním musíte trochu pohrát. Jakmile ochutnáte, pochopíte, že se všechna námaha bohatě vyplatí...“ říká šéfkuchař Libor Krušinský.

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Vaření 0:25
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 600 g filetů pstruha lososovitého (150 g na osobu)
    • sůl
    • 240 g fialových brambor (nejlépe odrůda Violette), nakrájených na kostičky
    • 240 g cukety, na kostičky
    • 240 g mrkve, na kostičky
    • 3 lžíce másla
    • 2 lžíce olivového oleje

    NA KVĚTÁKOVÉ PYRÉ

    • 1/2 hlávky květáku, rozebraná na růžičky
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžička másla
    • sůl

    NA OMÁČKU

    • 100 ml bílého vína (Libor použil sauvignon)
    • 2 šalotky, nakrájené najemno
    • 200 ml rybího nebo kuřecího vývaru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 4 velmi mladé kopřivy

Příprava jídla

1 Začněte přípravou pyré. Troubu předehřejte na 180°C. Růžičky květáku rozložte do pekáče, posolte, pokropte smetanou, zakryjte a pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby, vložte do mixéru, přidejte lžičku másla a rozmixujte dohladka (pro absolutní jemnost můžete i propasírovat). 

2 Založte omáčku. Šalotku dejte do menšího rendlíku s vínem a vývarem a zredukujte skoro dosucha – tekutina se téměř vyvaří, v hrnci na dně zůstane jen hustý škraloup, trvá to asi 20 minut. Rozmíchejte ho se smetanou, vložte kopřivy a vařte dalších 20 minut do husté omáčky. Pak kopřivy vyjměte, napěňte tyčovým mixérem a udržujte v teple.

3 Pstruha osolte. Připravte zeleninu. Brambory vařte 10 minut, mrkev 4 minuty a cuketu 1 minutu ve vroucí vodě. Prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat, posolte a před podáváním prohřejte v pánvi na 1 lžíci másla.

4 Na pánvi rozehřejte zbytek másla a olivový olej a opečte na něm rybu. Libor ji vkládá do pánve kůží dolů asi na 2 minuty a stále přelévá na mírném plameni horkým výpekem. Ryba se dodělá bez nutnosti otáčení. Podávejte (pyré jsme servírovali pomocí cukrářského sáčku).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mille feuille z chřestu, kozího sýra a mangalice

Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou

REKLAMA

Přidat komentář