0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou

Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9730 kcal
Bílkoviny 263 g
Sacharidy 364 g
Tuky 805 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlina z čerstvého heřmánku chutná po medu. Pokud květy nejsou k mání, použijte třeba zmrzlinu ze zakysané smetany.

Suroviny

NA CRÈME BRÛLÉE
tmavá čokoláda 125 g
výběrová, min 64%
žloutek 5 ks
třtinový cukr 90 g
tmavý + trocha navíc na krustu
vanilkový lusk ½ ks
vyškrábnutá semínka
smetana ke šlehání 500 ml
33%
mléko 250 g
plnotučné
Na zmrzlinu
žloutek 7 ks
krupicový cukr 100 g
mléko 250 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 500 ml
cukrový sirup 1 PL
lze použít i průhlený kukuřičný sirup
jedlé květy 1 hrst
květy heřmánku (nenahrazovat sušenými, mají jinou chuť)
Na mandlové drobečky
mouka pšeničná hladká 25 g
mouka mandlová 25 g
lze použít i jemně mleté mandle
moučkový cukr 25 g
máslo 25 g
rozpuštěné, vlažné

1 Začněte zmrzlinou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte s kukuřičným nebo glukózovým sirupem a opatrně tenkým pramínkem nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Pak odstavte a do hrnce vložte velkou hrst heřmánkových květů. Přiklopte poklicí a nechte asi 20 minut louhovat, potom přeceďte přes jemný cedník a dejte zcela vychladit. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit.

2 Připravte crème brûlée. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do mísy. Žloutky s cukrem a vanilkou vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte a opatrně nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Okamžitě odstavte a přelijte přes cedník na čokoládu v míse. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Crème brûlée vložte buď do vymazaných formiček, nebo do ráfků (předem vyložených potravinářskou fólií tak, aby vzniklo dno). Postavte na plech a zalijte do výše poloviny formiček vodou a vložte do trouby vyhřáté na 90°C. Pečte asi 45–50 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Ráfky objeďte nožem a šetrně vyndejte. Na každou porci nasypte polovinu lžíce cukru a flambovací pistolí ožehněte na krustu.

3 Na mandlové drobečky smíchejte metlou všechny sypké ingredience a tenkým pramínkem pomalu přilévejte rozpuštěné vlahé máslo, drobečky se tak utvoří samy. V jedné vrstvě je rozprostřete na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10–12 minut dozlatova.

4 Každou porci dezertu ozdobte mandlovými drobečky a podávejte s heřmánkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč