Zmrzlina z čerstvého heřmánku chutná po medu. Pokud květy nejsou zrovna k mání, použijte třeba zmrzlinu ze zakysané smetany.
Suroviny
Postup
Začněte zmrzlinou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte s kukuřičným nebo glukózovým sirupem a opatrně tenkým pramínkem nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Pak odstavte a do hrnce vložte velkou hrst heřmánkových květů. Přiklopte poklicí a nechte asi 20 minut louhovat, potom přeceďte přes jemný cedník a dejte zcela vychladit. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit.
Připravte crème brûlée. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do mísy. Žloutky s cukrem a vanilkou vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte a opatrně nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Okamžitě odstavte a přelijte přes cedník na čokoládu v míse. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Crème brûlée vložte buď do vymazaných formiček, nebo do ráfků (předem vyložených potravinářskou fólií tak, aby vzniklo dno). Postavte na plech a zalijte do výše poloviny formiček vodou a vložte do trouby vyhřáté na 90°C. Pečte asi 45–50 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Ráfky objeďte nožem a šetrně vyndejte. Na každou porci nasypte polovinu lžíce cukru a flambovací pistolí ožehněte na krustu.
Na mandlové drobečky smíchejte metlou všechny sypké ingredience a tenkým pramínkem pomalu přilévejte rozpuštěné vlahé máslo, drobečky se tak utvoří samy. V jedné vrstvě je rozprostřete na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10–12 minut dozlatova.
Každou porci dezertu ozdobte mandlovými drobečky a podávejte s heřmánkovou zmrzlinou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Spalte to Aneb jak si doma připravit perfektní crème brûlée(14 receptů )
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )