Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou

Zmrzlina z čerstvého heřmánku chutná po medu. Pokud květy nejsou k mání, použijte třeba zmrzlinu ze zakysané smetany.

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ mražení a louhování
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    NA CRÈME BRÛLÉE

    • 125 g výběrové tmavé čokolády (64%)
    • 5 žloutků
    • 90 g třtinového cukru + další cukr na krustu
    • vyškrábnutá semínka z 1/2 vanilkového lusku
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 250 ml plnotučného mléka

    NA ZMRZLINU

    • 7 žloutků
    • 100 g krupicového cukru
    • 250 ml plnotučného mléka
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce glukózového nebo průhledného kukuřičného sirupu
    • 1 pořádná hrst čerstvých květů heřmánku (nenahrazujte sušeným, má jinou chuť)

    NA MANDLOVÉ DROBEČKY

    • 25 g hladké mouky
    • 25 g mandlové mouky nebo velmi jemně mletých mandlí
    • 25 g moučkového cukru
    • 25 g másla, rozpuštěného a vlažného

Příprava jídla

1 Začněte zmrzlinou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte s kukuřičným nebo glukózovým sirupem a opatrně tenkým pramínkem nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Pak odstavte a do hrnce vložte velkou hrst heřmánkových květů. Přiklopte poklicí a nechte asi 20 minut louhovat, potom přeceďte přes jemný cedník a dejte zcela vychladit. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit.

2 Připravte crème brûlée. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do mísy. Žloutky s cukrem a vanilkou vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte a opatrně nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Okamžitě odstavte a přelijte přes cedník na čokoládu v míse. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Crème brûlée vložte buď do vymazaných formiček, nebo do ráfků (předem vyložených potravinářskou fólií tak, aby vzniklo dno). Postavte na plech a zalijte do výše poloviny formiček vodou a vložte do trouby vyhřáté na 90°C. Pečte asi 45–50 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Ráfky objeďte nožem a šetrně vyndejte. Na každou porci nasypte polovinu lžíce cukru a flambovací pistolí ožehněte na krustu.

3 Na mandlové drobečky smíchejte metlou všechny sypké ingredience a tenkým pramínkem pomalu přilévejte rozpuštěné vlahé máslo, drobečky se tak utvoří samy. V jedné vrstvě je rozprostřete na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10–12 minut dozlatova.

4 Každou porci dezertu ozdobte mandlovými drobečky a podávejte s heřmánkovou zmrzlinou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mille feuille z chřestu, kozího sýra a mangalice

Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Sladká odměna za vysvědčení

REKLAMA

Přidat komentář