Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou

Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7254 kcal
Bílkoviny 146 g
Cukr 401 g
Tuky 552 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlina z čerstvého heřmánku chutná po medu. Pokud květy nejsou k mání, použijte třeba zmrzlinu ze zakysané smetany.

Suroviny

Na creme brulee
čokoláda 125 g
tmavá, výběrová, min 64%
žloutek 5 ks
cukr 90 g
třtinový, tmavý, a trocha navíc na krustu
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
smetana 500 ml
ke šlehání (33%)
mléko 250 g
plnotučné
Na zmrzlinu
krupicový cukr 100 g
mléko 250 ml
plnotučné
smetana 500 ml
ke šlehání
cukrový sirup 1 PL
lze i průhlený kukuřičný
1 hrst
květy heřmánku čerstvé (nenahrazovat sušenými, mají jinou chuť)
Na mandlové drobečky
mouka pšeničná hladká 25 g
mouka mandlová 25 g
lze použít i jemně mleté mandle
moučkový cukr 25 g
máslo 25 g
rozpuštěné, vlažné

1 Začněte zmrzlinou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte s kukuřičným nebo glukózovým sirupem a opatrně tenkým pramínkem nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Pak odstavte a do hrnce vložte velkou hrst heřmánkových květů. Přiklopte poklicí a nechte asi 20 minut louhovat, potom přeceďte přes jemný cedník a dejte zcela vychladit. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit.

2 Připravte crème brûlée. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do mísy. Žloutky s cukrem a vanilkou vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte a opatrně nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Okamžitě odstavte a přelijte přes cedník na čokoládu v míse. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Crème brûlée vložte buď do vymazaných formiček, nebo do ráfků (předem vyložených potravinářskou fólií tak, aby vzniklo dno). Postavte na plech a zalijte do výše poloviny formiček vodou a vložte do trouby vyhřáté na 90°C. Pečte asi 45–50 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Ráfky objeďte nožem a šetrně vyndejte. Na každou porci nasypte polovinu lžíce cukru a flambovací pistolí ožehněte na krustu.

3 Na mandlové drobečky smíchejte metlou všechny sypké ingredience a tenkým pramínkem pomalu přilévejte rozpuštěné vlahé máslo, drobečky se tak utvoří samy. V jedné vrstvě je rozprostřete na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10–12 minut dozlatova.

4 Každou porci dezertu ozdobte mandlovými drobečky a podávejte s heřmánkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit