Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou
Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou

4.9/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9730 kcal
Bílkoviny 263 g
Sacharidy 364 g
Tuky 805 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlina z čerstvého heřmánku chutná po medu. Pokud květy nejsou zrovna k mání, použijte třeba zmrzlinu ze zakysané smetany.

Suroviny

NA CRÈME BRÛLÉE
tmavá čokoláda 125 g
třtinový cukr 90 g
+ na krustu
mléko 250 g
plnotučné
Na zmrzlinu
mléko 250 ml
plnotučné
cukrový sirup 1 PL
lze použít i průhlený kukuřičný sirup
jedlé květy 1 hrst
květy heřmánku (nenahrazujte je sušenými, mají jinou chuť)
Na mandlové drobečky
lze použít i jemně mleté mandle
rozpuštěné, vlažné

Postup

1

Začněte zmrzlinou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte s kukuřičným nebo glukózovým sirupem a opatrně tenkým pramínkem nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Pak odstavte a do hrnce vložte velkou hrst heřmánkových květů. Přiklopte poklicí a nechte asi 20 minut louhovat, potom přeceďte přes jemný cedník a dejte zcela vychladit. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit.

2

Připravte crème brûlée. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do mísy. Žloutky s cukrem a vanilkou vyšlehejte do světlé pěny. Mléko a smetanu zahřejte a opatrně nalijte na žloutky a spojte dohromady. Směs vraťte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřívejte a míchejte stěrkou, dokud nezhoustne. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte do teploty 81°C. Bez teploměru ideální konzistenci zjistíte tak, když na stěrce zůstane za prstem cestička. Okamžitě odstavte a přelijte přes cedník na čokoládu v míse. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Crème brûlée vložte buď do vymazaných formiček, nebo do ráfků (předem vyložených potravinářskou fólií tak, aby vzniklo dno). Postavte na plech a zalijte do výše poloviny formiček vodou a vložte do trouby vyhřáté na 90°C. Pečte asi 45–50 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Ráfky objeďte nožem a šetrně vyndejte. Na každou porci nasypte polovinu lžíce cukru a flambovací pistolí ožehněte na krustu.

3

Na mandlové drobečky smíchejte metlou všechny sypké ingredience a tenkým pramínkem pomalu přilévejte rozpuštěné vlahé máslo, drobečky se tak utvoří samy. V jedné vrstvě je rozprostřete na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10–12 minut dozlatova.

4

Každou porci dezertu ozdobte mandlovými drobečky a podávejte s heřmánkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...