0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3692 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 148 g
Tuky 261 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tohle menu není složité, jen si s ním musíte trochu pohrát. Jakmile ochutnáte, pochopíte, že se všechna námaha bohatě vyplatí...“ říká šéfkuchař Libor Krušinský.

Suroviny

pstruh 600 g
cca po 150g filet/ na osobu
sůl
brambory 240 g
fialové (nejlépe odrůda Violette), nakrájené na kostičky
cuketa 240 g
na kostičky
mrkev 240 g
na kostičky
máslo 3 PL
olivový olej 2 PL
Na květákové pyré
květák 1
rozebraná na růžičky
smetana 150 ml
ke šlehání (33%)
máslo 1 ČL
sůl
Na omáčku
víno bílé 100 ml
např. Sauvigon
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
vývar 200 ml
lze i kuřecí
smetana 200 ml
ke šlehání (33%)
kopřiva 4 ks
velmi mladá

1 Začněte přípravou pyré. Troubu předehřejte na 180°C. Růžičky květáku rozložte do pekáče, posolte, pokropte smetanou, zakryjte a pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby, vložte do mixéru, přidejte lžičku másla a rozmixujte dohladka (pro absolutní jemnost můžete i propasírovat). 

2 Založte omáčku. Šalotku dejte do menšího rendlíku s vínem a vývarem a zredukujte skoro dosucha – tekutina se téměř vyvaří, v hrnci na dně zůstane jen hustý škraloup, trvá to asi 20 minut. Rozmíchejte ho se smetanou, vložte kopřivy a vařte dalších 20 minut do husté omáčky. Pak kopřivy vyjměte, napěňte tyčovým mixérem a udržujte v teple.

3 Pstruha osolte. Připravte zeleninu. Brambory vařte 10 minut, mrkev 4 minuty a cuketu 1 minutu ve vroucí vodě. Prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat, posolte a před podáváním prohřejte v pánvi na 1 lžíci másla.

4 Na pánvi rozehřejte zbytek másla a olivový olej a opečte na něm rybu. Libor ji vkládá do pánve kůží dolů asi na 2 minuty a stále přelévá na mírném plameni horkým výpekem. Ryba se dodělá bez nutnosti otáčení. Podávejte (pyré jsme servírovali pomocí cukrářského sáčku).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit