Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3692 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 148 g
Tuky 261 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tohle menu není složité, jen si s ním musíte trochu pohrát. Jakmile ochutnáte, pochopíte, že se všechna námaha bohatě vyplatí...“ říká šéfkuchař Libor Krušinský.

Související recepty

Suroviny

pstruh 600 g
cca po 150g filet/ na osobu
sůl
brambory 240 g
fialové (nejlépe odrůda Violette), nakrájené na kostičky
cuketa 240 g
na kostičky
mrkev 240 g
na kostičky
máslo 3 PL
olivový olej 2 PL
Na květákové pyré
květák 1
rozebraná na růžičky
smetana 150 ml
ke šlehání (33%)
máslo 1 ČL
sůl
Na omáčku
víno bílé 100 ml
např. Sauvigon
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
vývar 200 ml
lze i kuřecí
smetana 200 ml
ke šlehání (33%)
kopřiva 4 ks
velmi mladá

1 Začněte přípravou pyré. Troubu předehřejte na 180°C. Růžičky květáku rozložte do pekáče, posolte, pokropte smetanou, zakryjte a pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby, vložte do mixéru, přidejte lžičku másla a rozmixujte dohladka (pro absolutní jemnost můžete i propasírovat). 

2 Založte omáčku. Šalotku dejte do menšího rendlíku s vínem a vývarem a zredukujte skoro dosucha – tekutina se téměř vyvaří, v hrnci na dně zůstane jen hustý škraloup, trvá to asi 20 minut. Rozmíchejte ho se smetanou, vložte kopřivy a vařte dalších 20 minut do husté omáčky. Pak kopřivy vyjměte, napěňte tyčovým mixérem a udržujte v teple.

3 Pstruha osolte. Připravte zeleninu. Brambory vařte 10 minut, mrkev 4 minuty a cuketu 1 minutu ve vroucí vodě. Prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat, posolte a před podáváním prohřejte v pánvi na 1 lžíci másla.

4 Na pánvi rozehřejte zbytek másla a olivový olej a opečte na něm rybu. Libor ji vkládá do pánve kůží dolů asi na 2 minuty a stále přelévá na mírném plameni horkým výpekem. Ryba se dodělá bez nutnosti otáčení. Podávejte (pyré jsme servírovali pomocí cukrářského sáčku).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit