Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3692 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 148 g
Tuky 261 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tohle menu není složité, jen si s ním musíte trochu pohrát. Jakmile ochutnáte, pochopíte, že se všechna námaha bohatě vyplatí...“ říká šéfkuchař Libor Krušinský.

Suroviny

pstruh 600 g
cca po 150g filet/ na osobu
sůl
fialové (nejlépe odrůda Violette), nakrájené na kostičky
cuketa 240 g
na kostičky
mrkev 240 g
na kostičky
olivový olej 2 PL
Na květákové pyré
rozebraná na růžičky
smetana 150 ml
ke šlehání (33%)
máslo 1 ČL
sůl
Na omáčku
např. Sauvigon
nakrájená najemno
vývar 200 ml
lze i kuřecí
smetana 200 ml
ke šlehání (33%)
kopřiva 4 ks
velmi mladá

Postup

1

Začněte přípravou pyré. Troubu předehřejte na 180°C. Růžičky květáku rozložte do pekáče, posolte, pokropte smetanou, zakryjte a pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby, vložte do mixéru, přidejte lžičku másla a rozmixujte dohladka (pro absolutní jemnost můžete i propasírovat).

2

Založte omáčku. Šalotku dejte do menšího rendlíku s vínem a vývarem a zredukujte skoro dosucha - tekutina se téměř vyvaří, v hrnci na dně zůstane jen hustý škraloup, trvá to asi 20 minut. Rozmíchejte ho se smetanou, vložte kopřivy a vařte dalších 20 minut do husté omáčky. Pak kopřivy vyjměte, napěňte tyčovým mixérem a udržujte v teple.

3

Pstruha osolte. Připravte zeleninu. Brambory vařte 10 minut, mrkev 4 minuty a cuketu 1 minutu ve vroucí vodě. Prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat, posolte a před podáváním prohřejte v pánvi na 1 lžíci másla.

4 Na pánvi rozehřejte zbytek másla a olivový olej a opečte na něm rybu. Libor ji vkládá do pánve kůží dolů asi na 2 minuty a stále přelévá na mírném plameni horkým výpekem. Ryba se dodělá bez nutnosti otáčení. Podávejte (pyré jsme servírovali pomocí cukrářského sáčku).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč