Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Lososovitý pstruh se zeleninou a květákovým pyré

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3692 kcal
Bílkoviny 148 g
Cukr 148 g
Tuky 261 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Tohle menu není složité, jen si s ním musíte trochu pohrát. Jakmile ochutnáte, pochopíte, že se všechna námaha bohatě vyplatí...“ říká šéfkuchař Libor Krušinský.

Suroviny

pstruh 600 g
cca po 150g filet/ na osobu
sůl
brambory 240 g
fialové (nejlépe odrůda Violette), nakrájené na kostičky
cuketa 240 g
na kostičky
mrkev 240 g
na kostičky
máslo 3 PL
olivový olej 2 PL
Na květákové pyré
květák 1
rozebraná na růžičky
smetana 150 ml
ke šlehání (33%)
máslo 1 ČL
sůl
Na omáčku
víno bílé 100 ml
např. Sauvigon
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
vývar 200 ml
lze i kuřecí
smetana 200 ml
ke šlehání (33%)
kopřiva 4 ks
velmi mladá

1 Začněte přípravou pyré. Troubu předehřejte na 180°C. Růžičky květáku rozložte do pekáče, posolte, pokropte smetanou, zakryjte a pečte asi 30 minut. Vyndejte z trouby, vložte do mixéru, přidejte lžičku másla a rozmixujte dohladka (pro absolutní jemnost můžete i propasírovat). 

2 Založte omáčku. Šalotku dejte do menšího rendlíku s vínem a vývarem a zredukujte skoro dosucha – tekutina se téměř vyvaří, v hrnci na dně zůstane jen hustý škraloup, trvá to asi 20 minut. Rozmíchejte ho se smetanou, vložte kopřivy a vařte dalších 20 minut do husté omáčky. Pak kopřivy vyjměte, napěňte tyčovým mixérem a udržujte v teple.

3 Pstruha osolte. Připravte zeleninu. Brambory vařte 10 minut, mrkev 4 minuty a cuketu 1 minutu ve vroucí vodě. Prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat, posolte a před podáváním prohřejte v pánvi na 1 lžíci másla.

4 Na pánvi rozehřejte zbytek másla a olivový olej a opečte na něm rybu. Libor ji vkládá do pánve kůží dolů asi na 2 minuty a stále přelévá na mírném plameni horkým výpekem. Ryba se dodělá bez nutnosti otáčení. Podávejte (pyré jsme servírovali pomocí cukrářského sáčku).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit