Mille feuille z chřestu, kozího sýra a mangalice

Mille feuille z chřestu, kozího sýra a mangalice

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3605 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 194 g
Tuky 246 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochutnejte menu, v němž se snoubí ryzí chutě jara. Šéfkuchař Libor Krušinský z restaurace Pod Lesem v něm rafinovaně propojil francouzskou kuchyni s českými surovinami. V sobotu vyrazte do přírody a na trh, v neděli vařte!

Související recepty

Suroviny

kozí sýr 125 g
čerstvý
máslo 50 g
změklé, navíc 1 lžíce na opečení chřestu
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana 80 g
ke šlehání (33%)
listové těsto 300 g
žloutek 1 ks
prošlehaný
paprika špetka
(na špičku nože), mletá, pálivá
sůl
vločková, na posypání
chřest zelený 8
chřest bílý 8
rajčata 1 ks
velké, se slupkou naříznutou na obou stranách do kříže
Na omáčku
špek 80 g
z mangalice, nakrájené na drobné kostičky
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
víno bílé 100 ml
suché
smetana 100 ml
ke šlehání
vývar kuřecí 100 ml
(nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Začněte s přípravou krému. Kozí sýr šlehejte metlou do pěny, přidejte změklé máslo, sůl a pepř a vše spojte pomocí metly dohromady. Smetanu ušlehejte a vmíchejte ji jemně stěrkou do pěny tak, aby směs zůstala nadý- chaná. Krém odložte do lednice.

2 Nyní připravte omáčku. Rozehřejte menší pánev, vložte kostičky z mangalice a opékejte společně se šalotkou. Přilijte bílé víno, smetanu a kuřecí vývar, pokud používáte. Redukujte do zhoustnutí – trvá to asi 30 minut (objem omáčky se zmenší zhruba o polovinu). Potom přelijte přes cedník (šalotka se v omáčce rozpadne, ale získáte kostičky špeku) a napěňte ponorným mixérem. Kostičky špeku vraťte do omáčky. Osolte a opepřete a udržujte v teple.

3 Troubu vyhřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte hodně dotenka. Vyřízněte 12 koleček o průměru asi 10cm a pak je ještě mírně zploštěte válečkem našišato – cílem není doko- nalé kolečko, ale nepravidelný ovál. Vložte do trouby a plech zatižte dalším plechem, aby těsto nevyběhlo. Pečte 15 minut, na poslední 3 minuty pečení sundejte zátěž, těsto potřete rozšlehaným žloutkem, posypte vločkovou solí a pálivou paprikou. Dopečte, vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.

4 Bílý chřest pečlivě oloupejte, ze zeleného odlomte dřevnaté konce. Stonky zkraťte na podobnou velikost a vhoďte je do vroucí osolené vody asi na 3 minuty (záleží na síle stonků). Na posledních pár vteřin přihoďte ke chřestu rajče. Obojí prudce zchlaďte ve studené vodě. Chřest nechte okapat, rajče oloupejte a dužinu zbavenou semínek nakrájejte na proužky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a chřest v něm rychle opečte, aby se obalil v másle.

5 Začněte sestavovat mille feuille. Vespod je upečené těsto, na ně naneste pomocí cukrářského sáčku se špičkou krém, položte vždy po jednom stonku bílého a zeleného chřestu, proužek rajčete a přiklopte další plackou těsta. Postup ještě jednou zopakujte a zakončete třetí plackou. Lžící okolo naneste trochu omáčky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Mangalica je staré uherské plemeno prasete s huňatou srstí, díky níž dokáže žít celý rok venku. I proto má maso – a zejména sádlo a špek – velmi jemnou chuť. Koupit se dá třeba na www.masodomu.cz nebo ve farmářských obchodech. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit