Mille feuille z chřestu, kozího sýra a mangalice

Mille feuille z chřestu, kozího sýra a mangalice

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3605 kcal
Bílkoviny 133 g
Cukr 194 g
Tuky 246 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ochutnejte menu, v němž se snoubí ryzí chutě jara. Šéfkuchař Libor Krušinský z restaurace Pod Lesem v něm rafinovaně propojil francouzskou kuchyni s českými surovinami. V sobotu vyrazte do přírody a na trh, v neděli vařte!

Suroviny

kozí sýr 125 g
čerstvý
máslo 50 g
změklé, navíc 1 lžíce na opečení chřestu
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana 80 g
ke šlehání (33%)
listové těsto 300 g
žloutek 1 ks
prošlehaný
paprika špetka
(na špičku nože), mletá, pálivá
sůl
vločková, na posypání
chřest zelený 8
chřest bílý 8
rajčata 1 ks
velké, se slupkou naříznutou na obou stranách do kříže
Na omáčku
špek 80 g
z mangalice, nakrájené na drobné kostičky
šalotka 2 ks
nakrájená najemno
víno bílé 100 ml
suché
smetana 100 ml
ke šlehání
vývar kuřecí 100 ml
(nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Začněte s přípravou krému. Kozí sýr šlehejte metlou do pěny, přidejte změklé máslo, sůl a pepř a vše spojte pomocí metly dohromady. Smetanu ušlehejte a vmíchejte ji jemně stěrkou do pěny tak, aby směs zůstala nadý- chaná. Krém odložte do lednice.

2 Nyní připravte omáčku. Rozehřejte menší pánev, vložte kostičky z mangalice a opékejte společně se šalotkou. Přilijte bílé víno, smetanu a kuřecí vývar, pokud používáte. Redukujte do zhoustnutí – trvá to asi 30 minut (objem omáčky se zmenší zhruba o polovinu). Potom přelijte přes cedník (šalotka se v omáčce rozpadne, ale získáte kostičky špeku) a napěňte ponorným mixérem. Kostičky špeku vraťte do omáčky. Osolte a opepřete a udržujte v teple.

3 Troubu vyhřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte hodně dotenka. Vyřízněte 12 koleček o průměru asi 10cm a pak je ještě mírně zploštěte válečkem našišato – cílem není doko- nalé kolečko, ale nepravidelný ovál. Vložte do trouby a plech zatižte dalším plechem, aby těsto nevyběhlo. Pečte 15 minut, na poslední 3 minuty pečení sundejte zátěž, těsto potřete rozšlehaným žloutkem, posypte vločkovou solí a pálivou paprikou. Dopečte, vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.

4 Bílý chřest pečlivě oloupejte, ze zeleného odlomte dřevnaté konce. Stonky zkraťte na podobnou velikost a vhoďte je do vroucí osolené vody asi na 3 minuty (záleží na síle stonků). Na posledních pár vteřin přihoďte ke chřestu rajče. Obojí prudce zchlaďte ve studené vodě. Chřest nechte okapat, rajče oloupejte a dužinu zbavenou semínek nakrájejte na proužky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a chřest v něm rychle opečte, aby se obalil v másle.

5 Začněte sestavovat mille feuille. Vespod je upečené těsto, na ně naneste pomocí cukrářského sáčku se špičkou krém, položte vždy po jednom stonku bílého a zeleného chřestu, proužek rajčete a přiklopte další plackou těsta. Postup ještě jednou zopakujte a zakončete třetí plackou. Lžící okolo naneste trochu omáčky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Mangalica je staré uherské plemeno prasete s huňatou srstí, díky níž dokáže žít celý rok venku. I proto má maso – a zejména sádlo a špek – velmi jemnou chuť. Koupit se dá třeba na www.masodomu.cz nebo ve farmářských obchodech. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit