Tradiční židovský dezert
Suroviny
vejce
8
ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr
350
g
mouka macesová
30
g
lze nahradit pomletými macesy
citronová šťáva
½
ČL
sůl
¾
ČL
vlašské ořechy
100
g
mleté
mandle loupané
100
g
mleté
na vyymazání formy
mouka
na vysypání formy
Na polevu
žloutek
1
ks
citronová šťáva
125
ml
moučkový cukr
120
g
margarín
1
ČL
Postup
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Šlehejte žloutky, dokud nezbělají, a postupně k nim přisypávejte cukr. Až hmota nabude, přidejte mouku, šťávu, sůl a lžíci studené vody. Do směsi zamíchejte ořechy a mandle. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte asi 45 minut.
2
Na velmi mírném plameni ohřejte za stálého míchání žloutek, cukr a šťávu. Až směs zhoustne, stáhněte z plamene a přidejte margarín. Dort potřete polevou až po vychladnutí, sejměte obruč a podávejte.