Citronovo-mandlový dort

Citronovo-mandlový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3107 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 256 g
Tuky 197 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mák dodá dortu šmrnc, pokud ho nemáte rádi nebo nechcete, aby vám zůstával mezi zuby, vynechte ho.

Suroviny

máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 200 g
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 85 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
200 g
mleté mandle
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra
ze 2 biocitronů, strouhaná
mák celý 1 PL
marcipán
na ozdobu

1 Předehřejte troubu na 160°C. Vyšlehejte máslo s cukrem na světlý a nadýchaný krém. Přišlehejte vejce a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem, vanilkový extrakt, citronovou kůru, mleté mandle a mák. Směs dejte do formy o průměru 20cm a uhlaďte. Pečte 50–60 minut. Nechte vychladnout.

2 Z papíru si vystřihněte šablonu králíčka. Položte ji do středu koláče a ten štědře pocukrujte. Odstraňte šablonu a ovažte dort mašlí (pozor, je dost mastný). Z marcipánu vytvarujte kuličku, trochu ji zploštěte, posypte cukrem a dejte na dort jako ocásek.


Komentáře

Ivana Vranova

vynikající recept!
jen doporučuji max 150gr cukru, předepsaných 200gr je moc sladké

dort jsem pomazala rybízovou marmeládou a potáhla domácím marcipánem smíchaným s citronovou šťávou a citronovým olejem a byl geniální!

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit