Citronovo-mandlový dort

Citronovo-mandlový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3107 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 256 g
Tuky 197 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mák dodá dortu šmrnc, pokud ho nemáte rádi nebo nechcete, aby vám zůstával mezi zuby, vynechte ho.

Suroviny

máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 200 g
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 85 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
200 g
mleté mandle
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra
ze 2 biocitronů, strouhaná
mák celý 1 PL
marcipán
na ozdobu

1 Předehřejte troubu na 160°C. Vyšlehejte máslo s cukrem na světlý a nadýchaný krém. Přišlehejte vejce a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem, vanilkový extrakt, citronovou kůru, mleté mandle a mák. Směs dejte do formy o průměru 20cm a uhlaďte. Pečte 50–60 minut. Nechte vychladnout.

2 Z papíru si vystřihněte šablonu králíčka. Položte ji do středu koláče a ten štědře pocukrujte. Odstraňte šablonu a ovažte dort mašlí (pozor, je dost mastný). Z marcipánu vytvarujte kuličku, trochu ji zploštěte, posypte cukrem a dejte na dort jako ocásek.


Komentáře

Ivana Vranova

vynikající recept!
jen doporučuji max 150gr cukru, předepsaných 200gr je moc sladké

dort jsem pomazala rybízovou marmeládou a potáhla domácím marcipánem smíchaným s citronovou šťávou a citronovým olejem a byl geniální!

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit