Suroviny
vepřové maso mleté
500
g
mix
vejce
1
ks
strouhanka
50
g
gouda
100
g
cibule
1
ks
velká
olivový olej
bylinky
hrst
petržel, kopr, pažitka, libeček
sůl mořská
pepř
špetka
½
kardamon
koření
sladká paprika, kukruma, chilli
Postup
1
Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky orestujte na olivovém oleji dozlatova. Hotovou cibulku spolu s bylinkami a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte.
2
Po spojení vytvarujeme mokrýma rukama kuličky. Kuličky pak dejte na plech a polijte je olivovým olejem a nechte péct dozlatova, ze všech stran přibližně 15–20 minut na 200°C
3
Zatím si připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Připravíme si světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a vysypeme sýr, poté ještě 2 minuty povaříme.
4
Když už budou kuličky zlatavé vylejeme na ně bešamel se sýrem a necháme znovu zapéct dozlatova.
5
A můžeme podávat, většinou podávám se zeleninou.