0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5020 kcal
Bílkoviny 280 g
Sacharidy 239 g
Tuky 305 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, kterou určitě znáte. V téhle podobě vás ale znovu překvapí a nadchne!

Suroviny

králičí maso 4 ks
stehna s kostí
sůl
pepř mletý
kmín 1 ČL
drcený
citron ½ ks
slanina 100 g
bílá (lardons) nebo pancetta, na tenké plátky
šalotka 2 ks
oloupané, najemno
olej 2 PL
nebo sádlo
rajčatový protlak 1,5 PL
nebo pyré
paprika červená 2 PL
sladké koření
vývar kuřecí 500 ml
nebo králičí
mouka pšeničná hladká 40 g
paprika 2 ks
červená a žlutá
Na knedlíky
máslo 100 g
změklé, plus na potření ubrousku
žloutek 4 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
sůl
kajenský pepř
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný

1 Králičí stehna odblaňte a částečně vykostěte (viz Něco navíc). Maso osolte, opepřete, posypte trochou kmínu, pokapejte citronovou šťávou a zabalte do plátků slaniny tak, aby malá kost vyčnívala ven. Slaninu převažte provázkem.

2 Šalotku zpěňte na tuku, přidejte stehna, opečte je ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a pak je vyndejte z kastrolu. Ve výpekuosmahněte protlak, zaprašte ho paprikou a nastrouhanou citronovou kůrou a zalijte vínem. Nechte ho trochu odpařit a pak přilijte vývar. Vraťte zpět králičí stehna a pomalu je duste pod poklicí doměkka. Trvá to asi 25 minut.

3 Měkká stehna vyjměte a uchovejte v teple. Mouku nasucho opražte dorůžova a zchladlou vmíchejte do smetany. Šťávu z králíka propasírujte, zašlehejte do ní smetanu s moukou a krátce provařte; stačí 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

4 Celé papriky oloupejte ostrou strunovou škrabkou na zeleninu, potom zbavte semeníku a nakrájejte na kostky. Přidejte do omáčky a nechte přejít varem jen tak, aby kostičky papriky zůstaly pevné.

5 Na knedlíky vyšlehejte změklé máslo a žloutky do pěny (šlehejte důkladně asi 10 minut, abyste neměli knedlík tvrdý). Vmíchejte polovinu mouky prosáté s kypřicím práškem, solí, špetkou kajenského pepře a muškátového oříšku. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zapracujte se zbylou moukou do máslové hmoty.

6 Bílé plátno nebo čistou utěrku potřete máslem, doprostřed naneste pruh těsta a pomocí ubrousku vytvarujte váleček o průměru cca 5 cm. Zabalte, konce zavažte provázkem a knedlík vložte do vroucí vody. (Knedlík můžete vytvarovat i v potravinářské fólii a tu před varem propíchat). Vařte velmi mírným varem asi 30 minut, během vaření jednou obraťte. Knedlík opatrně vyjměte, vybalte a šikmo nakrájejte ostrým nožem na vyšší plátky. Pokud knedlík nerozbalíte, můžete ho připravit předem a pak ohřát ve vroucí vodě. Knedlíky podávejte s omáčkou a stehny.

NĚCO NAVÍC
Stehna nařízněte podél stehenní a pánevní kosti, nožem uvolněte a kosti vyjměte. Malou lýtkovou kost očistěte nožem a ponechte s kloubem u masa. Aby maso pěkně drželo tvar a bylo šťavnaté, vytvarujte ho a zabalte do plátku velké francouzské slaniny nebo do několika plátků pancetty. Na zabalení šéfkuchař Tomáš Reisinger doporučuje vepřovou síťku, kterou prodává například Makro nebo vám ji objednají v lepším řeznictví.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč