Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4805 kcal
Bílkoviny 252 g
Cukr 238 g
Tuky 294 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, kterou určitě znáte. V téhle podobě vás ale znovu překvapí a nadchne!

Suroviny

králičí maso 4 ks
s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
drcený
citron 0.5 ks
100 g
francouzská slanina bílé (lardons) nebo pancetty, na tenké plátky
šalotka 2 ks
oloupané, najemno
olej 2 PL
nebo sádlo
rajčatový protlak 1.5 PL
nebo pyré
paprika červená 2 PL
sladké koření
víno bílé 100 ml
vývar kuřecí 500 ml
nebo králičí
mouka pšeničná hladká 40 g
zakysaná smetana 125 ml
paprika 2 ks
červená a žlutá
Na knedlíky
máslo 100 g
změklé, plus na potření ubrousku
žloutek 4 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5
sůl
kajenský pepř
muškátový oříšek špetka
strouhaný
bílek 4 ks

1 Králičí stehna odblaňte a částečně vykostěte (viz Něco navíc). Maso osolte, opepřete, posypte trochou kmínu, pokapejte citronovou šťávou a zabalte do plátků slaniny tak, aby malá kost vyčnívala ven. Slaninu převažte provázkem.

2 Šalotku zpěňte na tuku, přidejte stehna, opečte je ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a pak je vyndejte z kastrolu. Ve výpekuosmahněte protlak, zaprašte ho paprikou a nastrouhanou citronovou kůrou a zalijte vínem. Nechte ho trochu odpařit a pak přilijte vývar. Vraťte zpět králičí stehna a pomalu je duste pod poklicí doměkka. Trvá to asi 25 minut.

3 Měkká stehna vyjměte a uchovejte v teple. Mouku nasucho opražte dorůžova a zchladlou vmíchejte do smetany. Šťávu z králíka propasírujte, zašlehejte do ní smetanu s moukou a krátce provařte; stačí 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

4 Celé papriky oloupejte ostrou strunovou škrabkou na zeleninu, potom zbavte semeníku a nakrájejte na kostky. Přidejte do omáčky a nechte přejít varem jen tak, aby kostičky papriky zůstaly pevné.

5 Na knedlíky vyšlehejte změklé máslo a žloutky do pěny (šlehejte důkladně asi 10 minut, abyste neměli knedlík tvrdý). Vmíchejte polovinu mouky prosáté s kypřicím práškem, solí, špetkou kajenského pepře a muškátového oříšku. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zapracujte se zbylou moukou do máslové hmoty.

6 Bílé plátno nebo čistou utěrku potřete máslem, doprostřed naneste pruh těsta a pomocí ubrousku vytvarujte váleček o průměru cca 5 cm. Zabalte, konce zavažte provázkem a knedlík vložte do vroucí vody. (Knedlík můžete vytvarovat i v potravinářské fólii a tu před varem propíchat). Vařte velmi mírným varem asi 30 minut, během vaření jednou obraťte. Knedlík opatrně vyjměte, vybalte a šikmo nakrájejte ostrým nožem na vyšší plátky. Pokud knedlík nerozbalíte, můžete ho připravit předem a pak ohřát ve vroucí vodě. Knedlíky podávejte s omáčkou a stehny.

NĚCO NAVÍC
Stehna nařízněte podél stehenní a pánevní kosti, nožem uvolněte a kosti vyjměte. Malou lýtkovou kost očistěte nožem a ponechte s kloubem u masa. Aby maso pěkně drželo tvar a bylo šťavnaté, vytvarujte ho a zabalte do plátku velké francouzské slaniny nebo do několika plátků pancetty. Na zabalení šéfkuchař Tomáš Reisinger doporučuje vepřovou síťku, kterou prodává například Makro nebo vám ji objednají v lepším řeznictví.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit