Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem
Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

3.6/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5020 kcal
Bílkoviny 280 g
Sacharidy 239 g
Tuky 305 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, kterou určitě znáte. V téhle podobě vás ale znovu překvapí a nadchne!

Související recepty

Suroviny

stehna s kostí
sůl
pepř mletý
kmín 1 ČL
drcený
citron ½ ks
slanina 100 g
bílá (lardons) nebo pancetta, na tenké plátky
oloupané, najemno
olej 2 PL
nebo sádlo
nebo pyré
sladké koření
vývar kuřecí 500 ml
nebo králičí
červená a žlutá
Na knedlíky
máslo 100 g
změklé, plus na potření ubrousku
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
sůl
kajenský pepř
strouhaný

Postup

1

Králičí stehna odblaňte a částečně vykostěte (viz Něco navíc). Maso osolte, opepřete, posypte trochou kmínu, pokapejte citronovou šťávou a zabalte do plátků slaniny tak, aby malá kost vyčnívala ven. Slaninu převažte provázkem.

2

Šalotku zpěňte na tuku, přidejte stehna, opečte je ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a pak je vyndejte z kastrolu. Ve výpekuosmahněte protlak, zaprašte ho paprikou a nastrouhanou citronovou kůrou a zalijte vínem. Nechte ho trochu odpařit a pak přilijte vývar. Vraťte zpět králičí stehna a pomalu je duste pod poklicí doměkka. Trvá to asi 25 minut.

3

Měkká stehna vyjměte a uchovejte v teple. Mouku nasucho opražte dorůžova a zchladlou vmíchejte do smetany. Šťávu z králíka propasírujte, zašlehejte do ní smetanu s moukou a krátce provařte; stačí 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

4

Celé papriky oloupejte ostrou strunovou škrabkou na zeleninu, potom zbavte semeníku a nakrájejte na kostky. Přidejte do omáčky a nechte přejít varem jen tak, aby kostičky papriky zůstaly pevné.

5

Na knedlíky vyšlehejte změklé máslo a žloutky do pěny (šlehejte důkladně asi 10 minut, abyste neměli knedlík tvrdý). Vmíchejte polovinu mouky prosáté s kypřicím práškem, solí, špetkou kajenského pepře a muškátového oříšku. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zapracujte se zbylou moukou do máslové hmoty.

6

Bílé plátno nebo čistou utěrku potřete máslem, doprostřed naneste pruh těsta a pomocí ubrousku vytvarujte váleček o průměru cca 5 cm. Zabalte, konce zavažte provázkem a knedlík vložte do vroucí vody. (Knedlík můžete vytvarovat i v potravinářské fólii a tu před varem propíchat). Vařte velmi mírným varem asi 30 minut, během vaření jednou obraťte. Knedlík opatrně vyjměte, vybalte a šikmo nakrájejte ostrým nožem na vyšší plátky. Pokud knedlík nerozbalíte, můžete ho připravit předem a pak ohřát ve vroucí vodě. Knedlíky podávejte s omáčkou a stehny.

NĚCO NAVÍC
Stehna nařízněte podél stehenní a pánevní kosti, nožem uvolněte a kosti vyjměte. Malou lýtkovou kost očistěte nožem a ponechte s kloubem u masa. Aby maso pěkně drželo tvar a bylo šťavnaté, vytvarujte ho a zabalte do plátku velké francouzské slaniny nebo do několika plátků pancetty. Na zabalení šéfkuchař Tomáš Reisinger doporučuje vepřovou síťku, kterou prodává například Makro nebo vám ji objednají v lepším řeznictví.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín