Tohle je perfektní jídlo pro návštěvu. Z větší části ho připravíte předem, to nejefektnější pak uděláte přímo před zraky svých hostů.
Suroviny
1 Polovinu oleje předehřejte ve velké hlubší pánvi. Do světle zlaté barvy na něm opečte proužky vepřového, neměly by ale být úplně propečené. Stáhněte z plamene a maso přesypte na talíř.
2 Do pánve nalijte zbývající dvě lžíce oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a chorizo. Opékejte asi pět minut, až cibule změkne a chorizo bude křupavé a pustí trochu tuku. Přisypte rýži i sladkou papriku a asi minutu nebo dvě důkladně míchejte, aby se rýže obalila tukem a kořením. (V tuhle chvíli můžete vaření přerušit a uložit paellu až na den do lednice.)
3 Do pánve přidejte rajčata, vepřové maso i se šťávou, kterou pustilo, a asi 900 ml vývaru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a za občasného míchání vařte tak dlouho, až začne rýže měknout.
4 Dejte špenát do cedníku a přelijte ho horkou vodou z varné konvice, aby zavadl. Okapané lístky špenátu pak přesuňte do pánve, přidejte mušle, přilijte zbývajících 100 ml vývaru a vařte dalších deset minut. Během této doby by se měly mušle otevřít (neotevřené vyhoďte) a rýže úplně změknout. Podávejte rovnou z pánve.