Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Matyášci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2976 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 124 g
Tuky 186 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jste-li hodně vytížení a nemáte-li na vaření příliš mnoho času, jsou pro vás jídla z jednoho hrnce výborným řešením. V případě matyášků stačí kuře a brambory naskládat do zapékací mísy, zasypat sýrem a zalít smetanou a upéct. Geniálně jednoduché! K tomuto receptu se budete rádi a často vracet.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 8 ks
8 malých stehenních řízků nebo 4 velké
sůl
pepř
čerstvě mletý
typ B, oloupané a nakrájené na plátky
gouda 150 g
strouhaná
tymián
lístky na posypání

Postup

1

 Kuřecí maso osolte, opepřete a naskládejte v jedné vrstvě do zapékací mísy, hluboké pánve vhodné do trouby nebo do pekáče – na to naskládejte v libovolném množství vrstev (podle velikosti nádoby) na plátky nakrájené brambory, pořádně zasypte strouhaným sýrem a zalijte smetanou. Osolte, opepřete. 

2

Aby se smetana dostala i pod maso, párkrát z boku odšťouchněte obsah od stěn zapékací mísy – pramínky smetany protečou a přitom neporuší vrstvy, a i maso se zdola opeče dorůžova. Pečte odklopené celé minimálně hodinu, ale spíš 1,5 hodiny, aby byly brambory opravdu úplně měkké – raději víc než míň. Pokud se začne až moc připékat sýr, přiklopte, ale obvykle se to nestává. Podávejte posypané čerstvými lístky tymiánu.

NĚCO NAVÍC 
Když použijete skleněnou zapékací nádobu, krásně v ní můžete pozorovat celý proces pečení a proměny jednotlivých surovin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín