Jste-li hodně vytížení a nemáte-li na vaření příliš mnoho času, jsou pro vás jídla z jednoho hrnce výborným řešením. V případě matyášků stačí kuře a brambory naskládat do zapékací mísy, zasypat sýrem a zalít smetanou a upéct. Geniálně jednoduché! K tomuto receptu se budete rádi a často vracet.
Suroviny
Postup
Kuřecí maso osolte, opepřete a naskládejte v jedné vrstvě do zapékací mísy, hluboké pánve vhodné do trouby nebo do pekáče – na to naskládejte v libovolném množství vrstev (podle velikosti nádoby) na plátky nakrájené brambory, pořádně zasypte strouhaným sýrem a zalijte smetanou. Osolte, opepřete.
Aby se smetana dostala i pod maso, párkrát z boku odšťouchněte obsah od stěn zapékací mísy – pramínky smetany protečou a přitom neporuší vrstvy, a i maso se zdola opeče dorůžova. Pečte odklopené celé minimálně hodinu, ale spíš 1,5 hodiny, aby byly brambory opravdu úplně měkké – raději víc než míň. Pokud se začne až moc připékat sýr, přiklopte, ale obvykle se to nestává. Podávejte posypané čerstvými lístky tymiánu.
NĚCO NAVÍC
Když použijete skleněnou zapékací nádobu, krásně v ní můžete pozorovat celý proces pečení a proměny jednotlivých surovin.