Původní italský domácký pokrm fettuccine Alfredo, tedy široké nudle s máslem a parmazánem, prošel ve Spojených státech proměnou, dostal se na jídelníčky restaurací a přibyla v něm smetana, česnek a také kuřecí maso či krevety. Naše bezlepková (pokud si ohlídáte majonézu) variace na tohle téma má namísto těstovin ,špagety‘ z pečené dýně a smetanu v ní nahrazuje majonéza.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Špagetovou dýni rozpulte a vydlabejte z ní semínka a ,vlákna‘, která je obklopují, na hladkou dužinu. Tu potřete olejem, osolte a opepřete. Položte je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 35–40 minut uprostřed trouby, aby se daly z dužiny vidličkou naškrabat ‚špagety’. Dýni vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Připravte cibuli: v pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a vsypte cibuli. Opékejte na mírném až středním ohni, až cibule začne karamelizovat a hnědnout, ale pozor, nepřipalte ji! Může to trvat i 40 minut. Vyklopte do misky.
Do jiné, velké hlubší pánve dejte zbývající máslo, rozehřejte ho na středním ohni, vsypte česnek a opékejte 1 minutu. Kuřecí maso osolte a opepřete a přidejte do pánve. Opékejte 6 minut, aby maso zbělalo, v polovině obraťte.
Přidejte majonézu, mléko a koření, osolte a opepřete. Vsypte karamelizovanou cibuli a dýňové ,špagety‘. Promíchejte. Přidejte parmazán a dolaďte ochucení. Ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte horké.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Takhle chutná italská zima: 40 sytých receptů, které snadno připravíte i doma(40 receptů )
- 100 receptů na kuřecí prsa: Od teď už vždy budete vědět, co vařit. Od tradičních po exotické variace, ze kterých si vybere každý(101 receptů )
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )