Bezmasé burgery, po kterých se budou moct utlouct i zarytí milovníci masa? Existují! Představujeme vám mrkvové burgery. Mrkev, sýr parmazánového typu a uzené tofu tvoří skvělý (ba přímo návykový) mix, sýr však lze v případě potřeby nahradit veganskou alternativou. Po těchhle zářivých krasavcích se můžeme v redakci doslova utlouct.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Mrkev promíchejte v pekáči s kořením a 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem. Pečte 20 minut, pak odkryjte a pečte ještě 10 minut, aby mrkev změkla a začala hnědnout.
Mezitím rozdrobte 1/2 tofu do mísy a vmíchejte rozdrobený chléb (můžete použít food processor, sekáček na potraviny, mixér apod.) či rozdrcené kukuřičné lupínky, petrželku, citronovou kůru, parmazán a sezam či semínkovou směs. Mrkev rozmixujte nebo rozsekejte ve food processoru se zbývajícím tofu pěkně dohladka. Nechte vychladnout.
Pak obě směsi spojte a propracujte, aby držely pohromadě. Je-li výsledná hmota moc suchá, přilijte ještě trochu olivového oleje či vody. Vytvarujte z ní 4 silnější placky a dejte je na 20 minut do chladničky. Poté rozehřejte v pánvi zbývající olej a opékejte na něm placky 3–4 minuty z každé strany, aby pěkně zezlátly (viz Něco navíc).
Před podáváním opečte bur- gerové bulky. Každou potřete trochou majonézy, poprašte trochou papriky, posypte trochou čerstvé mrkve, obložte salátovými lístky, plackou, avokádem a řeřichou a/nebo jinými mikrobylinkami.
NĚCO NAVÍC
Placky opečené na pánvi jsou chutné a rychleji hotové, ale mají sklon k rozpadání. Vyhnete se mu, když je upečete v troubě při 180–200°C, trvá to zhruba 25–30 minut.