Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvové burgery
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2399 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 137 g
Tuky 168 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezmasé burgery, po kterých se budou moct utlouct i zarytí milovníci masa? Existují! Představujeme vám mrkvové burgery. Mrkev, sýr parmazánového typu a uzené tofu tvoří skvělý (ba přímo návykový) mix, sýr však lze v případě potřeby nahradit veganskou alternativou. Po těchhle zářivých krasavcích se můžeme v redakci doslova utlouct.

Suroviny

mrkev 400 g
podle potřeby oloupaná, nakrájená na 1–2cm kolečka
paprika mletá uzená ¾ ČL
kmín ¾ ČL
olivový olej 4 PL
nebo víc, podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
tofu 150 g
uzené
nebo kukuřičné lupínky, rozdrcené
petrželka 5 snítek
nakrájená nadrobno
nastrouhaná najemno z 1 citronu
sezamová semínka 30 g
nebo směs semínek, opražená
K podávání
nebo libovolné jiné chutné pečivo
majonéza 4 PL
paprika mletá uzená ¼ ČL
mrkev 1 ks
nakrájená na nudličky či nastrouhaná
little gem salát 1 ks
oloupané, vypeckované a nakrájené na plátky
řeřicha
nebo jiné mikrobylinky či mikrozelenina (ředkvičky)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Mrkev promíchejte v pekáči s kořením a 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem. Pečte 20 minut, pak odkryjte a pečte ještě 10 minut, aby mrkev změkla a začala hnědnout.

2

Mezitím rozdrobte 1/2 tofu do mísy a vmíchejte rozdrobený chléb (můžete použít food processor, sekáček na potraviny, mixér apod.) či rozdrcené kukuřičné lupínky, petrželku, citronovou kůru, parmazán a sezam či semínkovou směs. Mrkev rozmixujte nebo rozsekejte ve food processoru se zbývajícím tofu pěkně dohladka. Nechte vychladnout.

3

Pak obě směsi spojte a propracujte, aby držely pohromadě. Je-li výsledná hmota moc suchá, přilijte ještě trochu olivového oleje či vody. Vytvarujte z ní 4 silnější placky a dejte je na 20 minut do chladničky. Poté rozehřejte v pánvi zbývající olej a opékejte na něm placky 3–4 minuty z každé strany, aby pěkně zezlátly (viz Něco navíc).

4

Před podáváním opečte bur- gerové bulky. Každou potřete trochou majonézy, poprašte trochou papriky, posypte trochou čerstvé mrkve, obložte salátovými lístky, plackou, avokádem a řeřichou a/nebo jinými mikrobylinkami.

NĚCO NAVÍC
Placky opečené na pánvi jsou chutné a rychleji hotové, ale mají sklon k rozpadání. Vyhnete se mu, když je upečete v troubě při 180–200°C, trvá to zhruba 25–30 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč