Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvové burgery
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2399 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 137 g
Tuky 168 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezmasé burgery, po kterých se budou moct utlouct i zarytí milovníci masa? Existují! Představujeme vám mrkvové burgery. Mrkev, sýr parmazánového typu a uzené tofu tvoří skvělý (ba přímo návykový) mix, sýr však lze v případě potřeby nahradit veganskou alternativou. Po těchhle zářivých krasavcích se můžeme v redakci doslova utlouct.

Suroviny

mrkev 400 g
podle potřeby oloupaná, nakrájená na 1–2cm kolečka
paprika mletá uzená ¾ ČL
kmín ¾ ČL
olivový olej 4 PL
nebo víc, podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
tofu 150 g
uzené
nebo kukuřičné lupínky, rozdrcené
petrželka 5 snítek
nakrájená nadrobno
nastrouhaná najemno z 1 citronu
sezamová semínka 30 g
nebo směs semínek, opražená
K podávání
nebo libovolné jiné chutné pečivo
majonéza 4 PL
paprika mletá uzená ¼ ČL
mrkev 1 ks
nakrájená na nudličky či nastrouhaná
little gem salát 1 ks
oloupané, vypeckované a nakrájené na plátky
řeřicha
nebo jiné mikrobylinky či mikrozelenina (ředkvičky)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Mrkev promíchejte v pekáči s kořením a 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem. Pečte 20 minut, pak odkryjte a pečte ještě 10 minut, aby mrkev změkla a začala hnědnout.

2

Mezitím rozdrobte 1/2 tofu do mísy a vmíchejte rozdrobený chléb (můžete použít food processor, sekáček na potraviny, mixér apod.) či rozdrcené kukuřičné lupínky, petrželku, citronovou kůru, parmazán a sezam či semínkovou směs. Mrkev rozmixujte nebo rozsekejte ve food processoru se zbývajícím tofu pěkně dohladka. Nechte vychladnout.

3

Pak obě směsi spojte a propracujte, aby držely pohromadě. Je-li výsledná hmota moc suchá, přilijte ještě trochu olivového oleje či vody. Vytvarujte z ní 4 silnější placky a dejte je na 20 minut do chladničky. Poté rozehřejte v pánvi zbývající olej a opékejte na něm placky 3–4 minuty z každé strany, aby pěkně zezlátly (viz Něco navíc).

4

Před podáváním opečte bur- gerové bulky. Každou potřete trochou majonézy, poprašte trochou papriky, posypte trochou čerstvé mrkve, obložte salátovými lístky, plackou, avokádem a řeřichou a/nebo jinými mikrobylinkami.

NĚCO NAVÍC
Placky opečené na pánvi jsou chutné a rychleji hotové, ale mají sklon k rozpadání. Vyhnete se mu, když je upečete v troubě při 180–200°C, trvá to zhruba 25–30 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...