
Řepné burgery s ovesnými vločkami
Naše burgery jsou vegetariánské, chcete-li masové, inspirujte se třeba karbanátky Lindström z Apetitonline.cz.
Ingredience
- 250 g vařené červené řepy (váha v očištěném stavu, lze použít i kupovanou zavakuovanou)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 g ovesných vloček
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 vejce
- pořádná hrst nadrobno nasekaného čerstvého estragonu
- 4 lžíce olivového oleje + pár kapek do majonézy
- 1 červená cibule, na tenká kolečka
- 50 ml majonézy
- cca 1 lžička dobrého jablečného octa
- 2 žemle vhodné na burger, rozpůlené
- 1 menší masité rajče, nakrájené na kolečka a podle potřeby osušené
- hrst salátových listů
- 4 hrsti směsi salátových lístků + zálivka z panenského olivového oleje, citronu, soli a pepře dle chuti
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Řepu nastrouhejte nad miskou do cedníku (vezměte si na to rukavice), řepu pak ještě vymačkejte a šťávu opět zachyťte – budete ji ještě potřebovat, nevylévejte ji. Nastrouhanou řepu nasypte do jiné misky, pořádně osolte a opepřete. Pak ji důkladně promíchejte s vločkami, česnekem, vejcem a polovinou estragonu. Vytvarujte z hmoty 2 placičky a dejte je do chladničky ztuhnout.
2 Mezitím ve velké pánvi (nejlépe nepřilnavé) na středním ohni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Pak vsypte nakrájenou cibuli, osolte špetkou soli a opékejte 5 minut, aby trochu změkla. Zmírněte oheň, vlijte odloženou šťávu z řepy a prohřívejte dalších asi 5 minut, aby směs zkaramelizovala.
3 Mezitím vmíchejte zbývající estragon do majonézy a ochuťte jablečným octem a olivovým olejem podle libosti, jemně osolte.
4 Karamelizovanou cibuli přesuňte na talířek, pánev budete ještě potřebovat. Na čisté pánvi či jinak opečte žemle.
5 V pánvi rozehřejte na středním ohni další 2 lžíce oleje. Opékejte na něm řepné placičky z každé strany cca 4 minuty, aby na povrchu mírně zkaramelizovaly a byly propečené. Moc do nich na pánvi nešťouchejte, aby se nerozpadly!
6 Pak zkompletujte burgery: Na spodek žemle dejte opepřené plátky rajčete pro- střídané salátovými listy, na ně řepnou placku, pak majonézu a na ni karamelizovanou cibuli. Podávejte se salátkem.
Přidat komentář