Naše burgery jsou vegetariánské, chcete-li masové, inspirujte se třeba karbanátky Lindström z Apetitonline.cz.
Suroviny
Postup
Řepu nastrouhejte nad miskou do cedníku (vezměte si na to rukavice), řepu pak ještě vymačkejte a šťávu opět zachyťte – budete ji ještě potřebovat, nevylévejte ji. Nastrouhanou řepu nasypte do jiné misky, pořádně osolte a opepřete. Pak ji důkladně promíchejte s vločkami, česnekem, vejcem a polovinou estragonu. Vytvarujte z hmoty 2 placičky a dejte je do chladničky ztuhnout.
Mezitím ve velké pánvi (nejlépe nepřilnavé) na středním ohni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Pak vsypte nakrájenou cibuli, osolte špetkou soli a opékejte 5 minut, aby trochu změkla. Zmírněte oheň, vlijte odloženou šťávu z řepy a prohřívejte dalších asi 5 minut, aby směs zkaramelizovala.
Mezitím vmíchejte zbývající estragon do majonézy a ochuťte jablečným octem a olivovým olejem podle libosti, jemně osolte.
Karamelizovanou cibuli přesuňte na talířek, pánev budete ještě potřebovat. Na čisté pánvi či jinak opečte žemle.
V pánvi rozehřejte na středním ohni další 2 lžíce oleje. Opékejte na něm řepné placičky z každé strany cca 4 minuty, aby na povrchu mírně zkaramelizovaly a byly propečené. Moc do nich na pánvi nešťouchejte, aby se nerozpadly!
Pak zkompletujte burgery: Na spodek žemle dejte opepřené plátky rajčete pro- střídané salátovými listy, na ně řepnou placku, pak majonézu a na ni karamelizovanou cibuli. Podávejte se salátkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podzimní zelenina, která nikoho nenechá chladným(16 receptů )
- Neodolatelné vege burgery: z luštěnin, hub i ze zeleniny(14 receptů )
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů )