Jihoamerický fazolový burger

Jihoamerický fazolový burger

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3486 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 406 g
Tuky 128 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozvěte na grilování i vegetariány. Ostatně, po těchto burgerech ze směsi koření, fazolí a žampionů se budou olizovat i vyznavači masové klasiky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 1 stroužek
nasekaný
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
'
kurkuma (mletá) 1 špetka
žampiony 100 g
krémové, nasekané
fazole červené 400 g
1 konzerva – fazole scezené a propláchnuté
koriandr 2 PL
čerstvý, nasekaný
nachos 50 g
tortillové lupínky rozdrobené
strouhanka 75 g
čerstvá
chilli omáčka 1 PL
např. tabasco
sůl
pozor na množství – pokud jsou tortillové lupínky solené, budete jí potřebovat velmi málo nebo ji můžete i zcela vynechat
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká
na poprášení
slunečnicový olej
na potření
K podávání
housky 4 ks
sýrové nebo dýňové
rajčata 8 plátky
majonéza 6 PL
chilli majonéza (6 lžic majonézy + 1 nasekaná zelená chilli paprička)
chilli paprička 1 ks
zelená, nasekaná, smíchaná s majonézou
cibulový ceviche viz Něco navíc

1 V pánvi na olivovém oleji opékejte cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita. Přidejte koření a míchejte další 2 minuty. Přidejte houby a ještě 2 minuty opékejte. Obsah pánve smíchejte s nahrubo rozmačkanými fazolemi, koriandrem, tortillovými lupínky, strouhankou a chilli omáčkou. Osolte a opepřete podle chuti. Pomoučněnýma rukama ze směsi zformujte 4 burgery.

2 Z přeloženého alobalu vytvořte 8 podložek, potřete je olejem, dejte na gril a na ně položte burgery. Opečte dozlatova z obou stran, trvá to asi 2–3 minuty po každé straně. Dejte stranou a uchovejte horké.

3 Opečte na grilu rozříznuté housky, spodní části poklaďte vždy 2 plátky rajčete, na to navršte chilli majonézu a nahoru položte burger. Na něj rozdělte cibulový ceviche a případně přiklopte druhou půlkou housky.

NĚCO NAVÍC
V míse smíchejte šťávu z 1 limety, 2 lžíce arašídového oleje, 1/2 stroužku drceného česneku a 1 lžíci nasekaného koriandru a nechte 30 minut marinovat. Těsně před podáváním přimíchejte 4 jarní cibulky, 1 červenou cibuli (obojí nakrájené) a 2 lžíce pažitky (nakrájené na 5cm kousky). Osolte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Komentáře

Simona Janů

luxusní, jen nechápu ten název, když koření a chuť jsou indické, ale čert vem jméno, když je to žravé :-) PS: ta cibulka (ceviche) tomu nasadila korunu, prostě bomba

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit