Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvový třímlékový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné Na 1 dort o průměru 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2744 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 256 g
Tuky 156 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení dvou oblíbených dezertů, mrkvového dortu (carrot cake) a třímlékového koláče (tres leches), se ukázalo býti skutečně šťastným. Neuvěřitelně vláčný a zároveň lehoučký dort s čepicí šlehačky zmizí dřív, než napočítáte do tří.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
vejce 3 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mrkev 75 g
nastrouhaná najemno
pekanové ořechy 30 g
nebo vlašské, ořechy nasekané nahrubo
na vymazání formy
Na mléčnou směs
slazené
neslazené – lze vynechat a použít 200 ml slazeného kondenzovaného mléka, ale výsledek bude pochopitelně sladší
Na ozdobení
40%, ušlehaná
jedlé květy
macešky, sedmikrásky

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (dno i boky).

2

Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.

3

Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny.

4

Mouku a kypřicí prášek prosejte přes síto a spolu se sněhem stěrkou opatrně zapracujte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta vmíchejte mrkev a ořechy.

5

Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut. Propečení otestujte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě.

6

Oba druhy kondenzovaného mléka a smetanu na vaření dobře promíchejte. 

7

Vychladlý korpus vyndejte z formy a v případě potřeby seřízněte do roviny. Pak ho postavte na talíř, propíchejte rovnoměrně špejlí nebo vidličkou a po částech zalijte připravenou mléčnou směsí. Vždy chviličku počkejte, až se předchozí dávka vsákne. 

8

Nechte hodinu odležet v lednici, poté ozdobte šlehačkou a jedlými květy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín