Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Marmeláda z červené cibule
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné 4 x 0,5l sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3219 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 230 g
Tuky 172 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle marmeládu z červené cibule děláme podzim co podzim. Je výborná jako doplněk studených nářezů a sýrů. Používáme ji i jako základ do vývaru. Teoreticky vydrží v ledničce dva až tři měsíce, ale to bychom k ní museli najmout ostrahu.

Související recepty

Suroviny

máslo 140 g
olivový olej 4 PL
na plátky
česnek 4 stroužky
na plátky
hnědý cukr 140 g
tymián 1 PL
čerstvé lístky, lze nahradit 1/2 lžičky sušeného
sůl
pepř
chilli sušené ¼ ČL
lze vynechat
vinný ocet červený 350 ml

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a míchejte, až se máslem a olejem obalí.

2

Poprašte cukrem, tymiánem, solí a pepřem, případně chilli, a promíchejte. Snižte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.

3

Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání 25 až 30 minut.

4

Až cibule získá téměř mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, sejměte ,cibuládu‘ z ohně, nechte trochu vychladnout a potom jí naplňte sterilizované sklenice. Pevně je uzavřete.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

22.11.2015 08:20

Ale no tak Jene...
Dneska jsem se pustil do díla a myslím si, že se to celkem povedlo. Mám zde jen pár typů a postřehů na které jsem při realizaci narazil.
Červený vinný ocet který jsem použil má 6g kyseliny octové na 100ml. Už při ochutnání se mě zdál hodně intenzivní, a tak jsem do předepsaného rozpisu dal pouze 200ml a i tak bych příště trochu ubral. Co se týká soli, tak jsem dal cca 2 kávové lžičky.
Pravděpodobně jsem výslednou hmotu více zredukoval (taky chybělo 150ml octa) a celkový objem byl 1,5litru.
Tento recept doporučuji, výsledný efekt byl výborný.

A ještě jedna věc. Pokud budete chtít podávat marmeládu ve studené kuchyni (například k sýrům), doporučuji při výrobě nahradit máslo olejem. Máslo totiž vytvoří takové malé šupinky, které kazí celkový dojem a kompaktnost marmelády.

21.09.2015 12:50

Ne, fotky nekrademe, my je od BBC Good Food kupujeme.

Apetit magazín