Marmeláda z červené cibule

Marmeláda z červené cibule

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (24)
Více než hodinu Velmi snadné 4x0,5l sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3219 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 230 g
Tuky 172 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle směsku děláme podzim co podzim. Je výborná jako doplněk studených nářezů a sýrů. Používáme ji i jako základ do vývaru. Teoreticky vydrží v ledničce dva až tři měsíce, ale to bychom k ní museli najmout ostrahu.

Suroviny

cibule červená 2 kg
na plátky
česnek 4 stroužky
na plátky
máslo 140 g
olivový olej 4 PL
tymián 1 PL
čerstvé lístky, lze nahradit polovičním množstvým sušeného
chilli sušené 0.25 ČL
lze vynechat
víno červené 750 ml
vinný ocet červený 350 ml
víno portské 200 ml
sůl
pepř

1V hrnci rozpusťte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a míchejte, až se máslem a olejem obalí. Poprašte cukrem, tymiánem, solí a pepřem, případně chilli, a promíchejte. Snižte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.

2Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání 25 až 30 minut.

3Až cibule získá téměř mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, sejměte ,cibuládu‘ z ohně, nechte trochu vychladnout a potom jí naplňte sterilizované sklenice. Pevně je uzavřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Pavel Vlček

Ale no tak Jene...
Dneska jsem se pustil do díla a myslím si, že se to celkem povedlo. Mám zde jen pár typů a postřehů na které jsem při realizaci narazil.
Červený vinný ocet který jsem použil má 6g kyseliny octové na 100ml. Už při ochutnání se mě zdál hodně intenzivní, a tak jsem do předepsaného rozpisu dal pouze 200ml a i tak bych příště trochu ubral. Co se týká soli, tak jsem dal cca 2 kávové lžičky.
Pravděpodobně jsem výslednou hmotu více zredukoval (taky chybělo 150ml octa) a celkový objem byl 1,5litru.
Tento recept doporučuji, výsledný efekt byl výborný.

A ještě jedna věc. Pokud budete chtít podávat marmeládu ve studené kuchyni (například k sýrům), doporučuji při výrobě nahradit máslo olejem. Máslo totiž vytvoří takové malé šupinky, které kazí celkový dojem a kompaktnost marmelády.

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit