Marmeláda z červené cibule

Marmeláda z červené cibule

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (24)
Více než hodinu Velmi snadné 4x0,5l sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3219 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 230 g
Tuky 172 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle směsku děláme podzim co podzim. Je výborná jako doplněk studených nářezů a sýrů. Používáme ji i jako základ do vývaru. Teoreticky vydrží v ledničce dva až tři měsíce, ale to bychom k ní museli najmout ostrahu.

Suroviny

cibule červená 2 kg
na plátky
česnek 4 stroužky
na plátky
máslo 140 g
olivový olej 4 PL
tymián 1 PL
čerstvé lístky, lze nahradit polovičním množstvým sušeného
chilli sušené 0.25 ČL
lze vynechat
víno červené 750 ml
vinný ocet červený 350 ml
víno portské 200 ml
sůl
pepř

1V hrnci rozpusťte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a míchejte, až se máslem a olejem obalí. Poprašte cukrem, tymiánem, solí a pepřem, případně chilli, a promíchejte. Snižte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.

2Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání 25 až 30 minut.

3Až cibule získá téměř mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, sejměte ,cibuládu‘ z ohně, nechte trochu vychladnout a potom jí naplňte sterilizované sklenice. Pevně je uzavřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Pavel Vlček

Ale no tak Jene...
Dneska jsem se pustil do díla a myslím si, že se to celkem povedlo. Mám zde jen pár typů a postřehů na které jsem při realizaci narazil.
Červený vinný ocet který jsem použil má 6g kyseliny octové na 100ml. Už při ochutnání se mě zdál hodně intenzivní, a tak jsem do předepsaného rozpisu dal pouze 200ml a i tak bych příště trochu ubral. Co se týká soli, tak jsem dal cca 2 kávové lžičky.
Pravděpodobně jsem výslednou hmotu více zredukoval (taky chybělo 150ml octa) a celkový objem byl 1,5litru.
Tento recept doporučuji, výsledný efekt byl výborný.

A ještě jedna věc. Pokud budete chtít podávat marmeládu ve studené kuchyni (například k sýrům), doporučuji při výrobě nahradit máslo olejem. Máslo totiž vytvoří takové malé šupinky, které kazí celkový dojem a kompaktnost marmelády.

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit