Obrácený banánový koláč

Obrácený banánový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (21)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2309 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 315 g
Tuky 109 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mezi klasickými francouzskými sladkostmi má čestné místo obrácený koláč tarte Tatin. Zkuste stejně jako my nahradit původní jablka banány – je to vynikající!

Suroviny

máslo 50 g
krupicový cukr 100 g
přírodní
mouka
na poprášení plochy
listové těsto 230 g
banány 6 ks
velké, pevné
K podávání
oblíbená zmrzlina lze nahradit zakysanou smetanou
Převracení koláče se vám možná bude zdát jako zbytečná práce, ale patří to k věci a dezert pak zajímavě vypadá. Množství banánů záleží na velikosti: použijte jich tolik, aby bylo dno ,neprodyšně‘ vystláno. Když použijete hotové lístkové těsto, výrazně zkrátíte dobu přípravy a koláč se stane přímo dětsky snadným.

1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Na plotně rozpusťte máslo, nejlépe v koláčové formě o průměru dvacet centimetrů a se dvěma uchy. (Formu je potřeba posléze vložit do trouby, takže ucha by měla být z tepluvzdorného materiálu. Vhodné jsou třeba nádoby z varného skla.) Vmíchejte cukr a na středním plameni ho zahřívejte asi pět minut, až vznikne zlatý karamel. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout, ale jen tak, aby neztuhl.

2.  Mezitím na pracovní ploše, lehce poprášené moukou, rozválejte těsto na zhruba půlcentimetrovou výšku. Vykrojte z něj kolo o průměru asi třiadvacet centimetrů, tedy o něco větším, než má vaše forma.

3.  Banány rozložte do formy s karamelem tak, aby ji pěkně vyplnily. Klaďte je v soustředných kruzích a směrem ke středu podle potřeby přikrojujte tak, aby byly co nejtěsněji u sebe. Na ovoce pak přitiskněte kolo těsta a okraje zatlačte dovnitř. Pečte dvacet až pětadvacet minut, dokud není těsto zlatohnědé. Než koláč vyklopíte, dejte mu tak pět minut na vychladnutí.

4.  Přes formu položte velký talíř a pevně na něj přitiskněte dlaň. Rychle překlopte, uchopte nádobu za ucha a sejměte ji. Navrch se tak dostanou banány, krásně pokryté karamelovou vrstvou. Řezy koláče podávejte třeba s kopečkem oblíbené zmrzliny nebo zakysané smetany – obojí dokáže úžasně vypíchnout chuť banánového karamelu.

Komentáře

Anonym

Při přípravě karamelu sice cukr zhnědl, ale nerozpustil se, takže vznikly suché tvrdé hrudky. Neměla by se do toho přidat voda?

Anonym

nie, cukor sa ma rozpustit nejlepsie na teflonovej panvici, ale nesmie sa vobec miesat!

Anonym

nejlepsi je vymazal formu maslem a posypat krystalovym cukrem.na to dat ovoce,priklopit testem,a je to.

Anonym

Hrudky se udelaji, kdyz se s tim micha, ale pokud vydrzite, zar ohne je zase rozpusti. Doporucuju nedelat kaamel ale vymazat formu maslem, dat tam cukr, na to jablka a dat na 15 min do trouby, pak prikryt testem a dopect, nechat 10 min ve vypnute troube a vyklopit. Je to mnamka. Ale pozor, forma musi byt kvalitni neprilnava a ovoce nesmi byt na male kousky!

Anonym

A co mám dělat, když mi karamel zhořkl takovým způsobem, že celý koláč skončil v popelnici? Pravda, míchala jsem, jinak bych měla po hrnci.

Anonym

Cukr jsem nenechávala karamelizovat na plotýnce ale jsem ho jen s rozpuštěným máslem posypala na dno formy z varného skla - krásne se rozpustil v troubě. Banánů jsem neměla dostatek tak jsem mezery vyplnila hruškama. Báječné...

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit