Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený banánový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2309 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 315 g
Tuky 109 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mezi klasickými francouzskými sladkostmi má čestné místo obrácený koláč tarte Tatin. Zkuste stejně jako my nahradit původní jablka banány – je to vynikající!

Převracení koláče se vám možná bude zdát jako zbytečná práce, ale patří to k věci a dezert pak zajímavě vypadá. Množství banánů záleží na velikosti: použijte jich tolik, aby bylo dno ,neprodyšně‘ vystláno. Když použijete hotové lístkové těsto, výrazně zkrátíte dobu přípravy a koláč se stane přímo dětsky snadným.

Suroviny

přírodní
mouka
na poprášení plochy
velké, pevné
K podávání
zmrzlina
lze nahradit zakysanou smetanou

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Na plotně rozpusťte máslo, nejlépe v koláčové formě o průměru dvacet centimetrů a se dvěma uchy. (Formu je potřeba posléze vložit do trouby, takže ucha by měla být z tepluvzdorného materiálu. Vhodné jsou třeba nádoby z varného skla.)

3

Vmíchejte cukr a na středním plameni ho zahřívejte asi pět minut, až vznikne zlatý karamel. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout, ale jen tak, aby neztuhl.

4

Mezitím na pracovní ploše, lehce poprášené moukou, rozválejte těsto na zhruba půlcentimetrovou výšku. Vykrojte z něj kolo o průměru asi třiadvacet centimetrů, tedy o něco větším, než má vaše forma.

5

Banány rozložte do formy s karamelem tak, aby ji pěkně vyplnily. Klaďte je v soustředných kruzích a směrem ke středu podle potřeby přikrojujte tak, aby byly co nejtěsněji u sebe. Na ovoce pak přitiskněte kolo těsta a okraje zatlačte dovnitř.

6

Pečte dvacet až pětadvacet minut, dokud není těsto zlatohnědé. Než koláč vyklopíte, dejte mu tak pět minut na vychladnutí.

7

Přes formu položte velký talíř a pevně na něj přitiskněte dlaň. Rychle překlopte, uchopte nádobu za ucha a sejměte ji. Navrch se tak dostanou banány, krásně pokryté karamelovou vrstvou.

8

Řezy koláče podávejte třeba s kopečkem oblíbené zmrzliny nebo zakysané smetany – obojí dokáže úžasně vypíchnout chuť banánového karamelu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

18.02.2009 21:38
Cukr jsem nenechávala karamelizovat na plotýnce ale jsem ho jen s rozpuštěným máslem posypala na dno formy z varného skla - krásne se rozpustil v troubě. Banánů jsem neměla dostatek tak jsem mezery vyplnila hruškama. Báječné...
05.09.2007 10:16
A co mám dělat, když mi karamel zhořkl takovým způsobem, že celý koláč skončil v popelnici? Pravda, míchala jsem, jinak bych měla po hrnci.
04.09.2007 22:42
Recept se nachází v č.5/06, str.47
17.12.2006 15:45
Při přípravě karamelu sice cukr zhnědl, ale nerozpustil se, takže vznikly suché tvrdé hrudky. Neměla by se do toho přidat voda?
24.12.2006 13:12
nie, cukor sa ma rozpustit nejlepsie na teflonovej panvici, ale nesmie sa vobec miesat!
28.12.2006 16:07
nejlepsi je vymazal formu maslem a posypat krystalovym cukrem.na to dat ovoce,priklopit testem,a je to.
23.01.2007 15:53
Hrudky se udelaji, kdyz se s tim micha, ale pokud vydrzite, zar ohne je zase rozpusti. Doporucuju nedelat kaamel ale vymazat formu maslem, dat tam cukr, na to jablka a dat na 15 min do trouby, pak prikryt testem a dopect, nechat 10 min ve vypnute troube a vyklopit. Je to mnamka. Ale pozor, forma musi byt kvalitni neprilnava a ovoce nesmi byt na male kousky!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...