0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obrácený hruškový koláč z hnědého másla

Obrácený hruškový koláč z hnědého másla
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Obrácený hruškový koláč z hnědého másla

3.7/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2976 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 300 g
Tuky 170 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby koláč získal ořechovou chuť, je potřeba máslo zahřívat, dokud nezíská zlatavou barvu. Pak nechte máslo zchladnout a vyšlehejte je s cukrem jako obvykle. Příprava sice zabere trochu více času, ale věřte, že to stojí za to. Tenhle malý trik dodá jinak jednoduchému koláči zcela nový chuťový rozměr.

Suroviny

máslo 175 g
+ trocha na vymazání formy
sladké, žluté (např. Williamsovy), oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky
krupicový cukr 150 g
vejce 2 ks
prošlehaná
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL

Postup

1

V pánvi rozpusťte 25 g másla a zahřívejte je tak dlouho, až zhnědne a začne vonět po oříškách. Přidejte hrušky a lžíci cukru a nechte několik minut probublávat. Hrušky by měly zkaramelizovat a směs získat sirupovitou konzistenci.

2

Zbylé máslo vložte na další pánev a také je nechte zhnědnout. Poté je nalijte do misky a nechte vychladnout.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Zkaramelizované hrušky vyndejte z pánve děrovanou lžící a naskládejte v jedné vrstvě na dno formy. (Vše, co vám v pánvi po hruškách zbude, můžete využít při podávání koláče nebo jako skvělé ochucení jogurtu k snídani.)

4

Vychladlé hnědé máslo smíchejte se zbývajícím cukrem a vyšlehejte do světlé pěny. Postupně zapracujte prošlehaná vejce, mouku a kypřicí prášek. Zlehka pro- míchejte, těsto nalijte na hrušky ve formě a uhlaďte. Pečte zhruba 30–35 minut, až je těsto na dotek pružné.

5

Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte 5 minut odpočinout a poté jej vyklopte
z formy na servírovací talíř. Zbylý sirup
z pánve můžete znovu zahřát a nalít na hotový koláč. Podávejte teplé, můžete doplnit šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...