0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obrácený hruškový koláč z hnědého másla

Obrácený hruškový koláč z hnědého másla
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Obrácený hruškový koláč z hnědého másla

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2976 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 300 g
Tuky 170 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby koláč získal ořechovou chuť, je potřeba máslo zahřívat, dokud nezíská zlatavou barvu. Pak nechte máslo zchladnout a vyšlehejte je s cukrem jako obvykle. Příprava sice zabere trochu více času, ale věřte, že to stojí za to. Tenhle malý trik dodá jinak jednoduchému koláči zcela nový chuťový rozměr.

Suroviny

máslo 175 g
+ trocha na vymazání formy
hruška 4 ks
sladké, žluté (např. Williamsovy), oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky
krupicový cukr 150 g
vejce 2 ks
prošlehaná
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL

Postup

1

V pánvi rozpusťte 25 g másla a zahřívejte je tak dlouho, až zhnědne a začne vonět po oříškách. Přidejte hrušky a lžíci cukru a nechte několik minut probublávat. Hrušky by měly zkaramelizovat a směs získat sirupovitou konzistenci.

2

Zbylé máslo vložte na další pánev a také je nechte zhnědnout. Poté je nalijte do misky a nechte vychladnout.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Zkaramelizované hrušky vyndejte z pánve děrovanou lžící a naskládejte v jedné vrstvě na dno formy. (Vše, co vám v pánvi po hruškách zbude, můžete využít při podávání koláče nebo jako skvělé ochucení jogurtu k snídani.)

4

Vychladlé hnědé máslo smíchejte se zbývajícím cukrem a vyšlehejte do světlé pěny. Postupně zapracujte prošlehaná vejce, mouku a kypřicí prášek. Zlehka pro- míchejte, těsto nalijte na hrušky ve formě a uhlaďte. Pečte zhruba 30–35 minut, až je těsto na dotek pružné.

5

Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte 5 minut odpočinout a poté jej vyklopte
z formy na servírovací talíř. Zbylý sirup
z pánve můžete znovu zahřát a nalít na hotový koláč. Podávejte teplé, můžete doplnit šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit