Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brusinkový obrácený koláč

Jestli se na něco těšíme stejně jako na stromeček, je to sváteční výzdoba a jídla v barvách Vánoc. Třeba na tenhle jednoduchý obrácený koláč s pikantními americkými brusinkami.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • 1/2 kelímku rostlinného oleje + navíc na vymazání formy
    • 1 větší (200 g) kelímek bílého jogurtu (viz Něco navíc)
    • 1 vejce
    • 1/2 kelímku krupicového cukru + 3–4 lžíce na dno formy
    • 1 kelímek polohrubé mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 500 g amerických brusinek (neboli klikvy), čerstvých nebo mražených
    • zakysaná smetana (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Boky, (ale nikoli dno) koláčové formy o průměru 20– 22 cm vymažte olejem a vyložte pruhem pečicího papíru. Smíchejte jogurt, vejce, olej, cukr, mouku a kypřicí prášek.

2 Na dno připravené formy vsypte 3–4 lžíce cukru a na ně nasypte brusinky. Jestli používáte mražené plody, nechte je předem povolit a okapat. Těsto vlijte do formy na ovoce, uhlaďte a pečte asi 40 minut, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu čistá. Upečený koláč nechte chvíli chladnout ve formě, potom ho překlopte dnem vzhůru na talíř. Koláč můžete ještě vylepšit při podávání zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
K odměřování použijte kelímek od jogurtu, který je jednou z ingrediencí na těsto. Místo oleje lze použít rozpuštěné a zchladlé máslo.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář