Brusinkový obrácený koláč

Brusinkový obrácený koláč

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2010 kcal
Bílkoviny 35 g
Cukr 256 g
Tuky 93 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli se na něco těšíme stejně jako na stromeček, je to sváteční výzdoba a jídla v barvách Vánoc. Třeba na tenhle jednoduchý obrácený koláč s pikantními americkými brusinkami.

Suroviny

rostlinný olej 0.5 kelímku
a trocha navíc na vymazání formy
jogurt bílý 1 kelímek
cca 200 g (viz Něco navíc)
vejce 1 ks
krupicový cukr 0.5 kelímku
+ 3–4 lžíce na dno formy
mouka pšeničná polohrubá 1 kelímek
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
brusinky 500 g
amerických (neboli klikvy), čerstvých nebo mražených
zakysaná smetana
lze vynechat

1 Troubu předehřejte na 180°C. Boky, (ale nikoli dno) koláčové formy o průměru 20– 22 cm vymažte olejem a vyložte pruhem pečicího papíru. Smíchejte jogurt, vejce, olej, cukr, mouku a kypřicí prášek.

2 Na dno připravené formy vsypte 3–4 lžíce cukru a na ně nasypte brusinky. Jestli používáte mražené plody, nechte je předem povolit a okapat. Těsto vlijte do formy na ovoce, uhlaďte a pečte asi 40 minut, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu čistá. Upečený koláč nechte chvíli chladnout ve formě, potom ho překlopte dnem vzhůru na talíř. Koláč můžete ještě vylepšit při podávání zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
K odměřování použijte kelímek od jogurtu, který je jednou z ingrediencí na těsto. Místo oleje lze použít rozpuštěné a zchladlé máslo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit