Koláč, který dostane každého! Proto také nesmí chybět na žádném redakčním večírku...
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte karamelový základ. V pánvi nechte opatrně rozpustit cukr, poté přidejte med (nebo jej vynechte a přisypte víc cukru) a máslo a důkladně promíchejte. Když je směs hladká, stáhněte z plotny a vlijte do pekáčku o rozměrech 25x35 cm. Rozetřete po celé ploše dna.
Hrušky položte řeznou stranou dolů na připravený karamel. Mezery mezi hruškami vyplňte nasekanými pistáciemi.
Troubu rozehřejte na 180°C. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a kořením a 150 ml mléka. Kdyby se vám těsto zdálo příliš tuhé, přilijte ještě zbylé mléko. Těsto pak přesuňte do formy a dejte péct na cca 30 minut.
Upečený koláč nechte 10–15 minut odpočinout a poté jej vyklopte na větší tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Karamel, který zbude na dně pekáčku, vyškrábejte stěrkou a polijte či potřete jím povrch koláče.
NĚCO NAVÍC
Přípravu karamelového základu si můžete usnadnit tak, že všechny suroviny dáte rovnou do pekáčku, který vložíte do rozehřívající se trouby. Musíte ovšem dávat pozor, aby se směs nepřipálila. Měla by být světlá, úplně zkaramelizuje až při pečení koláče.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slaďoučké hrušky(21 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )
Komentáře