0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obrácený hruškový koláč s karamelem a pistáciemi

Obrácený hruškový koláč s karamelem a pistáciemi

4 / 5. Počet hodnocení: 41
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3477 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 393 g
Tuky 173 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, který dostane každého! Proto také nesmí chybět na žádném redakčním večírku...

Suroviny

třtinový cukr 0.5 hrnku
med 2 PL
nemusí být (o to víc pak cukru)
máslo 50 g
změklé
hruška 4 ks
pevné, rozkrojené napůl, zbavené jadřince
pistácie 50 g
vyloupané, nasekané
Na těsto
vejce 1 ks
máslo 100 g
změklé
třtinový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 150 g
kakao holandského typu 50 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
mixed spice 1 PL
lze použít i perníkové
mléko 200 ml

1 Nejdříve připravte karamelový základ. V pánvi nechte opatrně rozpustit cukr, poté přidejte med (nebo jej vynechte a přisypte víc cukru) a máslo a důkladně promíchejte. Když je směs hladká, stáhněte z plotny a vlijte do pekáčku o rozměrech 25x35 cm. Rozetřete po celé ploše dna.

2 Hrušky položte řeznou stranou dolů na připravený karamel. Mezery mezi hruškami vyplňte nasekanými pistáciemi.

3 Troubu rozehřejte na 180°C. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a kořením a 150 ml mléka. Kdyby se vám těsto zdálo příliš tuhé, přilijte ještě zbylé mléko. Těsto pak přesuňte do formy a dejte péct na cca 30 minut.

4 Upečený koláč nechte 10–15 minut odpočinout a poté jej vyklopte na větší tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Karamel, který zbude na dně pekáčku, vyškrábejte stěrkou a polijte či potřete jím povrch koláče.

NĚCO NAVÍC
Přípravu karamelového základu si můžete usnadnit tak, že všechny suroviny dáte rovnou do pekáčku, který vložíte do rozehřívající se trouby. Musíte ovšem dávat pozor, aby se směs nepřipálila. Měla by být světlá, úplně zkaramelizuje až při pečení koláče.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit