0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obrácený hruškový koláč s karamelem a pistáciemi

Obrácený hruškový koláč s karamelem a pistáciemi

3.9 / 5. Počet hodnocení: 59
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3477 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 393 g
Tuky 173 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, který dostane každého! Proto také nesmí chybět na žádném redakčním večírku...

Suroviny

třtinový cukr ½ hrnku
med 2 PL
nemusí být (o to víc pak cukru)
máslo 50 g
změklé
pevné, rozkrojené napůl, zbavené jadřince
pistácie 50 g
vyloupané, nasekané
Na těsto
vejce 1 ks
máslo 100 g
změklé
třtinový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 150 g
kakao holandského typu 50 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
mixed spice 1 PL
lze použít i perníkové
mléko 200 ml

Postup

1

Nejdříve připravte karamelový základ. V pánvi nechte opatrně rozpustit cukr, poté přidejte med (nebo jej vynechte a přisypte víc cukru) a máslo a důkladně promíchejte. Když je směs hladká, stáhněte z plotny a vlijte do pekáčku o rozměrech 25x35 cm. Rozetřete po celé ploše dna.

2

Hrušky položte řeznou stranou dolů na připravený karamel. Mezery mezi hruškami vyplňte nasekanými pistáciemi.

3

Troubu rozehřejte na 180°C. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a kořením a 150 ml mléka. Kdyby se vám těsto zdálo příliš tuhé, přilijte ještě zbylé mléko. Těsto pak přesuňte do formy a dejte péct na cca 30 minut.

4

Upečený koláč nechte 10–15 minut odpočinout a poté jej vyklopte na větší tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Karamel, který zbude na dně pekáčku, vyškrábejte stěrkou a polijte či potřete jím povrch koláče.

NĚCO NAVÍC
Přípravu karamelového základu si můžete usnadnit tak, že všechny suroviny dáte rovnou do pekáčku, který vložíte do rozehřívající se trouby. Musíte ovšem dávat pozor, aby se směs nepřipálila. Měla by být světlá, úplně zkaramelizuje až při pečení koláče.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Komentáře

Alena Šimonovská

Tohle fakt někomu funguje? Řídila jsem se receptem od začátku do konce. Hned v úvodu mi karamel nešel rozetřít na pekáč - tekutý stav se záhy změnil ve vazkou hmotu, která v podstatě roztírat nešla, a za pár vteřin ztvrdnul úplně. Ok, pokračovala jsem. Přidala ořechy, hrušky. Připraveného těsta bylo zjevně málo, na uvedený rozměr pekáče jsem ho po hruškách stěží rozetřela. Ale tak jo. Dala jsem péct. Poté, co jsem koláč vyndala a nechala cca 10 minout chladnout, snažila jsem se ho vyklopit. Na plechu zůstaly hrušky a část těsta. V pekáči další část těsta a v podstatě všechen karamel. V čem je háček/jsou háčky?

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč