Sluníčkový dezert, který je tak snadný, že jej hravě vykouzlí i děti. Jen otevírání konzervy přenechte raději zkušenějším rukám dospěláků. Nejlepší je jej podávat hned, ještě teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny a čerstvě ušlehanou smetanou.
Náš tip: Je dobré vědět - jak na ananas?
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C. V nepřilnavé pánvi o průměru 28 cm vhodné do trouby rozehřejte na středním plameni máslo.
Pak pánev odstraňte ze sporáku. Dno pánve s rozpuštěným máslem rovnoměrně posypte tmavým třtinovým cukrem, vyskládejte kolečky ananasu a pekanovými ořechy (snažte se jimi vyplnit hlavně volná místa mezi ananasovými kolečky).
Ve větší míse smíchejte mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva a sůl. Pak přilijte mléko a olej a vyšlehejte mixérem dohladka. Přidejte celé vejce a žloutek, kůru a šťávu z limetky a vanilkový extrakt a vymíchejte hladké těsto.
Připravené těsto nalijte do pánve přes ananas a pekanové ořechy ve stejnoměrné vrstvě. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova (udělejte test špejlí, pokud vyjde ze středu těsta čistá, koláč je hotový).
Nechte 5 minut odležet a pak vyklopte z pánve na talíř dnem vzhůru.
NĚCO NAVÍC
Půlku mléka nahraďte tučným kokosovým, koláč bude mít exotičtější chuť.