Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
,Ombré‘ dort s kořením chai, kávou a čokoládou
,Ombré‘ dort s kořením chai, kávou a čokoládou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

,Ombré‘ dort s kořením chai, kávou a čokoládou

3.4/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Pro zkušené Pro 12-15 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11928 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 1012 g
Tuky 801 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvenku bílý, uvnitř efektně pruhovaný. Tento dort v sobě navíc spojuje hned tři potěšení: kořeněný černý čaj, kávu a čokoládu.

Související recepty

Suroviny

Na ganache s kořením chai
čaj 1 ks
1 sáček černého čaje s chai kořením nebo 1 lžička sypaného černého čaje s chai kořením
jemně nasekaná
Na krém
mléko 375 ml
plnotučné
čaj 3 ks
3 sáčky černého čaje s chai kořením nebo 3 lžičky sypaného černého čaje s chai kořením
káva instantní 1 PL
hnědý cukr 150 g
jemný
máslo 350 g
změklé
vanilková pasta 1 ČL
nebo extrakt
Na korpus
kypřicí prášek do pečiva 12 g
máslo 345 g
změklé
vejce 6 ks

Postup

1

Na ganache vlijte do rendlíku smetanu, přidejte sáček nebo lžičku čaje a na mírném ohni přiveďte těsně pod bod varu. Pak plamen vypněte, rendlík přiklopte a nechte 30 minut stát. Čokoládu vsypte do misky a navrch misky položte jemné síto. Ovoněnou smetanu přiveďte k jemnému varu a ihned přes síto vlijte k čokoládě. Míchejte dohladka, pak vložte do lednice vychladit.

2

Na krém vlijte do hrnce mléko a smetanu, přidejte čaj (v sáčku či sypaný), kávu a 2 lžíce krupicového cukru. Směs zahřejte pod bod varu, přiklopte a nechte 1 hodinu stát, aby natáhla chuť a vůni čaje i koření. Pak znovu zahřejte a vřelou tekutinu přes síto přelijte do mísy, vymačkejte přitom z čaje co nejvíce vůně a chuti. Vraťte zpět do hrnce, přidejte zbylý krupicový a všechen hnědý cukr a vmíchejte mouku. Na středním plameni zahřívejte a míchej- te 5–10 minut, dokud směs nezhoustne do konzistence husté kaše. Přendejte do misky a přitiskněte na povrch potravi- nářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

3

Zchladlou směs vyklopte do velké mísy a pomocí elektrického šlehače zlehka prošlehejte, aby povolila. Po částech a na pomalou rychlost zašlehejte do směsi máslo, až vznikne krém. Na závěr vmíchejte vanilkovou pastu či extrakt.

4

Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Vyložte pečicím papírem tři kulaté, hluboké formy o průměru 20 cm.

5

Na korpus dobře promíchejte mouku s pečicím práškem. Do další mísy vložte máslo s cukrem a elektrickým šlehačem šlehejte 5 minut, až máslo nabude a zesvětlá. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Než přidáte další, ujistěte se, že se každé vejce plně vstřebalo. Po zašlehání vajec rozdělte těsto rovnoměrně do tří mís. Do první prosejte 115 g mouky a promíchejte dohladka. Do druhé prosejte 100 g mouky, 15 g kakaa a rovněž promíchejte dohladka. Do třetí prosejte zbylých 80 g mouky a 35 g kakaa a opět promíchejte dohladka. Každou část těsta nalijte do vlastní připravené formy.

6

Vložte formy do trouby a pečte 25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá, těsto by při doteku mělo mírně pružit. Nechte korpusy 10 minut chladnout ve formách, pak je překlopte na mřížku, ať zcela vychladnou.

7

Sestavte dort. Nejtmavší korpus položte na servírovací talíř. Pomažte jej polovinou ganache a navrch ganache natřete tenkou vrstvu krému. Přiklopte druhým tmavým korpusem, pomažte zbytkem ganache a tenkou vrstvou krému. Světlý korpus posaďte navrch. Zbylým krémem potřete vrch a boky dortu. Před podáváním a krájením nechte zpevnit v chladu. V lednici dort vydrží zakrytý 2–3 dny.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...