0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-kávový dort

Čokoládovo-kávový dort

3.9/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8018 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 539 g
Tuky 538 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort inspirovaný klasickým americkým kouskem, jehož původní název zní Brooklyn blackout cake. Ve své původní verzi byl dort tmavý s tmavým pudinkovým krémem. Svým vzhledem odkazoval k plošnému vypínání proudu během 2. světové války. Tma totiž měla ochránit přístav v Brooklynu. Namísto tmavého krému je v našem dortu pro vizuální efekt krém světlý, a to díky bílé čokoládě, která nahradila tmavou.

Suroviny

máslo 175 g
změklé + na vymazání formy
200 g
světlý třtinový cukr
krupicový cukr 100 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 275 g
kakao 50 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
sůl ¼ ČL
150 ml
silná káva
mléko 150 ml
prošlehaný
Na krém z bílé čokolády
žloutek 5 ks
krupicový cukr 75 g
škrob 25 g
250 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
bílá čokoláda 75 g
nalámaná
Na krém z tmavé čokolády
máslo 100 g
tmavá čokoláda 150 g
nalámaná
med 1 PL

Postup

1

Na krém z bílé čokolády dejte do misky žloutky, cukr a škrob a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.

2

Ve středním hrnci zahřejte mléko, přidejte vanilkovou dřeň i s luskem. Horké mléko pomalu vlijte do žloutkové pěny a zašlehejte, poté vše vraťte do hrnce a za stálého míchání uvařte hustý krém.

3

Vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte jej. Krém vlijte do mísy, přisypte bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a s krémem zcela nespojí. Na hotový krém přitiskněte potravinářskou fólii (tak se neutvoří škraloup) a dejte alespoň na 2 hodiny chladit.

4

Na dort vymažte 3 dortové formy o průměru 20 cm máslem a vyložte je pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.

5

Na korpus vyšlehejte v míse máslo a oba cukry do světlé pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt.

6

V další míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Mléko a kávu slijte do velkého hrnku nebo sklenice. Po částech zašlehejte do máslové pěny bílky, poté opět po částech zapracujte střídavě moučnou směs a kávu s mlékem.

7

Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 30–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut stát a potom vyjměte z formy a dejte na mřížku vychladnout.

8

Na krém z tmavé čokolády nechte rozpustit máslo, čokoládu a med nad vodní lázní. Průběžně míchejte, dokud se vše nespojí v hladký krém. Sejměte z plotny, přilijte smetanu, promíchejte a nechte zchladnout a ztuhnout do roztíratelné konzistence.

9

Sestavte dort. Korpusy seřízněte, aby byly na povrchu rovné, odřezky dejte do misky a rozdrobte na drobečky k obalení dortu. Jeden z korpusů dejte na servírovací tác a naneste na něj polovinu krému z bílé čokolády (nejlépe to půjde cukrářským sáčkem). Přiklopte druhým korpusem a zopakujte. Zakončete posledním korpusem a potřete strany i vršek dortu krémem z tmavé čokolády. Nakonec na potřené plochy zlehka přitiskněte nadrobené odřezky z korpusů.

Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi kořeněné chutě, můžete do krému z bílé čokolády přimíchat kardamom (zhruba 1 lžičku drcených semínek) nebo třeba směs koření chai.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč