0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-kávový dort

Čokoládovo-kávový dort

3.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8018 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 539 g
Tuky 538 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort inspirovaný klasickým americkým kouskem, jehož původní název zní Brooklyn blackout cake. Ve své původní verzi byl dort tmavý s tmavým pudinkovým krémem. Svým vzhledem odkazoval k plošnému vypínání proudu během 2. světové války. Tma totiž měla ochránit přístav v Brooklynu. Namísto tmavého krému je v našem dortu pro vizuální efekt krém světlý, a to díky bílé čokoládě, která nahradila tmavou.

Suroviny

máslo 175 g
změklé + na vymazání formy
200 g
světlý třtinový cukr
krupicový cukr 100 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 275 g
kakao 50 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
sůl 0.25 ČL
150 ml
silná káva
mléko 150 ml
bílek 5 ks
prošlehaný
Na krém z bílé čokolády
žloutek 5 ks
krupicový cukr 75 g
škrob 25 g
250 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
bílá čokoláda 75 g
nalámaná
Na krém z tmavé čokolády
máslo 100 g
tmavá čokoláda 150 g
nalámaná
med 1 PL
smetana ke šlehání 120 ml

Postup

1

Na krém z bílé čokolády dejte do misky žloutky, cukr a škrob a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.

2

Ve středním hrnci zahřejte mléko, přidejte vanilkovou dřeň i s luskem. Horké mléko pomalu vlijte do žloutkové pěny a zašlehejte, poté vše vraťte do hrnce a za stálého míchání uvařte hustý krém.

3

Vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte jej. Krém vlijte do mísy, přisypte bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a s krémem zcela nespojí. Na hotový krém přitiskněte potravinářskou fólii (tak se neutvoří škraloup) a dejte alespoň na 2 hodiny chladit.

4

Na dort vymažte 3 dortové formy o průměru 20 cm máslem a vyložte je pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.

5

Na korpus vyšlehejte v míse máslo a oba cukry do světlé pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt.

6

V další míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Mléko a kávu slijte do velkého hrnku nebo sklenice. Po částech zašlehejte do máslové pěny bílky, poté opět po částech zapracujte střídavě moučnou směs a kávu s mlékem.

7

Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 30–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut stát a potom vyjměte z formy a dejte na mřížku vychladnout.

8

Na krém z tmavé čokolády nechte rozpustit máslo, čokoládu a med nad vodní lázní. Průběžně míchejte, dokud se vše nespojí v hladký krém. Sejměte z plotny, přilijte smetanu, promíchejte a nechte zchladnout a ztuhnout do roztíratelné konzistence.

9

Sestavte dort. Korpusy seřízněte, aby byly na povrchu rovné, odřezky dejte do misky a rozdrobte na drobečky k obalení dortu. Jeden z korpusů dejte na servírovací tác a naneste na něj polovinu krému z bílé čokolády (nejlépe to půjde cukrářským sáčkem). Přiklopte druhým korpusem a zopakujte. Zakončete posledním korpusem a potřete strany i vršek dortu krémem z tmavé čokolády. Nakonec na potřené plochy zlehka přitiskněte nadrobené odřezky z korpusů.

Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi kořeněné chutě, můžete do krému z bílé čokolády přimíchat kardamom (zhruba 1 lžičku drcených semínek) nebo třeba směs koření chai.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit