Čokoládovo-kávový dort

Čokoládovo-kávový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8018 kcal
Bílkoviny 221 g
Cukr 539 g
Tuky 538 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort inspirovaný klasickým americkým kouskem, jehož původní název zní Brooklyn blackout cake. Ve své původní verzi byl dort tmavý s tmavým pudinkovým krémem. Svým vzhledem odkazoval k plošnému vypínání proudu během 2. světové války. Tma totiž měla ochránit přístav v Brooklynu. Namísto tmavého krému je v našem dortu pro vizuální efekt krém světlý, a to díky bílé čokoládě, která nahradila tmavou.

Suroviny

máslo 175 g
změklé + na vymazání formy
200 g
světlý třtinový cukr
krupicový cukr 100 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 275 g
kakao 50 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
sůl 0.25 ČL
150 ml
silná káva
mléko 150 ml
bílek 5 ks
prošlehaný
Na krém z bílé čokolády
žloutek 5 ks
krupicový cukr 75 g
škrob 25 g
250 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
bílá čokoláda 75 g
nalámaná
Na krém z tmavé čokolády
máslo 100 g
tmavá čokoláda 150 g
nalámaná
med 1 PL
smetana ke šlehání 120 ml

1 Na krém z bílé čokolády dejte do misky žloutky, cukr a škrob a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Ve středním hrnci zahřejte mléko, přidejte vanilkovou dřeň i s luskem. Horké mléko pomalu vlijte do žloutkové pěny a zašlehejte, poté vše vraťte do hrnce a za stálého míchání uvařte hustý krém. Vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte jej. Krém vlijte do mísy, přisypte bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a s krémem zcela nespojí. Na hotový krém přitiskněte potravinářskou fólii (tak se neutvoří škraloup) a dejte alespoň na 2 hodiny chladit.

2 Na dort vymažte 3 dortové formy o průměru 20 cm máslem a vyložte je pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.

3 Na korpus vyšlehejte v míse máslo a oba cukry do světlé pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt. V další míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Mléko a kávu slijte do velkého hrnku nebo sklenice. Po částech zašlehejte do máslové pěny bílky, poté opět po částech zapracujte střídavě moučnou směs a kávu s mlékem. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 30–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut stát a potom vyjměte z formy a dejte na mřížku vychladnout.

4 Na krém z tmavé čokolády nechte rozpustit máslo, čokoládu a med nad vodní lázní. Průběžně míchejte, dokud se vše nespojí v hladký krém. Sejměte z plotny, přilijte smetanu, promíchejte a nechte zchladnout a ztuhnout do roztíratelné konzistence.

5 Sestavte dort. Korpusy seřízněte, aby byly na povrchu rovné, odřezky dejte do misky a rozdrobte na drobečky k obalení dortu. Jeden z korpusů dejte na servírovací tác a naneste na něj polovinu krému z bílé čokolády (nejlépe to půjde cukrářským sáčkem). Přiklopte druhým korpusem a zopakujte. Zakončete posledním korpusem a potřete strany i vršek dortu krémem z tmavé čokolády. Nakonec na potřené plochy zlehka přitiskněte nadrobené odřezky z korpusů. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi kořeněné chutě, můžete do krému z bílé čokolády přimíchat kardamom (zhruba 1 lžičku drcených semínek) nebo třeba směs koření chai.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit