Už jste ochutnali nápoj známý jako London Fog Earl Grey Tea? Kombinace černého čaje, mléka a vanilky vám zaručeně učaruje stejně jako nám. Právě proto jsme se ho rozhodli přetvořit v neméně dokonalý dort.
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 160°C. Dno i boky 2 dortových forem o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem.
Máslo, cukr a vanilková semínka vyšlehejte do nadýchané pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté po jednom zašlehejte vejce. Mouku, kypřicí prášek a sůl prosejte přes jemné síto a smíchejte s čajem. Moučnou směs a mléko po částech stěrkou zapracujte do těsta. Hotové těsto rozdělte do forem a uhlaďte stěrkou. Pečte dozlatova 25–30 minut. Nechte zcela vy- chladnout ve formě a v případě potřeby seřízněte do roviny.
Zatímco se korpusy pečou, připravte sirup Earl Grey. Vodu s čajovým sáčkem, cukrem a vy- škrábnutým vanilkovým luskem, který vám zbyl z přípravy těsta, dejte do rendlíku, přiveďte k varu a zvolna vařte, dokud se tekutina nezredukuje a nezíská sirupovitou konzistenci. Sáček i vanilkový lusk odstraňte a vyhoďte.
První korpus umístěte na servírovací talíř či podnos seříznutou stranou vzhůru. Propíchejte ho opatrně špejlí či párátkem a pokapejte sirupem podle své chuti. Potřete polovinou šlehačky a přiklopte druhým korpusem, tentokrát obráceným seříznutou stranou dovnitř. Také propíchejte a pokapejte sirupem. Ozdobte zbytkem šlehačky a posypte sušenými jedlými květy.
NĚCO NAVÍC
Korpusy lze upéct i den předem. Jen je po vychladnutí zabalte do potravinářské fólie, aby neoschly. Korpusy můžete sirupem pouze potřít. Záleží, jak moc sladký a vláčný výsledek
si přejete. Zbylý sirup si můžete přidat do teplého mléka a vypít.