Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort ‚Mlha nad Londýnem‘
Dort ‚Mlha nad Londýnem‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort ‚Mlha nad Londýnem‘

4.6/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6325 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 544 g
Tuky 405 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už jste ochutnali nápoj známý jako London Fog Earl Grey Tea? Kombinace černého čaje, mléka a vanilky vám zaručeně učaruje stejně jako nám. Právě proto jsme se ho rozhodli přetvořit v neméně dokonalý dort.

Suroviny

máslo 250 g
změklé + navíc na vymazání
semínka vyškrábnutá + prázdný lusk ponechaný
vejce 5 ks
o pokojové teplotě
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
čaj 1 ks
sáček Earl Grey nebo 1 lžička najemno nadrceného sypaného čaje Earl Grey
mléko 60 ml
Na sirup Earl Grey
voda 250 ml
čaj 1 ks
sáček Earl Grey
Na dokončení
40%, ušlehaná
jedlé květy
sušené, směs (my použili směs Síla květů od Sonnentoru a dále chrpu, měsíček a růži)

Postup

1

Troubu vyhřejte na 160°C. Dno i boky 2 dortových forem o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem. 

2

Máslo, cukr a vanilková semínka vyšlehejte do nadýchané pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté po jednom zašlehejte vejce. Mouku, kypřicí prášek a sůl prosejte přes jemné síto a smíchejte s čajem. Moučnou směs a mléko po částech stěrkou zapracujte do těsta. Hotové těsto rozdělte do forem a uhlaďte stěrkou. Pečte dozlatova 25–30 minut. Nechte zcela vy- chladnout ve formě a v případě potřeby seřízněte do roviny.

3

Zatímco se korpusy pečou, připravte sirup Earl Grey. Vodu s čajovým sáčkem, cukrem a vy- škrábnutým vanilkovým luskem, který vám zbyl z přípravy těsta, dejte do rendlíku, přiveďte k varu a zvolna vařte, dokud se tekutina nezredukuje a nezíská sirupovitou konzistenci. Sáček i vanilkový lusk odstraňte a vyhoďte.

4

První korpus umístěte na servírovací talíř či podnos seříznutou stranou vzhůru. Propíchejte ho opatrně špejlí či párátkem a pokapejte sirupem podle své chuti. Potřete polovinou šlehačky a přiklopte druhým korpusem, tentokrát obráceným seříznutou stranou dovnitř. Také propíchejte a pokapejte sirupem. Ozdobte zbytkem šlehačky a posypte sušenými jedlými květy.

NĚCO NAVÍC
Korpusy lze upéct i den předem. Jen je po vychladnutí zabalte do potravinářské fólie, aby neoschly. Korpusy můžete sirupem pouze potřít. Záleží, jak moc sladký a vláčný výsledek
si přejete. Zbylý sirup si můžete přidat do teplého mléka a vypít.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč