Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort ‚Mlha nad Londýnem‘
Dort ‚Mlha nad Londýnem‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort ‚Mlha nad Londýnem‘

4.6/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6325 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 544 g
Tuky 405 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už jste ochutnali nápoj známý jako London Fog Earl Grey Tea? Kombinace černého čaje, mléka a vanilky vám zaručeně učaruje stejně jako nám. Právě proto jsme se ho rozhodli přetvořit v neméně dokonalý dort.

Suroviny

máslo 250 g
změklé + navíc na vymazání
semínka vyškrábnutá + prázdný lusk ponechaný
vejce 5 ks
o pokojové teplotě
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
čaj 1 ks
sáček Earl Grey nebo 1 lžička najemno nadrceného sypaného čaje Earl Grey
mléko 60 ml
Na sirup Earl Grey
voda 250 ml
čaj 1 ks
sáček Earl Grey
Na dokončení
40%, ušlehaná
jedlé květy
sušené, směs (my použili směs Síla květů od Sonnentoru a dále chrpu, měsíček a růži)

Postup

1

Troubu vyhřejte na 160°C. Dno i boky 2 dortových forem o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem. 

2

Máslo, cukr a vanilková semínka vyšlehejte do nadýchané pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté po jednom zašlehejte vejce. Mouku, kypřicí prášek a sůl prosejte přes jemné síto a smíchejte s čajem. Moučnou směs a mléko po částech stěrkou zapracujte do těsta. Hotové těsto rozdělte do forem a uhlaďte stěrkou. Pečte dozlatova 25–30 minut. Nechte zcela vy- chladnout ve formě a v případě potřeby seřízněte do roviny.

3

Zatímco se korpusy pečou, připravte sirup Earl Grey. Vodu s čajovým sáčkem, cukrem a vy- škrábnutým vanilkovým luskem, který vám zbyl z přípravy těsta, dejte do rendlíku, přiveďte k varu a zvolna vařte, dokud se tekutina nezredukuje a nezíská sirupovitou konzistenci. Sáček i vanilkový lusk odstraňte a vyhoďte.

4

První korpus umístěte na servírovací talíř či podnos seříznutou stranou vzhůru. Propíchejte ho opatrně špejlí či párátkem a pokapejte sirupem podle své chuti. Potřete polovinou šlehačky a přiklopte druhým korpusem, tentokrát obráceným seříznutou stranou dovnitř. Také propíchejte a pokapejte sirupem. Ozdobte zbytkem šlehačky a posypte sušenými jedlými květy.

NĚCO NAVÍC
Korpusy lze upéct i den předem. Jen je po vychladnutí zabalte do potravinářské fólie, aby neoschly. Korpusy můžete sirupem pouze potřít. Záleží, jak moc sladký a vláčný výsledek
si přejete. Zbylý sirup si můžete přidat do teplého mléka a vypít.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...