Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Omeleta okonomijaki

Tato japonská omeleta si vás získá po prvním soustu. Je chutná, zábavná a kromě jiného funguje i jako vyprošťovák.

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 5 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Opékání 0:10
Ryby a mořské plody

Ingredience

    NA TĚSTÍČKO

    • 6 vajec
    • 120 g hladké mouky
    • 10 g prášku dashi
    • 12 g soli
    • 12 g krupicového cukru
    • 1 malá hlávka bílého zelí, nakrouhaná najemno na mandolíně

    NA DOKONČENÍ

    • slunečnicový olej na opékání asi 60 vyloupaných malých krevet (cca 250 g)
    • 150 g čedaru, na silnější plátky
    • 250 g plátků anglické slaniny
    • omáčka okonomijaki (viz Něco navíc)
    • japonská majonéza (viz Něco navíc)
    • růžový nakládaný zázvor
    • sušené krevety
    • řasy nori, nakrájené na tenké proužky vločky ze sušeného tuňáka (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Všechny suroviny na těstíčko důkladně promíchejte. Zelí je v omeletě opravdu, ale opravdu hodně, nebojte se ho tam dát všechno.

2 Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 20 cm), vlijte na ni 2 lžíce slunečnicového oleje a rozetře- te zhruba 1/5 těstíčka. Na ně rozprostřete 12 krevet, 30 g sýra (zhruba 2 plátky) a 50 g slaniny. Snižte teplotu a opékejte zhruba 5 minut. Omeletu pomocí dvou lopatek opatrně obraťte, zvyšte teplotu a opékejte, aby slanina byla opečená.

3 Přendejte na talíř a dokončete: Štětcem potřete celou omeletu omáčkou okonomijaki, potom ji křížem krážem pocákejte majonézou, rozdělte na ni zhruba lžičku nakládaného zázvoru, posypte sušenými krevetami, řasou nori a nakonec vločkami z tuňáka (ty se budou vlivem tepla na omeletě pěkně vlnit!).

NĚCO NAVÍC

  • Omáčku okonomijaki stejně jako japonskou majonézu a další exotické položky ze seznamu ingrediencí koupíte v prodejnách s japonskými potravinami nebo na internetu.
  • Japonská majonéza je trochu jinak ochucená než naše evropská. Japonci do ní přidávají například rýžový ocet.
  • Vločky ze sušeného tuňáka (bonito flakes) nejsou nejlevnější, ale na omeletě vytvoří zábavný efekt. Pokud jimi totiž posypete horké jídlo, odcházející pára je doslova rozhýbe!
  • Pro seafood variantu můžete ke krevetám přidat ještě další mořské plody.
  • Okonomijaki se nazývá omeleta i palačinka, a někde dokonce i japonská pizza. Recepty se liší podle regionu i podle rodiny, v zásadě se ale skládá ze zelného těstíčka, přísad, jako jsou zelenina, slanina, sýr či mořské plody, a dochucujících složek – omáčky, majonézy, zázvoru... Název je odvozen ze slova okonomi, které znamená ‚co máte rádi‘ nebo také ‚jak to máte rádi‘, a slova jaki neboli ‚péct či opékat‘. Takže si opravdu můžete svoji omeletu udělat zcela podle chuti.
 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Buttermilk fried chicken burger

Chleba se zakysaným máslem a nakládanou mrkví

Quiche s liškami, schwarzwaldskou šunkou a šalotkami

Laskonky s griliášovým krémem

Přidat komentář