Omeleta okonomijaki

Omeleta okonomijaki

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (1)
Do 30 minut Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8584 kcal
Bílkoviny 1358 g
Sacharidy 93 g
Tuky 276 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato japonská omeleta si vás získá po prvním soustu. Je chutná, zábavná a kromě jiného funguje i jako vyprošťovák.

Suroviny

NA TĚSTÍČKO
vejce 6 ks
mouka pšeničná hladká 120 g
10 g
prášek dashi
sůl 12 g
krupicový cukr 12 g
zelí bílé 1 ks
malá hlávka, nakrouhaná najemno na mandolíně
NA DOKONČENÍ
slunečnicový olej
na opékání
krevety 60 ks
malé, vyloupané (cca 250 g)
čedar 150 g
na silnější plátky
anglická slanina 250 g
plátky
omáčka okonomijaki (viz Něco navíc)
majonéza
japonská (viz Něco navíc)
zázvor nakládaný
růžový
sušené krevety
řasa nori
nakrájená na tenké proužky
vločky ze sušeného tuňáka (viz Něco navíc)

1 Všechny suroviny na těstíčko důkladně promíchejte. Zelí je v omeletě opravdu, ale opravdu hodně, nebojte se ho tam dát všechno.

2 Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 20 cm), vlijte na ni 2 lžíce slunečnicového oleje a rozetře- te zhruba 1/5 těstíčka. Na ně rozprostřete 12 krevet, 30 g sýra (zhruba 2 plátky) a 50 g slaniny. Snižte teplotu a opékejte zhruba 5 minut. Omeletu pomocí dvou lopatek opatrně obraťte, zvyšte teplotu a opékejte, aby slanina byla opečená.

3 Přendejte na talíř a dokončete: Štětcem potřete celou omeletu omáčkou okonomijaki, potom ji křížem krážem pocákejte majonézou, rozdělte na ni zhruba lžičku nakládaného zázvoru, posypte sušenými krevetami, řasou nori a nakonec vločkami z tuňáka (ty se budou vlivem tepla na omeletě pěkně vlnit!).

NĚCO NAVÍC

  • Omáčku okonomijaki stejně jako japonskou majonézu a další exotické položky ze seznamu ingrediencí koupíte v prodejnách s japonskými potravinami nebo na internetu.
  • Japonská majonéza je trochu jinak ochucená než naše evropská. Japonci do ní přidávají například rýžový ocet.
  • Vločky ze sušeného tuňáka (bonito flakes) nejsou nejlevnější, ale na omeletě vytvoří zábavný efekt. Pokud jimi totiž posypete horké jídlo, odcházející pára je doslova rozhýbe!
  • Pro seafood variantu můžete ke krevetám přidat ještě další mořské plody.
  • Okonomijaki se nazývá omeleta i palačinka, a někde dokonce i japonská pizza. Recepty se liší podle regionu i podle rodiny, v zásadě se ale skládá ze zelného těstíčka, přísad, jako jsou zelenina, slanina, sýr či mořské plody, a dochucujících složek – omáčky, majonézy, zázvoru... Název je odvozen ze slova okonomi, které znamená ‚co máte rádi‘ nebo také ‚jak to máte rádi‘, a slova jaki neboli ‚péct či opékat‘. Takže si opravdu můžete svoji omeletu udělat zcela podle chuti.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit