Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Omeleta okonomijaki
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8584 kcal
Bílkoviny 1358 g
Sacharidy 93 g
Tuky 276 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato japonská omeleta si vás získá po prvním soustu. Je chutná, zábavná a kromě jiného funguje i jako vyprošťovák.

Související recepty

Suroviny

NA TĚSTÍČKO
vejce 6 ks
10 g
prášek dashi
sůl 12 g
malá hlávka, nakrouhaná najemno na mandolíně
NA DOKONČENÍ
slunečnicový olej
na opékání
krevety 60 ks
malé, vyloupané (cca 250 g)
čedar 150 g
na silnější plátky
plátky
omáčka okonomijaki (viz Něco navíc)
majonéza
japonská (viz Něco navíc)
zázvor nakládaný
růžový
sušené krevety
řasa nori
nakrájená na tenké proužky
vločky ze sušeného tuňáka (viz Něco navíc)

Postup

1

Všechny suroviny na těstíčko důkladně promíchejte. Zelí je v omeletě opravdu, ale opravdu hodně, nebojte se ho tam dát všechno.

2

Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 20 cm), vlijte na ni 2 lžíce slunečnicového oleje a rozetře- te zhruba 1/5 těstíčka.

3

Na ně rozprostřete 12 krevet, 30 g sýra (zhruba 2 plátky) a 50 g slaniny. Snižte teplotu a opékejte zhruba 5 minut.

4

Omeletu pomocí dvou lopatek opatrně obraťte, zvyšte teplotu a opékejte, aby slanina byla opečená.

5

Přendejte na talíř a dokončete: Štětcem potřete celou omeletu omáčkou okonomijaki, potom ji křížem krážem pocákejte majonézou, rozdělte na ni zhruba lžičku nakládaného zázvoru, posypte sušenými krevetami, řasou nori a nakonec vločkami z tuňáka (ty se budou vlivem tepla na omeletě pěkně vlnit!).

NĚCO NAVÍC

  • Omáčku okonomijaki stejně jako japonskou majonézu a další exotické položky ze seznamu ingrediencí koupíte v prodejnách s japonskými potravinami nebo na internetu.
     
  • Japonská majonéza je trochu jinak ochucená než naše evropská. Japonci do ní přidávají například rýžový ocet.
     
  • Vločky ze sušeného tuňáka (bonito flakes) nejsou nejlevnější, ale na omeletě vytvoří zábavný efekt. Pokud jimi totiž posypete horké jídlo, odcházející pára je doslova rozhýbe!
     
  • Pro seafood variantu můžete ke krevetám přidat ještě další mořské plody.
     
  • Okonomijaki se nazývá omeleta i palačinka, a někde dokonce i japonská pizza. Recepty se liší podle regionu i podle rodiny, v zásadě se ale skládá ze zelného těstíčka, přísad, jako jsou zelenina, slanina, sýr či mořské plody, a dochucujících složek – omáčky, majonézy, zázvoru... Název je odvozen ze slova okonomi, které znamená ‚co máte rádi‘ nebo také ‚jak to máte rádi‘, a slova jaki neboli ‚péct či opékat‘. Takže si opravdu můžete svoji omeletu udělat zcela podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín