0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Omeleta okonomijaki

Omeleta okonomijaki
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Omeleta okonomijaki

3.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8584 kcal
Bílkoviny 1358 g
Sacharidy 93 g
Tuky 276 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato japonská omeleta si vás získá po prvním soustu. Je chutná, zábavná a kromě jiného funguje i jako vyprošťovák.

Suroviny

NA TĚSTÍČKO
vejce 6 ks
mouka pšeničná hladká 120 g
10 g
prášek dashi
sůl 12 g
krupicový cukr 12 g
zelí bílé 1 ks
malá hlávka, nakrouhaná najemno na mandolíně
NA DOKONČENÍ
slunečnicový olej
na opékání
krevety 60 ks
malé, vyloupané (cca 250 g)
čedar 150 g
na silnější plátky
anglická slanina 250 g
plátky
omáčka okonomijaki (viz Něco navíc)
majonéza
japonská (viz Něco navíc)
zázvor nakládaný
růžový
sušené krevety
řasa nori
nakrájená na tenké proužky
vločky ze sušeného tuňáka (viz Něco navíc)

Postup

1

Všechny suroviny na těstíčko důkladně promíchejte. Zelí je v omeletě opravdu, ale opravdu hodně, nebojte se ho tam dát všechno.

2

Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 20 cm), vlijte na ni 2 lžíce slunečnicového oleje a rozetře- te zhruba 1/5 těstíčka.

3

Na ně rozprostřete 12 krevet, 30 g sýra (zhruba 2 plátky) a 50 g slaniny. Snižte teplotu a opékejte zhruba 5 minut.

4

Omeletu pomocí dvou lopatek opatrně obraťte, zvyšte teplotu a opékejte, aby slanina byla opečená.

5

Přendejte na talíř a dokončete: Štětcem potřete celou omeletu omáčkou okonomijaki, potom ji křížem krážem pocákejte majonézou, rozdělte na ni zhruba lžičku nakládaného zázvoru, posypte sušenými krevetami, řasou nori a nakonec vločkami z tuňáka (ty se budou vlivem tepla na omeletě pěkně vlnit!).

NĚCO NAVÍC

  • Omáčku okonomijaki stejně jako japonskou majonézu a další exotické položky ze seznamu ingrediencí koupíte v prodejnách s japonskými potravinami nebo na internetu.
     
  • Japonská majonéza je trochu jinak ochucená než naše evropská. Japonci do ní přidávají například rýžový ocet.
     
  • Vločky ze sušeného tuňáka (bonito flakes) nejsou nejlevnější, ale na omeletě vytvoří zábavný efekt. Pokud jimi totiž posypete horké jídlo, odcházející pára je doslova rozhýbe!
     
  • Pro seafood variantu můžete ke krevetám přidat ještě další mořské plody.
     
  • Okonomijaki se nazývá omeleta i palačinka, a někde dokonce i japonská pizza. Recepty se liší podle regionu i podle rodiny, v zásadě se ale skládá ze zelného těstíčka, přísad, jako jsou zelenina, slanina, sýr či mořské plody, a dochucujících složek – omáčky, majonézy, zázvoru... Název je odvozen ze slova okonomi, které znamená ‚co máte rádi‘ nebo také ‚jak to máte rádi‘, a slova jaki neboli ‚péct či opékat‘. Takže si opravdu můžete svoji omeletu udělat zcela podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit