Chleba se zakysaným máslem a nakládanou mrkví

Chleba se zakysaným máslem a nakládanou mrkví

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na celý bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1754 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 52 g
Tuky 166 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdánlivě nic zvláštního – ale ochutnejte!

Související recepty

Suroviny

NA ZAKYSANÉ MÁSLO
smetana ke šlehání 500 g
jogurt bílý 40 g
sůl
podle chuti, nejlépe vločková
NA NAKLÁDANOU MRKEV
mrkev 500 g
voda
podle potřeby, nejlépe filtrovaná
sůl
podle váhy (viz popis v receptu)
K podávání
chleba tmavý

1 Na zakysané máslo dejte do sklenice o objemu 0,7 litru smetanu a jogurt, promíchejte, volně zakryjte a nechte 48 hodin při pokojové teplotě kvasit. Pak obsah přesuňte do mixéru a na nejvyšší rychlost šlehejte, dokud se máslo neoddělí od podmáslí. Potom osolte podle chuti, vytvarujte do koule nebo válečku a dejte chladit. 

2 Mrkev na rychlé vodní pickles nastrouhejte nahrubo (stejně tak ji můžete nakrájet na tenká kolečka, na kostičky nebo ji škrabkou nakrájet na dlouhé tenké plátky). Naplňte do vysterilizované sklenice a postavte na váhu. Zalijte ji studenou vodou (nejlépe filtrovanou) a přisypte soli tolik, aby tvořila 3% hmotnosti vody. Zavřete, uložte do lednice a nechte přes noc zkřehnout.

Plátky chleba potřete máslem a na něj navrstvěte mrkvové pickles.

NĚCO NAVÍC
Obdobně jako mrkev lze naložit jakoukoli zeleninu – okurky, ředkvičky, kedlubny či červenou řepu – samostatně nebo libovolně míchat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit