Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Opilý Isidor

Tento moučník je sice z kategorie old school, ale má spoustu příznivců jak v naší redakci, tak i mezi čtenáři. Recept na zvláště vyladěnou verzi nám poslala Lenka Zlochová. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
45 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 12 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 225 g másla, změklého + na plech
    • 225 g krupicového cukru
    • 6 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 1,5 lžíce kakaa holandského typu
    • 180 g vlašských ořechů, mletých
    • 120 g hrubé mouky + na vysypání plechu
    • 3/4 sáčku kypřicího prášku
    • rybízový či jiný kyselkavý džem na potření těsta

    NA 1. NÁPLŇ

    • 200 g vlašských ořechů, mletých
    • 150 g krystalového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru 
    • 150–200 ml rumu tuzemáku (nebo podle chuti, viz Něco navíc)

    NA 2. NÁPLŇ

    • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
    • 400 ml mléka
    • 100 g moučkového cukru
    • 200 g másla, změklého

    NA POLEVU

    • 200 g tmavé čokolády (60%)
    • 70 g másla 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175°C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny, nakonec zašlehejte jeden po druhém žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do žloutkové směsi zašlehejte kakao, ořechy a mouku prosátou s kypřicím práškem. Nakonec zlehka vmíchejte připravený sníh. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečte zhruba 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte zcela vychladnout. Potom těsto potřete džemem.

2 Smíchejte přísady na první náplň a odložte.

Na druhou náplň uvařte z pudinkového prášku, mléka a moučkového cukru hustý pudink. Vypněte a nechte vychladnout. Pak do krému zašlehejte máslo.

4 Na těsto potřené rybízovým džemem rozetřete první náplň, potom druhou náplň a dejte vychladit.

5 Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s máslem na polevu. Polevou pak přelijte těsto s náplněmi. Dejte do chladničky na 2 až 3 hodiny ztuhnout (nejlíp chutná den rozleželý). Podávejte nakrájené na kostičky.

NĚCO NAVÍC

Připravujete-li moučník pro děti, rum v náplni doporučujeme nahradit směsí meruňkového džemu a citronové šťávy. Než se dáte do krájení řezů, připravte si hrnek s horkou vodou a do něj dejte nahřát několik nožů. S nahřátými noži vám půjde krájení líp.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Čokoládovo-kávový dort

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami

Čokoládové dortíky

Opilé dezerty

Retro dezerty

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mám lepší !

Přidat komentář