Více než hodinu
Snadné
Stejně jako v módě i ve světě cukrařiny se střídají různé trendy a módní vlny. Z Ameriky k nám před časem pronikla obliba nazdobených cupcaků, z Francie se rozšířily pastelově zbarvené makronky. Jakkoli jsou tyto dnes populární dezerty krásné, chutné a efektní, občas máme chuť se nostalgicky ohlédnout po jistotách, které provázely naše dětství. Držte si klobouky, jsou tu ty nejlepší retro dezerty.
Oblíbený moučník se inspiroval neméně oblíbeným nanukem, s kterým má spojené dětství každý, kdo vyrůstal v minulém století.
A i když Míša řezy nejsou z mrazáku, jistě s nimi sklidíte úspěch. Upéct si je můžete také ve slavnostní dortové variantě.
Nadýchané moučníky z odpalovaného těsta k nám nejspíš dorazily z Francie, ale v tuzemsku se spíš než vznešeně znějíci éclairs a profiteroles ujaly banánky, větrníčky a věnečky.
Pokud si chcete dopřát opravdu retro dezert, upečte z odpalovaného těsta labutě.
Přemýšleli jste někdy po tom, jak vznikl název tohoto dortu? Že by byl tak sladký jako láska milenců Kolombíny a Harlekýna? Že se tajemství skrývá v šatu známé divadelní postavy vás asi nenapadne na první dobrou. Málokterý z retro dezertů totiž prošel od doby svého vzniku takovou proměnou jako dort Harlekýn.
Rolády se v tuzemské cukrařině také těší velké oblibě. Není divu.
Vzpomínáte na dunajské vlny? A milujete je stejně jako my? Jde o zákusek, který už něco pamatuje... Jde o vrstvené řezy s piškotovým korpusem, na kterém spočívá vrstva krému a někdy také čokoláda. Vyzkoušejte skvělé řezy, kterými uděláte velkou show na oslavě i po nedělním obědě.
Zdroj informací: Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková – Kuchařka první republiky, Apetit na cestách – Česko II. Ubrousku, prostři se!, makova-panenka