Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy

Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy
ZDROJ: Apetit

Stejně jako v módě i ve světě cukrařiny se střídají různé trendy a módní vlny. Z Ameriky k nám před časem pronikla obliba nazdobených cupcaků, z Francie se rozšířily pastelově zbarvené makronky. Jakkoli jsou tyto dnes populární dezerty krásné, chutné a efektní, občas máme chuť se nostalgicky ohlédnout po jistotách, které provázely naše dětství. Držte si klobouky, jsou tu ty nejlepší retro dezerty jako vystřižené z našich nejsladších vzpomínek.

Míša řezy

Oblíbený moučník se inspiroval neméně oblíbeným nanukem, s kterým má spojené dětství každý, kdo vyrůstal v minulém století.

  • Zmrzlinová pochoutka z tvarohu, smetany a cukru v kakaové polevě se vyrábí od roku 1962.
  • Její jednoduché složení a lahodná chuť ponoukly nápadité kuchařky ke kreativitě a z nanuku se brzy stal moučník, který milují všechny generace.
  • Míša řezy patří ke snazším dezertům z plechu, upečete je i bez větších zkušeností.
  • Základem je nadýchaný kakaový piškot, na který se nanáší silná vrstva tvarohového krému. Závěr patří čokoládové polevě.

A i když Míša řezy nejsou z mrazáku, jistě s nimi sklidíte úspěch. Upéct si je můžete také ve slavnostní dortové variantě.

Banánky a další dezerty z odpalovaného těsta

Nadýchané moučníky z odpalovaného těsta k nám nejspíš dorazily z Francie, ale v tuzemsku se spíš než vznešeně znějíci éclairs a profiteroles ujaly banánky, větrníčky a věnečky.

Pokud si chcete dopřát opravdu retro dezert, upečte z odpalovaného těsta labutě.

  • odpalovaného těsta tvarujte na plech cukrářským sáčkem těla labutí (podlouhlá, plnější vlnovka) a dlouhé tenké krky ve tvaru písmene S.
  • Upečená těla labutí napříč rozřízněte na dvě poloviny. Horní díl ještě jedno rozřízněte, tentokrát vertikálně, tak vám vzniknou křídla.
  • Na spodní díl naneste zdobicím sáčkem krém, do něj zapíchněte krk labutě (kousky ve tvaru písmene S) a ze strany ještě rozevřená křídla (části rozříznuté horní části těla labutě).
  • Na závěr poprašte moučkovým cukrem a labutě můžou plavat na stůl.

Dort Harlekýn

Přemýšleli jste někdy po tom, jak vznikl název tohoto dortu? Že by byl tak sladký jako láska milenců Kolombíny a Harlekýna? Že se tajemství skrývá v šatu známé divadelní postavy vás asi nenapadne na první dobrou. Málokterý z retro dezertů totiž prošel od doby svého vzniku takovou proměnou jako dort Harlekýn.

  • Dnes pod tímto názvem v cukrárnách i domácnostech nejčastěji najdeme vrstvený kakaový korpus silně promazaný pařížskou šlehačkou a zdobený bílou neslazenou šlehačkou.
  • Ještě v 60. letech minulého století, kdy se dort Harlekýn připravoval podle norem, vypadal šlehačkový zákusek úplně jinak.
  • Ten původní Harlekýn se skládal z jedné vrstvy korpusu z kakaového piškotu, který se zdobil bílou a pařížskou šlehačkou, jež se střídaly v soustředných kruzích.
  • Každý řez dortu pak díky tomu připomínal typický oděv Harlekýna s kostkovaným vzorem. Odtud tedy ona harlekýnská symbolika a název retro šlehačkového dortu.

Piškotová roláda

Rolády se v tuzemské cukrařině také těší velké oblibě. Není divu. Působí nesmírně složitě a sofistikovaně, přitom se stačí naučit pár triků a roládu vyseknete v podstatě na počkání.

  • Na tácu působí rolády velmi elegantně a hodí se jako moučník pro slavnostnější příležitosti.
  • Přitom je snadno připravíte i v domácích podmínkách s minimem pomůcek a úsilí.
  • A co víc, přestože je bleskově upečete jen z několika základních surovin (ač je to neuvěřitelné, na zcela jednoduchý piškot vám stačí pouze mouka, cukr a vejce), možností, čím je naplnit a jak je ozdobit, je opravdu nepočítaně – od prosté piškotové rolády promazané ovocnou zavařeninou a šlehanou smetanou až po mistrovské kousky obarvené vzácným kořením a plněné luxusním ovocným krémem.

Ať už je to rakvička z cukrárny, či buchta na plech od babičky, retro dezertům zůstalo v našich srdcích vyhrazeno pevné místo. Který recept na retro zákusek uchvátí vás?

Zdroj informací: Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková – Kuchařka první republiky, Apetit na cestách – Česko II. Ubrousku, prostři se!, makova-panenka

Skryt pre seznam
Perník
Do 75 minut
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč