Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Ořechovým dortem potěšíte všechny milovníky klasických ‚babičkovských‘ slavnostních moučníků. Hořká čokoláda a karamel mu ale dávají nový rozměr!

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 24cm formu
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    NA KORPUS

    • 6 vajec, bílky a žloutky oddělené
    • 180 g krupicového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 180 g hladké mouky, prosáté + na vysypání formy
    • 80 g mletých vlašských ořechů
    • 50 g rozpuštěného másla + na formu

    NA KRÉM

    • 200 g másla, změklého
    • 300 g karamelového salka
    • 100 g mascarpone, pokojové teploty

    NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU

    • 110 ml běžného salka
    • 100 ml smetany ke šlehání (40%)
    • 200 g kvalitní tmavé čokolády,
    • nasekané čokoládovo-karamelová tyčinka (my jsme použili Daim)

Příprava jídla

1 Začněte šlehat bílky do pěny, pak přisypte krupicový cukr a vyšlehejte na pevný sníh. Žloutky rozšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je jemně zamíchejte do bílků. Zlehka vmíchejte prosátou mouku a mleté ořechy, nakonec přilijte zchladlé máslo. Dortovou formu vymažte a vysypte moukou (nebo dno i boky formy vyložte pečicím papírem) a vlijte do ní těsto.

2 Vložte do trouby rozehřáté na 170°C a pečte zhruba 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Nechte korpus chvíli vychlad- nout ve formě, pak jej opatrně vyjměte
a nechte zcela vychladnout na mřížce.

3 Připravte krém. Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a umíchejte na hladký krém. Ten přemístěte do cukrářského sáčku.

Korpus dortu prořízněte tolikrát, kolikrát si troufnete – více je ale lépe (my jsme rozkrojili na 5 dílů) a na každou vrstvu nakreslete pomocí cukrářského sáčku spirálu z krému. Poslední, zcela horní díl korpusu navrchu jemně seřízněte, aby byl rovný, a ponechte jej bez krému. Sestavte dort a krém na bocích uhlaďte. Uložte do lednice a nechte krém ztuhnout.

5 Na čokoládovou polevu dejte do nerezové misky salko a smetanu a umístěte misku nad vodní lázeň tak, aby se miska nedotýkala vody. Zahřívejte, až ze směsi začne stoupat pára. Vsypte do misky čokoládu, sejměte z ohně i z vodní lázně a míchejte, až se čokoláda dokonale rozpustí. Nechte zchladnout, čas od času promíchejte. Jakmile poleva začne tuhnout, rozetřete ji bohatě na vršek (a pokud chcete i boky, polevy je dostatek). Zdobit můžete nalámanou čokoládovou tyčinkou s karamelem, v jednodušší verzi lze i jen posypat mletými ořechy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Oříškové řezy s jablky a džemem

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Věnec s čokoládou a mandlemi

Eklérky s čokoládou a dýní

Přidat komentář