
Ořechový dort s karamelem a čokoládou
Ořechovým dortem potěšíte všechny milovníky klasických ‚babičkovských‘ slavnostních moučníků. Hořká čokoláda a karamel mu ale dávají nový rozměr!
Ingredience
- 6 vajec, bílky a žloutky oddělené
- 180 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 180 g hladké mouky, prosáté + na vysypání formy
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 50 g rozpuštěného másla + na formu
- 200 g másla, změklého
- 300 g karamelového salka
- 100 g mascarpone, pokojové teploty
- 110 ml běžného salka
- 100 ml smetany ke šlehání (40%)
- 200 g kvalitní tmavé čokolády,
- nasekané čokoládovo-karamelová tyčinka (my jsme použili Daim)
NA KORPUS
NA KRÉM
NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU
Příprava jídla
1 Začněte šlehat bílky do pěny, pak přisypte krupicový cukr a vyšlehejte na pevný sníh. Žloutky rozšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je jemně zamíchejte do bílků. Zlehka vmíchejte prosátou mouku a mleté ořechy, nakonec přilijte zchladlé máslo. Dortovou formu vymažte a vysypte moukou (nebo dno i boky formy vyložte pečicím papírem) a vlijte do ní těsto.
2 Vložte do trouby rozehřáté na 170°C a pečte zhruba 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Nechte korpus chvíli vychlad- nout ve formě, pak jej opatrně vyjměte
a nechte zcela vychladnout na mřížce.
3 Připravte krém. Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a umíchejte na hladký krém. Ten přemístěte do cukrářského sáčku.
4 Korpus dortu prořízněte tolikrát, kolikrát si troufnete – více je ale lépe (my jsme rozkrojili na 5 dílů) a na každou vrstvu nakreslete pomocí cukrářského sáčku spirálu z krému. Poslední, zcela horní díl korpusu navrchu jemně seřízněte, aby byl rovný, a ponechte jej bez krému. Sestavte dort a krém na bocích uhlaďte. Uložte do lednice a nechte krém ztuhnout.
5 Na čokoládovou polevu dejte do nerezové misky salko a smetanu a umístěte misku nad vodní lázeň tak, aby se miska nedotýkala vody. Zahřívejte, až ze směsi začne stoupat pára. Vsypte do misky čokoládu, sejměte z ohně i z vodní lázně a míchejte, až se čokoláda dokonale rozpustí. Nechte zchladnout, čas od času promíchejte. Jakmile poleva začne tuhnout, rozetřete ji bohatě na vršek (a pokud chcete i boky, polevy je dostatek). Zdobit můžete nalámanou čokoládovou tyčinkou s karamelem, v jednodušší verzi lze i jen posypat mletými ořechy.
Přidat komentář