Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový dort s karamelem a čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 75
Více než hodinu Snadné Na 24cm formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8180 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 705 g
Tuky 518 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechovým dortem potěšíte všechny milovníky klasických ‚babičkovských‘ slavnostních moučníků. Hořká čokoláda a karamel mu ale dávají nový rozměr! Ořechový dort podle tradičního receptu dodá šmrnc každé narozeninové oslavě.

Související recepty

Suroviny

Na korpus
vejce 6 ks
bílky a žloutky zvlášť
prosátá + na vysypání formy
rozpuštěné + na vymazání formy
Na krém
máslo 200 g
změklé
slazené, karamelové
o pokojové teplotě
Na čokoládovou polevu
slazené (Salko)
tmavá čokoláda 200 g
čokoládové tyčinky
nasekaná (my jsme použili Daim)

Postup

1

Začněte šlehat bílky do pěny, pak přisypte krupicový cukr a vyšlehejte na pevný sníh. Žloutky rozšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je jemně zamíchejte do bílků. Zlehka vmíchejte prosátou mouku a mleté ořechy, nakonec přilijte zchladlé máslo.

2

Dortovou formu vymažte a vysypte moukou (nebo dno i boky formy vyložte pečicím papírem) a vlijte do ní těsto.

3

Vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte zhruba 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Nechte korpus chvíli vychladnout ve formě, pak jej opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

4

Připravte krém. Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a umíchejte na hladký krém. Ten přemístěte do cukrářského sáčku.

5

Korpus dortu prořízněte tolikrát, kolikrát si troufnete – více je ale lépe (my jsme rozkrojili na 5 dílů) a na každou vrstvu nakreslete pomocí cukrářského sáčku spirálu z krému. Poslední, zcela horní díl korpusu navrchu jemně seřízněte, aby byl rovný, a ponechte jej bez krému. Sestavte dort a krém na bocích uhlaďte. Uložte do lednice a nechte krém ztuhnout.

6

Na čokoládovou polevu dejte do nerezové misky salko a smetanu a umístěte misku nad vodní lázeň tak, aby se miska nedotýkala vody. Zahřívejte, až ze směsi začne stoupat pára.

7

Vsypte do misky čokoládu, sejměte z ohně i z vodní lázně a míchejte, až se čokoláda dokonale rozpustí. Nechte zchladnout, čas od času promíchejte.

8

Jakmile poleva začne tuhnout, rozetřete ji bohatě na vršek (a pokud chcete i boky, polevy je dostatek). Zdobit můžete nalámanou čokoládovou tyčinkou s karamelem, v jednodušší verzi lze i jen posypat mletými ořechy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...