0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Ořechový dort s karamelem a čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné Na 24cm formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8180 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 705 g
Tuky 518 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechovým dortem potěšíte všechny milovníky klasických ‚babičkovských‘ slavnostních moučníků. Hořká čokoláda a karamel mu ale dávají nový rozměr!

Suroviny

Na korpus
vejce 6 ks
bílky a žloutky zvlášť
krupicový cukr 180 g
vanilkový cukr 1 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
prosátá + na vysypání formy
vlašské ořechy 80 g
mleté
máslo 50 g
rozpuštěné + na vymazání formy
Na krém
máslo 200 g
změklé
kondenzované mléko 300 g
slazené, karamelové
mascarpone 100 g
o pokojové teplotě
kondenzované mléko 110 ml
slazené (salko)
Na čokoládovou polevu
smetana ke šlehání 100 ml
40%
tmavá čokoláda 200 g
čokoládové tyčinky
nasekaná (my jsme použili Daim)

1 Začněte šlehat bílky do pěny, pak přisypte krupicový cukr a vyšlehejte na pevný sníh. Žloutky rozšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je jemně zamíchejte do bílků. Zlehka vmíchejte prosátou mouku a mleté ořechy, nakonec přilijte zchladlé máslo. Dortovou formu vymažte a vysypte moukou (nebo dno i boky formy vyložte pečicím papírem) a vlijte do ní těsto.

2 Vložte do trouby rozehřáté na 170°C a pečte zhruba 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Nechte korpus chvíli vychlad- nout ve formě, pak jej opatrně vyjměte
a nechte zcela vychladnout na mřížce.

3 Připravte krém. Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a umíchejte na hladký krém. Ten přemístěte do cukrářského sáčku.

Korpus dortu prořízněte tolikrát, kolikrát si troufnete – více je ale lépe (my jsme rozkrojili na 5 dílů) a na každou vrstvu nakreslete pomocí cukrářského sáčku spirálu z krému. Poslední, zcela horní díl korpusu navrchu jemně seřízněte, aby byl rovný, a ponechte jej bez krému. Sestavte dort a krém na bocích uhlaďte. Uložte do lednice a nechte krém ztuhnout.

Na čokoládovou polevu dejte do nerezové misky salko a smetanu a umístěte misku nad vodní lázeň tak, aby se miska nedotýkala vody. Zahřívejte, až ze směsi začne stoupat pára. Vsypte do misky čokoládu, sejměte z ohně i z vodní lázně a míchejte, až se čokoláda dokonale rozpustí. Nechte zchladnout, čas od času promíchejte. Jakmile poleva začne tuhnout, rozetřete ji bohatě na vršek (a pokud chcete i boky, polevy je dostatek). Zdobit můžete nalámanou čokoládovou tyčinkou s karamelem, v jednodušší verzi lze i jen posypat mletými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit