Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné Na 24cm formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8180 kcal
Bílkoviny 166 g
Cukr 705 g
Tuky 518 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechovým dortem potěšíte všechny milovníky klasických ‚babičkovských‘ slavnostních moučníků. Hořká čokoláda a karamel mu ale dávají nový rozměr!

Suroviny

Na korpus
vejce 6 ks
bílky a žloutky zvlášť
krupicový cukr 180 g
vanilkový cukr 1 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
prosátá + na vysypání formy
vlašské ořechy 80 g
mleté
máslo 50 g
rozpuštěné + na formu
Na krém
máslo 200 g
změklé
kondenzované mléko 300 g
mascarpone 100 g
pokojová teplota
kondenzované mléko 110 ml
běžné
smetana ke šlehání 100 ml
40%
tmavá čokoláda 200 g
kvalitní
čokoládovo-karamelová tyčinka nasekaná, my jsme použili Daim

1 Začněte šlehat bílky do pěny, pak přisypte krupicový cukr a vyšlehejte na pevný sníh. Žloutky rozšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je jemně zamíchejte do bílků. Zlehka vmíchejte prosátou mouku a mleté ořechy, nakonec přilijte zchladlé máslo. Dortovou formu vymažte a vysypte moukou (nebo dno i boky formy vyložte pečicím papírem) a vlijte do ní těsto.

2 Vložte do trouby rozehřáté na 170°C a pečte zhruba 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Nechte korpus chvíli vychlad- nout ve formě, pak jej opatrně vyjměte
a nechte zcela vychladnout na mřížce.

3 Připravte krém. Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a umíchejte na hladký krém. Ten přemístěte do cukrářského sáčku.

Korpus dortu prořízněte tolikrát, kolikrát si troufnete – více je ale lépe (my jsme rozkrojili na 5 dílů) a na každou vrstvu nakreslete pomocí cukrářského sáčku spirálu z krému. Poslední, zcela horní díl korpusu navrchu jemně seřízněte, aby byl rovný, a ponechte jej bez krému. Sestavte dort a krém na bocích uhlaďte. Uložte do lednice a nechte krém ztuhnout.

5 Na čokoládovou polevu dejte do nerezové misky salko a smetanu a umístěte misku nad vodní lázeň tak, aby se miska nedotýkala vody. Zahřívejte, až ze směsi začne stoupat pára. Vsypte do misky čokoládu, sejměte z ohně i z vodní lázně a míchejte, až se čokoláda dokonale rozpustí. Nechte zchladnout, čas od času promíchejte. Jakmile poleva začne tuhnout, rozetřete ji bohatě na vršek (a pokud chcete i boky, polevy je dostatek). Zdobit můžete nalámanou čokoládovou tyčinkou s karamelem, v jednodušší verzi lze i jen posypat mletými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit