Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oříškové řezy s jablky a džemem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 24 x 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4942 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 521 g
Tuky 271 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle řezy jsou tak dobré, že je klidně můžete podávat i jako dort. S neslazenou šlehačkou nemají chybu!

Náš tip: Máte rádi změnu? Připravte si náš nepečený jablečný dort 

 
Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 160 g
změklé + na vymazání formy
vejce 4 ks
o pokojové teplotě
mouka špaldová hladká 100 g
+ navíc na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
lískové oříšky 150 g
neloupané, mleté
džem
na potření – např. brusinkový, rybízový nebo jiný pikantní
na poprášení
Na náplň
velká
mletá
nebo podle chuti
jablečný džus 250 ml
nebo víc, pokud jablka pustí málo šťávy; lze nahradit jablečným moštem
vanilkový

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C. Máslo a oba cukry ušlehejte do světlé pěny. Postupně, po jednom, přidejte vejce a každé důkladně zašlehejte. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a vmíchejte do těsta společně s mletými oříšky.

2

Vymažte a vysypte malý pekáček s rovnými stěnami, čtvercovou formu na dort nebo čtvercový ráfek (ten obalte zespoda alobalem a postavte jej na plech) a vlijte do něj těsto.

3

Vložte do trouby a pečte cca 30–40 minut, vyzkoušejte propečenost pomocí špejle.

4

Vyklopte korpus z formy na mřížku, nechte vychladnout a pak dvakrát podélně rozřízněte. Spodní část vraťte do formy a potřete ji pikantním džemem a položte na ni další díl těsta.

5

Připravte náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na úhledné kostičky. Dejte je do rendlíku, přisypte skořici, cukr a vlijte 200 ml džusu a citronovou šťávu. Duste na mírném ohni, aby jablka změkla, ale ještě držela pohromadě.

6

Ve zbývajících 50 ml džusu rozmíchejte vanilkový pudink a vlijte do jablek. Na mírném ohni pár minut vařte a jemně míchejte, až začnou jablka houstnout. Horká jablka nalijte a rozetřete na druhý díl těsta a přiklopte jej posledním dílem těsta.

7

Na horní díl těsta přiložte prkénko, abyste řezy ve formě zatížili. Nechte zcela vychladnout, pak sejměte zátěž, případně i ráfek. Povrch koláče poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín