0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oříškové řezy s jablky a džemem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 24 x 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4942 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 521 g
Tuky 271 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle řezy jsou tak dobré, že je klidně můžete podávat i jako dort. S neslazenou šlehačkou nemají chybu!

Suroviny

Na těsto
máslo 160 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 130 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 4 ks
o pokojové teplotě
mouka špaldová hladká 100 g
+ navíc na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
lískové oříšky 150 g
neloupané, mleté
džem
na potření – např. brusinkový, rybízový nebo jiný pikantní
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
velká
skořice 1 ČL
mletá
krupicový cukr 3 PL
nebo podle chuti
jablečný džus 250 ml
nebo víc, pokud jablka pustí málo šťávy; lze nahradit jablečným moštem
citronová šťáva 2 PL
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C. Máslo a oba cukry ušlehejte do světlé pěny. Postupně, po jednom, přidejte vejce a každé důkladně zašlehejte. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a vmíchejte do těsta společně s mletými oříšky.

2

Vymažte a vysypte malý pekáček s rovnými stěnami, čtvercovou formu na dort nebo čtvercový ráfek (ten obalte zespoda alobalem a postavte jej na plech) a vlijte do něj těsto.

3

Vložte do trouby a pečte cca 30–40 minut, vyzkoušejte propečenost pomocí špejle.

4

Vyklopte korpus z formy na mřížku, nechte vychladnout a pak dvakrát podélně rozřízněte. Spodní část vraťte do formy a potřete ji pikantním džemem a položte na ni další díl těsta.

5

Připravte náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na úhledné kostičky. Dejte je do rendlíku, přisypte skořici, cukr a vlijte 200 ml džusu a citronovou šťávu. Duste na mírném ohni, aby jablka změkla, ale ještě držela pohromadě.

6

Ve zbývajících 50 ml džusu rozmíchejte vanilkový pudink a vlijte do jablek. Na mírném ohni pár minut vařte a jemně míchejte, až začnou jablka houstnout. Horká jablka nalijte a rozetřete na druhý díl těsta a přiklopte jej posledním dílem těsta.

7

Na horní díl těsta přiložte prkénko, abyste řezy ve formě zatížili. Nechte zcela vychladnout, pak sejměte zátěž, případně i ráfek. Povrch koláče poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč