Oříškové řezy s jablky a džemem

Oříškové řezy s jablky a džemem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na formu 24 x 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4942 kcal
Bílkoviny 85 g
Cukr 521 g
Tuky 271 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle řezy jsou tak dobré, že je klidně můžete podávat i jako dort. S neslazenou šlehačkou nemají chybu!

Suroviny

Na těsto
máslo 160 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 130 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 4 ks
o pokojové teplotě
mouka špaldová hladká 100 g
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
lískové oříšky 150 g
neloupané, mleté
džem
na potření, (např. brusinkový, rybízový, jiný pikantní)
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
jablka 3 ks
velká
skořice 1 ČL
mletá
krupicový cukr 3 PL
podle chuti
jablečný džus 250 ml
nebo víc, pokud jablka pustí málo šťávy, lze nahradit moštem
citronová štáva 2 PL
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový

1 Rozehřejte troubu na 180°C. Máslo a oba cukry ušlehejte do světlé pěny. Postupně, po jednom, přidejte vejce a každé důkladně zašlehejte. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a vmíchejte do těsta společně s mletými oříšky. Vymažte a vysypte malý pekáček s rovnými stěnami, čtvercovou formu na dort nebo čtvercový ráfek (ten obalte zespoda alobalem a postavte jej na plech) a vlijte do něj těsto. Vložte do trouby a pečte cca 30–40 minut, vyzkoušejte propečenost pomocí špejle.

2 Vyklopte korpus z formy na mřížku, nechte vychladnout a pak dvakrát podélně rozřízněte. Spodní část vraťte do formy a potřete ji pikantním džemem a položte na ni další díl těsta.

3 Připravte náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na úhledné kostičky. Dejte je do rendlíku, přisypte skořici, cukr a vlijte 200 ml džusu a citronovou šťávu. Duste na mírném ohni, aby jablka změkla, ale ještě držela pohromadě. Ve zbývajících 50 ml džusu rozmíchejte vanilkový pudink a vlijte do jablek. Na mírném ohni pár minut vařte a jemně míchejte, až začnou jablka houstnout. Horká jablka nalijte a rozetřete na druhý díl těsta a přiklopte jej posledním dílem těsta.

4 Na horní díl těsta přiložte prkénko, abyste řezy ve formě zatížili. Nechte zcela vychladnout, pak sejměte zátěž, případně i ráfek. Povrch koláče poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit