0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Věnec s čokoládou a mandlemi

Věnec s čokoládou a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Věnec s čokoládou a mandlemi

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 větší věnec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5411 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 581 g
Tuky 265 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Péct věnec ve formě je výhodné: drží tvar, a pokud vytéká náplň, vsakuje se zpátky do těsta. Dopřejte ale věnci v troubě dost času, aby byl propečený i ve středu.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 50 g
droždí čerstvé 20 g
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 špetka
máslo 80 g
rozpuštěné a zchladlé
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 rozšlehané na potření
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
cukr
granulovaný (perlový), na posypání
Na náplň
máslo 100 g
krupicový cukr 140 g
tmavá čokoláda 50 g
nalámaná
mléčná čokoláda 50 g
nalámaná
kakao holandského typu 1 PL
amaretto 1 PL
mandlový likér
mandle 70 g
neloupané, nasekané nadrobno

Připravte si kvásek. Do mléka vsypte cukr, zamíchejte a rozdrobte do něj droždí. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy od robota nasypte mouku a sůl, přilijte vzešlý kvásek, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a citronovou kůru a vypracujte hladké a elastické těsto. Přikryjte a nechte nakynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (trvá to zhruba 40–60 minut).

2 Na náplň rozehřejte máslo s cukrem, pak přidejte všechnu čokoládu a rozmíchejte dohladka. Vmíchejte kakao a na závěr dochuťte amarettem.

3 Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Potřete jej náplní a posypte nasekanými mandlemi. Pak jej po delší straně zarolujte a spoj přetočte na pracovní desku, aby se ocitl vespod rolády. Dejte těsto na hodinu do lednice (nebo na 30 minut do mrazáku), aby se vychladilo a lépe se pak s ním pracovalo. Váleček chladného těsta rozřízněte ostrým nožem podélně na polovinu, ale nedořízněte docela, nahoře ponechte cca 1,5–2 cm v celku. Pak na pečicím papíru zapleťte do copu (překládejte prameny těsta přes sebe) a následně cop zatočte do těsnějšího věn- ce. Konec založte do středu, aby ve věnci nebyla ve středu mezera.

4 Věnec přeneste i s pečicím papírem do žáruvzdorné formy či hlubší silnostěnné pánve vhodné do trouby (zhruba o průměru 25 cm), kterou věnec akorát vyplní. Zakryjte a nechte dalších 20–30 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte granulovaným cukrem.

5 Vložte do trouby rozehřáté na 190°C, po 15 minutách pečení ztlumte troubu na 170°C a pečte cca 50–60 minut, aby se věnec propekl i ve středu. Pokud věnec příliš tmavne, zakryjte jej alobalem. Nechte ve formě zcela vychladnout, teprve pak vyjměte a krájejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Komentáře

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit