0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Věnec s čokoládou a mandlemi

Věnec s čokoládou a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Věnec s čokoládou a mandlemi

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 větší věnec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5411 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 581 g
Tuky 265 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Péct věnec ve formě je výhodné: drží tvar, a pokud vytéká náplň, vsakuje se zpátky do těsta. Dopřejte ale věnci v troubě dost času, aby byl propečený i ve středu.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 50 g
droždí čerstvé 20 g
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 špetka
máslo 80 g
rozpuštěné a zchladlé
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 rozšlehané na potření
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
cukr
granulovaný (perlový), na posypání
Na náplň
máslo 100 g
krupicový cukr 140 g
tmavá čokoláda 50 g
nalámaná
mléčná čokoláda 50 g
nalámaná
kakao holandského typu 1 PL
amaretto 1 PL
mandlový likér
mandle 70 g
neloupané, nasekané nadrobno

Připravte si kvásek. Do mléka vsypte cukr, zamíchejte a rozdrobte do něj droždí. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy od robota nasypte mouku a sůl, přilijte vzešlý kvásek, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a citronovou kůru a vypracujte hladké a elastické těsto. Přikryjte a nechte nakynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (trvá to zhruba 40–60 minut).

2 Na náplň rozehřejte máslo s cukrem, pak přidejte všechnu čokoládu a rozmíchejte dohladka. Vmíchejte kakao a na závěr dochuťte amarettem.

3 Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Potřete jej náplní a posypte nasekanými mandlemi. Pak jej po delší straně zarolujte a spoj přetočte na pracovní desku, aby se ocitl vespod rolády. Dejte těsto na hodinu do lednice (nebo na 30 minut do mrazáku), aby se vychladilo a lépe se pak s ním pracovalo. Váleček chladného těsta rozřízněte ostrým nožem podélně na polovinu, ale nedořízněte docela, nahoře ponechte cca 1,5–2 cm v celku. Pak na pečicím papíru zapleťte do copu (překládejte prameny těsta přes sebe) a následně cop zatočte do těsnějšího věn- ce. Konec založte do středu, aby ve věnci nebyla ve středu mezera.

4 Věnec přeneste i s pečicím papírem do žáruvzdorné formy či hlubší silnostěnné pánve vhodné do trouby (zhruba o průměru 25 cm), kterou věnec akorát vyplní. Zakryjte a nechte dalších 20–30 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte granulovaným cukrem.

5 Vložte do trouby rozehřáté na 190°C, po 15 minutách pečení ztlumte troubu na 170°C a pečte cca 50–60 minut, aby se věnec propekl i ve středu. Pokud věnec příliš tmavne, zakryjte jej alobalem. Nechte ve formě zcela vychladnout, teprve pak vyjměte a krájejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč