Péct věnec ve formě je výhodné: drží tvar, a pokud vytéká náplň, vsakuje se zpátky do těsta. Dopřejte ale věnci v troubě dost času, aby byl propečený i ve středu.
Suroviny
Postup
Připravte si kvásek. Do mléka vsypte cukr, zamíchejte a rozdrobte do něj droždí. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy od robota nasypte mouku a sůl, přilijte vzešlý kvásek, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a citronovou kůru a vypracujte hladké a elastické těsto. Přikryjte a nechte nakynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (trvá to zhruba 40–60 minut).
Na náplň rozehřejte máslo s cukrem, pak přidejte všechnu čokoládu a rozmíchejte dohladka. Vmíchejte kakao a na závěr dochuťte amarettem.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Potřete jej náplní a posypte nasekanými mandlemi. Pak jej po delší straně zarolujte a spoj přetočte na pracovní desku, aby se ocitl vespod rolády. Dejte těsto na hodinu do lednice (nebo na 30 minut do mrazáku), aby se vychladilo a lépe se pak s ním pracovalo. Váleček chladného těsta rozřízněte ostrým nožem podélně na polovinu, ale nedořízněte docela, nahoře ponechte cca 1,5–2 cm v celku. Pak na pečicím papíru zapleťte do copu (překládejte prameny těsta přes sebe) a následně cop zatočte do těsnějšího věn- ce. Konec založte do středu, aby ve věnci nebyla ve středu mezera.
Věnec přeneste i s pečicím papírem do žáruvzdorné formy či hlubší silnostěnné pánve vhodné do trouby (zhruba o průměru 25 cm), kterou věnec akorát vyplní. Zakryjte a nechte dalších 20–30 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte granulovaným cukrem.
Vložte do trouby rozehřáté na 190°C, po 15 minutách pečení ztlumte troubu na 170°C a pečte cca 50–60 minut, aby se věnec propekl i ve středu. Pokud věnec příliš tmavne, zakryjte jej alobalem. Nechte ve formě zcela vychladnout, teprve pak vyjměte a krájejte.
Komentáře