Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Věnec s čokoládou a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 větší věnec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5411 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 581 g
Tuky 265 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Péct věnec ve formě je výhodné: drží tvar, a pokud vytéká náplň, vsakuje se zpátky do těsta. Dopřejte ale věnci v troubě dost času, aby byl propečený i ve středu.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
sůl 1 špetka
rozpuštěné a zchladlé
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 rozšlehané na potření
nastrouhaná kůra
cukr
granulovaný (perlový), na posypání
Na náplň
máslo 100 g
tmavá čokoláda 50 g
nalámaná
nalámaná
mandlový likér
neloupané, nasekané nadrobno

Postup

1

Připravte si kvásek. Do mléka vsypte cukr, zamíchejte a rozdrobte do něj droždí. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Do mísy od robota nasypte mouku a sůl, přilijte vzešlý kvásek, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a citronovou kůru a vypracujte hladké a elastické těsto. Přikryjte a nechte nakynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (trvá to zhruba 40–60 minut).

2

Na náplň rozehřejte máslo s cukrem, pak přidejte všechnu čokoládu a rozmíchejte dohladka. Vmíchejte kakao a na závěr dochuťte amarettem.

3

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Potřete jej náplní a posypte nasekanými mandlemi. Pak jej po delší straně zarolujte a spoj přetočte na pracovní desku, aby se ocitl vespod rolády. Dejte těsto na hodinu do lednice (nebo na 30 minut do mrazáku), aby se vychladilo a lépe se pak s ním pracovalo. Váleček chladného těsta rozřízněte ostrým nožem podélně na polovinu, ale nedořízněte docela, nahoře ponechte cca 1,5–2 cm v celku. Pak na pečicím papíru zapleťte do copu (překládejte prameny těsta přes sebe) a následně cop zatočte do těsnějšího věn- ce. Konec založte do středu, aby ve věnci nebyla ve středu mezera.

4

Věnec přeneste i s pečicím papírem do žáruvzdorné formy či hlubší silnostěnné pánve vhodné do trouby (zhruba o průměru 25 cm), kterou věnec akorát vyplní. Zakryjte a nechte dalších 20–30 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte granulovaným cukrem.

5

Vložte do trouby rozehřáté na 190°C, po 15 minutách pečení ztlumte troubu na 170°C a pečte cca 50–60 minut, aby se věnec propekl i ve středu. Pokud věnec příliš tmavne, zakryjte jej alobalem. Nechte ve formě zcela vychladnout, teprve pak vyjměte a krájejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Komentáře

27.11.2021 19:19
Hurá na Vánoce

Apetit magazín