Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oříškové cukroví s griliášovým krémem

Oříškové cukroví s griliášovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oříškové cukroví s griliášovým krémem

4.4/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 50 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7261 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 438 g
Tuky 545 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vanilkové rohlíčky jsou vaše nejoblíbenější cukroví? Pozvedněte je na novou úroveň! Upečte z těsta kolečka, spojte je griliášovým krémem a ozdobte čokoládou... Z oříškového cukroví se vám podlomí kolena už po prvním kousku!

Suroviny

+ na podsypání
sůl 1 špetka
máslo 180 g
lískové oříšky 100 g
mleté
Na griliášový krém
mléko 250 ml
semínka vyškrábnutá
škrob 20 g
kukuřičný
máslo 150 g
změklé
jemně rozmixovaný či rozdrcený v hmoždíři (viz Něco navíc)
Na dokončení
lískové oříšky
opražené, nasekané

Postup

1

Z mouky, soli, másla, lískových oříšků, moučkového cukru a žloutků vypracujte těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v lednici (klidně přes noc).

2

Troubu vyhřejte na 170°C. Plech s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení. Vychlazené těsto propracujte a rozválejte na moukou poprášené ploše na placku o síle 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka o průměru 3–4 cm a ty skládejte vedle sebe na připravený plech. Kolečka pečením příliš rozměr nemění, rozstupy proto stačí menší – zhruba 1 cm. Pečte dozlatova, poté nechte úplně vychladnout.

3

Připravte základ griliášového krému. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte semínka vanilky a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a přidejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.

4

Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a poté i griliáš. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou zdobící špičkou.

5

Na polovinu koleček naneste krém a přiklopte druhou polovinou koleček, lehce přimáčkněte a uložte do chladu, aby krém ztuhnul.
 

6

Čokoládu opatrně rozpusťte v misce nad vodní parou a namočte do ní vršek slepených koleček. Ozdobte lískovými oříšky. Skladujte v lednici.

NĚCO NAVÍC
Griliáš můžete koupit nebo vyrobit doma. Na pánvi nebo v troubě při 140 °C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru či hmoždíře rozmixujte či rozdrťte najemno.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč