Vanilkové rohlíčky jsou vaše nejoblíbenější cukroví? Pozvedněte je na novou úroveň! Upečte z těsta kolečka, spojte je griliášovým krémem a ozdobte čokoládou... Z oříškového cukroví se vám podlomí kolena už po prvním kousku!
Suroviny
Postup
Z mouky, soli, másla, lískových oříšků, moučkového cukru a žloutků vypracujte těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v lednici (klidně přes noc).
Troubu vyhřejte na 170°C. Plech s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení. Vychlazené těsto propracujte a rozválejte na moukou poprášené ploše na placku o síle 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka o průměru 3–4 cm a ty skládejte vedle sebe na připravený plech. Kolečka pečením příliš rozměr nemění, rozstupy proto stačí menší – zhruba 1 cm. Pečte dozlatova, poté nechte úplně vychladnout.
Připravte základ griliášového krému. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte semínka vanilky a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a přidejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.
Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a poté i griliáš. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou zdobící špičkou.
Na polovinu koleček naneste krém a přiklopte druhou polovinou koleček, lehce přimáčkněte a uložte do chladu, aby krém ztuhnul.
Čokoládu opatrně rozpusťte v misce nad vodní parou a namočte do ní vršek slepených koleček. Ozdobte lískovými oříšky. Skladujte v lednici.
NĚCO NAVÍC
Griliáš můžete koupit nebo vyrobit doma. Na pánvi nebo v troubě při 140 °C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru či hmoždíře rozmixujte či rozdrťte najemno.