Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oříškové cukroví s griliášovým krémem
Oříškové cukroví s griliášovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oříškové cukroví s griliášovým krémem

4.4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 50 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7261 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 438 g
Tuky 545 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vanilkové rohlíčky jsou vaše nejoblíbenější cukroví? Pozvedněte je na novou úroveň! Upečte z těsta kolečka, spojte je griliášovým krémem a ozdobte čokoládou... Z oříškového cukroví se vám podlomí kolena už po prvním kousku!

Suroviny

+ na podsypání
sůl 1 špetka
máslo 180 g
lískové oříšky 100 g
mleté
Na griliášový krém
mléko 250 ml
semínka vyškrábnutá
škrob 20 g
kukuřičný
máslo 150 g
změklé
jemně rozmixovaný či rozdrcený v hmoždíři (viz Něco navíc)
Na dokončení
lískové oříšky
opražené, nasekané

Postup

1

Z mouky, soli, másla, lískových oříšků, moučkového cukru a žloutků vypracujte těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v lednici (klidně přes noc).

2

Troubu vyhřejte na 170°C. Plech s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení. Vychlazené těsto propracujte a rozválejte na moukou poprášené ploše na placku o síle 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka o průměru 3–4 cm a ty skládejte vedle sebe na připravený plech. Kolečka pečením příliš rozměr nemění, rozstupy proto stačí menší – zhruba 1 cm. Pečte dozlatova, poté nechte úplně vychladnout.

3

Připravte základ griliášového krému. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte semínka vanilky a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a přidejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.

4

Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a poté i griliáš. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou zdobící špičkou.

5

Na polovinu koleček naneste krém a přiklopte druhou polovinou koleček, lehce přimáčkněte a uložte do chladu, aby krém ztuhnul.
 

6

Čokoládu opatrně rozpusťte v misce nad vodní parou a namočte do ní vršek slepených koleček. Ozdobte lískovými oříšky. Skladujte v lednici.

NĚCO NAVÍC
Griliáš můžete koupit nebo vyrobit doma. Na pánvi nebo v troubě při 140 °C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru či hmoždíře rozmixujte či rozdrťte najemno.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín