Ostré hovézí s bylinným kuskusem

Ostré hovézí s bylinným kuskusem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2546 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 10 g
Tuky 211 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chermoula se s oblibou používá v marocké kuchyni k ochucení grilovaného masa a ryb. 

Suroviny

roštěnec 600 g
v celku
Na kořenící směs chermoula
olivový olej 150 ml
1 PL
mletý římský kmín
koriandr 2 ČL
citron 1 ks
citronová kůra a šťáva
paprika sladká 0.5 ČL
česnek 2 stroužky
drcený
chilli sušené špetka
drcené
máta 2 hrsti
nasekané lístky
K podávání
kuskus
ochucený mátou, bazalkou a hladkolistou petrželkou, citronovou kůrou, olivovým olejem vinným octem a mořskou solí

1 Promíchejte přísady na kořenící směs s olejem a vetřete ji do masa. Marinujte deset minut. Pak grilujte 5 minut z obou stran. Nakrájejte a podávejte s bylinným kuskusem.

 

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Tomáš Brůha doporučuje:

Krásný kousek hovězího masa v kořenité marinádě s bylinkovým kuskusem s „vůní“ severní Afriky volá po elegantním, středně plném červeném víně s pěknou kyselinkou a měkkou tříslovinou. Z odrůd se bude skvěle hodit Svatovavřinecké nebo Rulandské modré. Určitě můžeme vybírat vína přívlastková a nemusíte se vyhýbat ani vínům, která zrála nějaký čas na dřevěném sudu. Zajímavou chuťovou variantu vytvoří í minimálně dvou až tříletá vína odrůdy Zweigeltrebe. Osobně bych se ale přiklonil k prvním dvěma zmíněným, které jsou v ČR velmi tradiční a daří se jim zde.

Jedny z nejlepších Ruland modrých nebo Svatovavřineckých se vyrábějí ve Velkopavlovické či Mikulovské podoblasti a také v České vinařské oblasti, především na Litoměřicku a Roudnicku.

Více na www.wineofczechrepublic.cz 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit