0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostré hovézí s bylinným kuskusem

Ostré hovézí s bylinným kuskusem

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2546 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 10 g
Tuky 211 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chermoula se s oblibou používá v marocké kuchyni k ochucení grilovaného masa a ryb. 

Suroviny

roštěnec 600 g
v celku
Na kořenící směs chermoula
olivový olej 150 ml
1 PL
mletý římský kmín
koriandr 2 ČL
citron 1 ks
citronová kůra a šťáva
paprika sladká 0.5 ČL
česnek 2 stroužky
drcený
chilli sušené špetka
drcené
máta 2 hrsti
nasekané lístky
K podávání
kuskus
ochucený mátou, bazalkou a hladkolistou petrželkou, citronovou kůrou, olivovým olejem vinným octem a mořskou solí

Postup

1

Promíchejte přísady na kořenící směs s olejem a vetřete ji do masa. Marinujte deset minut. Pak grilujte 5 minut z obou stran. Nakrájejte a podávejte s bylinným kuskusem.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Tomáš Brůha doporučuje:

Sommeliér Tomáš Brůha

Krásný kousek hovězího masa v kořenité marinádě s bylinkovým kuskusem s „vůní“ severní Afriky volá po elegantním, středně plném červeném víně s pěknou kyselinkou a měkkou tříslovinou. Z odrůd se bude skvěle hodit Svatovavřinecké nebo Rulandské modré. Určitě můžeme vybírat vína přívlastková a nemusíte se vyhýbat ani vínům, která zrála nějaký čas na dřevěném sudu. Zajímavou chuťovou variantu vytvoří í minimálně dvou až tříletá vína odrůdy Zweigeltrebe. Osobně bych se ale přiklonil k prvním dvěma zmíněným, které jsou v ČR velmi tradiční a daří se jim zde.

Jedny z nejlepších Ruland modrých nebo Svatovavřineckých se vyrábějí ve Velkopavlovické či Mikulovské podoblasti a také v České vinařské oblasti, především na Litoměřicku a Roudnicku.

Více na www.wineofczechrepublic.cz 

logo vína y moravy a cech

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit