Tip Apetitu:

Opékání masa
V Dakaru by Ado vyběhl s kuřetem na dvorek a ogriloval by je na dřevěném uhlí. To můžete samozřejmě udělat taky, ale nemáte-li gril nebo nepřeje-li počasí, upečte kousky masa v troubě, případně je opečte na pánvi, mírně podlijte a poduste.
Koření
Trocha chilli, které je v Senegalu velmi oblíbené, je do marinády nezbytná – zajistí masu ten správný pikantní nádech. Pokud nejste na chilli zvyklí nebo máte rádi jemnější chutě, můžete dávku koření samozřejmě snížit.
Barevná zelenina
Kolečka karotky dodají směsi dušené zeleniny barvu a zjemní chuť. Pokud byste měli jen starší a tužší mrkev, raději ji krátce předvařte v osolené vodě.
Paření
‚Předpaření‘ rýže před vlastním vařením pro nás bylo novinkou. V Senegalu existují speciální ,pařicí‘ cedníčky, ale rýže se povedla i na běžném – byla krásně vláčná, a přitom sypká.
TIP APETITU:
Podzemnice olejná, arašídy nebo burské oříšky – plodina, kterou jsme si zvykli pojídat nejčastěji v osolené ‚televizní‘ podobě, se v Senegalu pěstuje nejen k přímé konzumaci. Vyrábějí z ní olej, který se pochopitelně nejčastěji používá na vaření a smažení. My jsme arašídový olej koupili v prodejně kulinářských specialit Later Market v pražské Jindřišské ulici, 1 litr stojí rovných 100 Kč; občas se objevuje i v supermarketech a větších samoobsluhách.