0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostré kuře ze Senegalu

kure ze senegalu
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ostré kuře ze Senegalu

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5363 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 926 g
Tuky 110 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře na yasse je patrně nejznámější senegalské jídlo. Jméno dostalo podle způsobu přípravy na velikánském množství cibule, která však dušením zesládne. Kombinace chutí je velmi zajímavá, jídlo je zároveň jemné i ostré.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg
cibule 1 kg
citronová štáva
ze 4 citronů
chilli sušené 2 ČL
olej 5 PL
hořčice 5 PL
nejlépe dijonská
česnek 1 stroužek
sůl
paprika zelená 1 ks
mrkev 2 ks
středně velká
pepř
olivový olej 2 PL
rýže dlouhozrnná 1 kg

Postup

1
Naporcujte kuře
Kuře pečlivě omyjte a rozdělte na kousky. Nevykosťujte je, s kostí si totiž kuře zachová víc chuti. Samozřejmě můžete sáhnout po naporcovaném kuřeti, ale to v Senegalu není úplnou samozřejmostí. Ado zvládá porcování bleskově.
marinování masa
2

Prošlehejte přísady
Šťávu z citronů vymačkejte do misky a prošlehejte s pepřem. Tvoří základ pikantní marinády a budoucí chuti celého pokrmu.

3

Bude se marinovat
K masu přidejte hořčici a pořádně ho v ní obalte. V marinádě nechte kuře aspoň dvacet minut, ale není na škodu marinovat ho i výrazně déle (klidně přes noc). Pak maso poklaďte na plech a pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C, v horkovzdušné na 180 °C.

ochucení masa

4

Nakrájejte zeleninu
Papriku – ta dodá jídlu barvu – nakrájejte na tenčí kroužky stejně jako cibuli a mrkev. Ado dává přednost zelené paprice, připadá mu nejšťavnatější a chuťově výrazná, ale můžete použít jakoukoli.

5

Nakládání podruhé
Do zbylé marinády nasypte všechnu jemně nakrájenou zeleninu a pořádně ji v husté hořčičné směsi obalte.
nakládání masa

6

Poduste zeleninu
Ve větším kastrolu rozehřejte olej a vsypte do něj celou tu hromadu cibule (právě ona dává pokrmu jméno a specifickou chuť) a ostatní zeleniny. Pokud zbyla nějaká marináda, neváhejte ji ke směsi přilít. Kastrol přikryjte a čtvrt hodiny směs duste.

7

Teď tu rýži
Asi litr a půl vody dejte vařit ve velkém hrnci. Propláchnutou rýži vsypte do cedníku a ten na deset minut zavěste nad hrnec s vroucí vodou. Poté rýži vsypte do hrnce a případně dolijte vodu, aby byla ponořená. Vařte půl hodiny.
příprava rýže

8

Všechno smíchejte
Do husté zeleninové omáčky přidejte opečené kousky kuřete a všechno ještě lehce provařte, aby se šťáva a chuť promísily. Kuře na yasse je díky marinádě jemné a křehké, zároveň ale pikantní; podušená zelenina je skvělá i samotná. Podávejte s rýží.

Tip Apetitu:

Opékání masa
V Dakaru by Ado vyběhl s kuřetem na dvorek a ogriloval by je na dřevěném uhlí. To můžete samozřejmě udělat taky, ale nemáte-li gril nebo nepřeje-li počasí, upečte kousky masa v troubě, případně je opečte na pánvi, mírně podlijte a poduste.

Koření
Trocha chilli, které je v Senegalu velmi oblíbené, je do marinády nezbytná – zajistí masu ten správný pikantní nádech. Pokud nejste na chilli zvyklí nebo máte rádi jemnější chutě, můžete dávku koření samozřejmě snížit.
 

Barevná zelenina
Kolečka karotky dodají směsi dušené zeleniny barvu a zjemní chuť. Pokud byste měli jen starší a tužší mrkev, raději ji krátce předvařte v osolené vodě.

Paření
‚Předpaření‘ rýže před vlastním vařením pro nás bylo novinkou. V Senegalu existují speciální ,pařicí‘ cedníčky, ale rýže se povedla i na běžném – byla krásně vláčná, a přitom sypká.

TIP APETITU:
Podzemnice olejná, arašídy nebo burské oříšky – plodina, kterou jsme si zvykli pojídat nejčastěji v osolené ‚televizní‘ podobě, se v Senegalu pěstuje nejen k přímé konzumaci. Vyrábějí z ní olej, který se pochopitelně nejčastěji používá na vaření a smažení. My jsme arašídový olej koupili v prodejně kulinářských specialit Later Market v pražské Jindřišské ulici, 1 litr stojí rovných 100 Kč; občas se objevuje i v supermarketech a větších samoobsluhách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

O tom že do mainády patří i chilli se dozvíte až jako úplně poslední informaci, takže bacha na to. Kam příde česnek se nedozvíme už vůbec. Trošku jsem si to upravila podle svého a výsledek byl výborný!

Anonym

Recept je vážně velice zmatečný, já jsem marinádu udělala prostě tak, že jsem smíchala citrónovou šťávu, sůl, pepř, hořčici, chilli a lisovaný stroužek česneku. Tím jsem potřela maso a nechala 7 hodin marinovat. Ač jsem se trochu bála takového množství cibule, tak úplně zbytečně;) Výsledek je výborný:)

Anonym

Úplně souhlasím s oběma příspěvky přede mnou. Tento popis postupu se opravdu moc nepovedl, ale výsledek je prostě úúúžasný. Ale chce to nebát se experimentovat a přidat ingredience dle vlastní fantazie.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit