
Pálivé rybky & majonéza s pečeným česnekem
Křupavé rybky skvěle doplňuje výrazná česneková majonéza.
Ingredience
- 50 g kukuřičného škrobu
- 50 g rýžové mouky
- po 2 lžících anglické hořčice v prášku nebo mleté hořčice
- 2 lžíce mleté uzené sladké papriky
- 2 lžičky kajenského pepře + troška k podávání
- 400 g čerstvých či mražených drobných rybek, např. šprotů, sleďů, sardinek, grundlí... (viz Něco navíc)
- rostlinný olej na smažení
- 1 citron, nakrájený na klínky
- 4 stroužky česneku, nejlépe mléčného
- 1 lžíce olivového oleje
- vločková mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 5 lžic majonézy + šťáva z 1/2 citronu
NA MAJONÉZU S PEČENÝM ČESNEKEM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Na majonézu položte neoloupaný česnek na kousek alobalu, pokapejte olejem, posypte špetkou soli. Pečte 25–30 minut doměkka. Nechte zchladnout, pak stroužky vymačkejte do misky, přidejte ostatní suroviny a jemně promíchejte.
2 Do mísy sesypte kukuřičný škrob, rýžovou mouku, hořčičný prášek, uzenou papriku a kajenský pepř do mísy a dobře promíchejte. Přidejte rybky a důkladně promíchejte, aby se pěkně ze všech stran obalily kořeněnou směsí.
3 Rendlík naplňte maximálně z 1/3 olejem a rozehřejte na 180°C (kostka bílého pečiva zhnědne za 30 sekund). Rybky smažte po dávkách 4–5 minut, pěkně dokřupava. Osušte na papírových utěrkách, osolte a udržujte teplé v mírně rozehřáté troubě. Podávejte s majonézou s pečeným česnekem, špetkou vločkové mořské soli a kajenského pepře a citronem.
NĚCO NAVÍC
Mražené rybky nechte rozmrznout přes noc v chladničce.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář