
Chřestový salát s krabem
Křupavá slaďounká červnová zelenina si zaslouží luxusní doprovod, jako je třeba jemné krabí maso.
Ingredience
- 100 g světlého kváskového chleba či jiného dobrého světlého pečiva (nejlépe 1–2 dny starého), na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g zelených výhonků chřestu, nakrouhaných škrabkou na zeleninu či na mandolíně na tenké dlouhé plátky
- hrst lusků cukrového hrášku, podélně rozpůlených a zbavených tuhých vláken
- 1 mrkev, na tenké dlouhé plátky
- 1 malá bulva fenyklu, na tenké plátky
- 100 g bílého krabího masa (nikoli surimi čili ,krabích tyčinek‘, viz Něco navíc)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190°C. Kostky chleba nasypte na plech, pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte cca 15 minut dozlatohněda, pravidelně obracejte. (Pečivo můžete opéct také na pánvi.)
2 Na zálivku prošlehejte v míse dijonskou hořčici a olej, pak vešlehejte citronovou šťávu, 3/4 citronové kůry a 3/4 pažitky, osolte a opepřete. Vsypte chřest, hráškové lusky, mrkev a fenykl, dobře promíchejte. Přidejte krutony, znovu promíchejte a pak zlehka vmíchejte krabí maso, aby zůstalo v co největších kusech. Ozdobte zbývající pažitkou a citronovou kůrou.
NĚCO NAVÍC
Konzervované krabí maso lze koupit v internetových obchodech a v prodejnách ruských specialit. Lze ho nahradit opečenou či pošírovanou rybou.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář