Jakmile se na pultech obchodů a trhů objeví nové brambory, užijte si je naplno!
Suroviny
Postup
Brambory vydrhněte, dejte do velkého rendlíku, zalijte studenou vodou, osolte ji a vařte 15–20 minut nebo doměkka. Na posledních 10 minut přidejte česnek. Sceďte a nechte dobře okapat (česnek nevyhazujte).
2 Jakmile vychladnou, zmáčkněte každou bramboru naplocho na prkénku velkým nožem nebo spodní částí dlaně. Pořádně je přitom rozplácněte.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olej, až zpění, vložte rozmáčknuté brambory, osolte a opepřete. Smažte 5–10 minut do temně zlatova a dokřupava. Pak obraťte, přidejte stroužky česneku, rozmarýn a další vrchovatou lžičku másla a dotáhněte pořádně dozlatova. Brambůrky jsou skvělé k masu i jen tak s tvarohem.