Pozor, indické cibulové smaženky bhaji jsou prudce návykové!
Suroviny
mouka cizrnová
160
g
kurkuma (mletá)
1
ČL
římský kmín
1
ČL
mletý
koriandr mletý
1
ČL
hořčičné semínko
2
ČL
černé
sůl mořská
½
ČL
+ navíc k podávání
pivo světlé
250
ml
(ležák), vychlazené
jarní cibulka
250
g
(zhruba 12 kousků), na šikmé plátky
šalotka
2
ks
na tenké plátky
rostlinný olej
na smažení
Na omáčku k namáčení
máta
svazek
otrhané lístky
koriandr čerstvý
svazek
lístky nadrobno
chilli paprička
1
ks
zelená, nadrobno
zázvor (čerstvý)
3
cm
cca, oloupaný, nadrobno
římský kmín
špetka
mletý
citronová šťáva
1
ks
Postup
1
Do velké mísy nasypte cizrnovou mouku, hladkou mouku, koření a sůl, pak postupně vešlehejte pivo, aby vzniklo těstíčko. Vmíchejte jarní cibulky a šalotky.
2
Na omáčku rozmixujte všechny přísady se 2–3 lžícemi studené vody najemno.
3
Rendlík naplňte maximálně z 1/3 olejem a rozehřejte na 180°C (kostka bílého pečiva zhnědne za 30 sekund). Pak do oleje opatrně spouštějte vrchovaté lžíce těstíčka. Smažte po dávkách 3–4 minuty, do křupava a zlatohněda. Osušte na papírových utěrkách, osolte a udržujte teplé v mírně rozehřáté troubě. Podávejte s omáčkou.