
Smaženky z jarní cibulky & bylinková omáčka
Pozor, indické cibulové smaženky bhaji jsou prudce návykové!
Ingredience
- 160 g cizrnové mouky
- 25 g hladké mouky
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky černého hořčičného semínka
- 1/2 lžičky mořské soli + navíc k podávání
- 250 ml světlého piva (ležáku), vychlazeného
- 250 g jarní cibulky (zhruba 12 kusů), nakrájené na šikmé plátky
- 2 šalotky, nakrájené na tenké plátky
- rostlinný olej na smažení
- malý svazek máty, lístky otrhané
- malý svazek koriandru, lístky nadrobno
- 1 zelená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- asi 3cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nadrobno
- špetka mletého římského kmínu
- šťáva z 1 citronu
NA OMÁČKU K NAMÁČENÍ
Příprava jídla
1 Do velké mísy nasypte cizrnovou mouku, hladkou mouku, koření a sůl, pak postupně vešlehejte pivo, aby vzniklo těstíčko. Vmíchejte jarní cibulky a šalotky.
2 Na omáčku rozmixujte všechny přísady se 2–3 lžícemi studené vody najemno.
3 Rendlík naplňte maximálně z 1/3 olejem a rozehřejte na 180°C (kostka bílého pečiva zhnědne za 30 sekund). Pak do oleje opatrně spouštějte vrchovaté lžíce těstíčka. Smažte po dávkách 3–4 minuty, do křupava a zlatohněda. Osušte na papírových utěrkách, osolte a udržujte teplé v mírně rozehřáté troubě. Podávejte s omáčkou.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář