,Svařená smetana‘ je skvělá také v kombinaci s kávou a s čokoládou. Kávový sirup můžete navíc okořenit skořicí nebo kardamomem.
Suroviny
Postup
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby absorbovala vodu. Čtyři formičky o objemu 125 ml zlehka vymažte olejem. Smetanu svařte v rendlíku spolu s cukrem a vanilkovým extraktem na středním plameni. Občas zamíchejte. Přidejte želatinu a vařte 1–2 minuty, aby se rozpustila.
Směs přeceďte a vlijte do vymazaných (plastových) formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily.
Na sirup svařte kávu s cukrem – míchejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Pak zvyšte plamen a vařte 5–8 minut, aby směs zhoustla a zredukovala se. Vychlaďte.
Pět minut před podáváním vyndejte panna cotty z lednice a vyklopte. Podávejte přelité kávovým sirupem.