Kachní ragú si může bublat na plotně, zatímco vy se chystáte na svátky, ale stejně tak ho můžete uvařit i ze zbytků hodobožové nebo svatoštěpánské kachny.
Suroviny
Postup
V hluboké pánvi nebo velkém rendlíku rozehřejte olej a zhruba 10 minut na něm opékejte kachní stehna ze všech stran dohněda. Vyjměte je a odložte na talíř.
Do pánve dejte cibuli a opékejte ji doměkka (cca 5 minut). Vsypte česnek a opékejte další minutu, poprašte skořicí a moukou, ještě minutu opékejte. Pak do pánve vraťte kachní stehna, podlijte vínem, nechte krátce odpařit, přidejte rajčata, vývar, rozmarýn, bobkový list, cukr, osolte a opepřete. Přiveďte k mírnému varu, přiklopte a duste 2 hodiny, občas promíchejte.
Dejte vařit vodu na těstoviny. Opatrně vyjměte maso z omáčky (pozor, aby vám do ní neopadalo) a položte ho na talíř. Odstraňte kůži a tuk, maso oberte od kos- tí a natrhejte 2 vidličkami. Maso vraťte do omáčky spolu s mlékem či smetanou a nezakryté vařte 10–15 minut, než uvaříte těstoviny.
Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu nebo tak, aby byly al dente. Pak je sceďte a uchovejte asi 150 ml vody z vaření. Těstoviny promíchejte s ragú a podle potřeby nařeďte vodou z vaření, je-li vše příliš suché. Podávejte posypané parmazánem a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Máte-li zbylé maso ze sváteční kachny, oberte ho a natrhejte. Vynechte jeho opékání a na oleji osmahněte rovnou cibuli. Dále pokračujte podle receptu. Omáčku nechte bublat celkově cca 30 minut, aby se chutě spojily a maso ještě víc změklo.