Čatní je skvělé k masu, sýrům, do sendvičů... Tato směs oživí i naprosto nezajímavé jídlo, nebo zajímavé ještě povýší na luxusní kulinářský zážitek. Receptů existují tisíce, suroviny vybírejte podle úrody, vlastních chutí a myslete i na to, zda hotový výrobek opravdu využijete. My jsme tentokrát zavařili papriky s malými okurkami nakládačkami a byla to opravdu skvělá volba.
Suroviny
okurka
500
g
nakládačky nakrájené nadrobno
paprika červená
2
ks
nakrájená na kousky
paprika žlutá
2
ks
nakrájená na kousky
cibule
2
ks
nakrájené nadrobno
krupicový cukr
500
g
ocet
375
ml
5%
sůl
1
PL
hořčičné semínko
1
PL
zázvor (mletý)
1
ČL
bazalka
1
svazek
lístky otrhané a nasekané nahrubo
Postup
1
Zeleninu vsypte do hrnce, přidejte cukr, ocet, sůl, hořčičné semínko, zázvor, podlijte trochou vody a vše na mírném plameni 5–10 minut vařte. Vmíchejte bazalku. Směs plňte do sklenic a dobře uzavřete. Sterilujte těsně pod bodem varu cca 10 minut.