Suroviny
Postup
Na omáčku vlijte do rendlíku víno a vývar. Přidejte višně a koření a svařte na polovinu. Vylovte koření a zašlehejte do omáčky džem a máslo, podle chuti osolte a opepřete. Dejte stranou a před podáváním ohřejte.
Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušnou na 140°). Kůži na kachních stehnech osušte papírovou utěrkou, maso vložte do menšího pekáčku a posypte vločkovou solí. Přidejte snítky tymiánu a stroužky česneku rozmáčknuté naplocho nožem. Přikryjte alobalem, dobře jej utěsněte a pekáč vložte na 2 hodiny do trouby.
Mezitím přiveďte v hrnci k varu osolenou vodu, vhoďte do ní kostky brambor a vařte 5 minut, pak slijte.
Vytáhněte pekáček z trouby a zvyšte teplotu na 200 °C (horkovzduch na 180 °C). Do trouby dejte nahřát nepřilnavý plech. Kachní stehna vyjměte z pekáčku a dejte stranou, šťávu s výpekem slijte do vyšší nádoby a seberte nahoře usazený tuk. (Šťávu můžete přidat do omáčky nebo uchovat na jiné použití.) Odměřte ze sebraného tuku 4 lžíce, vyndejte plech z trouby a vlijte na něj tuk. Vsypte brambory a obalte je v tuku. Pečte 20 minut, až začnou brambory zlátnout. Vraťte na plech kachní stehna a pečte ještě 40 minut, aby brambory i kůže na mase byly křupavé a zlaté. Posypte lístky tymiánu a jezte s omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Porce snadno zvýšíte nebo snížíte podle propočtu 1 osoba = 1 kachní stehno a 200 až 250g brambor.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine.