Pečená kachna s višněmi

Pečená kachna s višněmi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9647 kcal
Bílkoviny 416 g
Cukr 695 g
Tuky 537 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Vypečené sádlo nevyhazujte, můžete ho přidat do paštiky nebo na něm dusit zelí.

Suroviny

kachna 2 kg
chlazená , celá
sůl 1 ČL
pepř 2 špetky
tymián 1 špetka
či šalvěj
cibule 1 ks
malá a 1 větší nasekaná
mrkev 1 ks
nakrájená
víno červené 2 PL
vývar 300 ml
silný
máslo 2 PL
změklé
Na omáčku
třešně 40 ks
vypeckované či višně
citronová štáva 1 PL
víno červené 3 PL
či koňak
vinný ocet bílý 75 ml
červený
vývar 400 ml
silný
krupicový cukr 3 PL
škrob 3 PL
víno červené 2 PL
či madeira
máslo 1 PL
změklé
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Zevnitř kachny odstraňte tuk a případné vnitřnosti, odřízněte biskupa a špičky křídel, budou se hodit na vývar. Vyřízněte prsní kost, aby se pak prsíčka lépe porcovala. Vnitřek vytřete polovinou soli, bylinek a citronovou šťávou, vyložte malou nasekanou cibulkou. Stehna, hřbet a spodní část prsíček propíchejte špejlí, aby tuk mohl při pečení lépe vytékat. Kachnu sešijte – přišijte jí k tělu křídla a stehna a zašijte břišní otvor. Položte ji prsíčky nahoru, obložte mrkví a cibulí a dejte na 15 minut do trouby zhnědnout. Pak troubu stáhněte na 180 °C a kachnu položte na bok, po půl hodině na druhý. Čtvrt hodiny před dopečením kachnu osolte a otočte prsíčky nahoru (dvoukilová se peče 75–80 minut, dvouapůlkilová 85–90 minut). Středně upečená kachna pouští po píchnutí Do karamelu vlijte vlažný vývar do stehna šťávu narůžovělou, propečená čirou. Kachnu položte na servírovací talíř nebo mísu a nechte chvíli odpočívat ve vypnuté pootevřené troubě.

2 Z pečicí nádoby odstraňte veškerý tuk až na 1 lžíci. Zalijte vývarem, oškrabujte ze dna přípečky a přiveďte k varu. Vařte, dokud se tekutina neodpaří na polovinu. Přidejte portské, nechte z něj krátce odpařit alkohol, přeceďte a odstavte.

3 Třešně nechte půl hodiny odležet v citronové šťávě s cukrem a koňakem. Na omáčku vařte cukr s octem na středním ohni, dokud nezhnědne. Okamžitě odstavte a vlijte třetinu vývaru. Nechte bublat, dokud se karamel nerozpustí, pak přidejte zbytek vývaru, vlijte škrob smíchaný s madeirou a nechte probublávat 3–4 minuty do zhoustnutí. Přidejte do hrnce k třešním, přilijte šťávu z masa a nechte trochu odpařit a zhoustnout. Dochuťte, odstavte, vmíchejte máslo, trochou šťávy polijte kachnu a zbytek podávejte v omáčníku.

Recept je převzatý z knihy Mastering the Art of French Cooking, I.+II. Autorky: Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit