0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená kachna s višněmi

Pečená kachna s višněmi

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3846 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 622 g
Tuky 62 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypečené sádlo nevyhazujte, můžete ho přidat do paštiky nebo na něm dusit zelí.

Suroviny

kachna 1 ks
2–2,5 kg, chlazená, celá
sůl 1 ČL
pepř 2 špetky
tymián 1 špetka
či šalvěj
cibule 2 ks
1 malá a 1 větší, nasekané
mrkev 1 ks
nakrájená
víno portské 3 PL
vývar 300 ml
silný, masový
máslo 2 PL
změklé
Na omáčku
višně 40 ks
vypeckované, či třešně
citronová šťáva 1 PL
víno portské 3 PL
či koňak
vinný ocet červený 75 ml
vývar 400 ml
silný, masový
krupicový cukr 3 PL
škrob 3 PL
kukuřičný
víno portské 2 PL
či madeira
máslo 1 PL
změklé

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Zevnitř kachny odstraňte tuk a případné vnitřnosti, odřízněte biskupa a špičky křídel, budou se hodit na vývar. Vyřízněte prsní kost, aby se pak prsíčka lépe porcovala. Vnitřek vytřete polovinou soli, bylinek a citronovou šťávou, vyložte malou nasekanou cibulkou. Stehna, hřbet a spodní část prsíček propíchejte špejlí, aby tuk mohl při pečení lépe vytékat. Kachnu sešijte – přišijte jí k tělu křídla a stehna a zašijte břišní otvor. Položte ji prsíčky nahoru, obložte mrkví a cibulí a dejte na 15 minut do trouby zhnědnout. Pak troubu stáhněte na 180 °C a kachnu položte na bok, po půl hodině na druhý. Čtvrt hodiny před dopečením kachnu osolte a otočte prsíčky nahoru (dvoukilová se peče 75–80 minut, dvouapůlkilová 85–90 minut). Středně upečená kachna pouští po píchnutí Do karamelu vlijte vlažný vývar do stehna šťávu narůžovělou, propečená čirou. Kachnu položte na servírovací talíř nebo mísu a nechte chvíli odpočívat ve vypnuté pootevřené troubě.

2 Z pečicí nádoby odstraňte veškerý tuk až na 1 lžíci. Zalijte vývarem, oškrabujte ze dna přípečky a přiveďte k varu. Vařte, dokud se tekutina neodpaří na polovinu. Přidejte portské, nechte z něj krátce odpařit alkohol, přeceďte a odstavte.

3 Třešně nechte půl hodiny odležet v citronové šťávě s cukrem a koňakem. Na omáčku vařte cukr s octem na středním ohni, dokud nezhnědne. Okamžitě odstavte a vlijte třetinu vývaru. Nechte bublat, dokud se karamel nerozpustí, pak přidejte zbytek vývaru, vlijte škrob smíchaný s madeirou a nechte probublávat 3–4 minuty do zhoustnutí. Přidejte do hrnce k třešním, přilijte šťávu z masa a nechte trochu odpařit a zhoustnout. Dochuťte, odstavte, vmíchejte máslo, trochou šťávy polijte kachnu a zbytek podávejte v omáčníku.

Recept je převzatý z knihy Mastering the Art of French Cooking, I.+II. Autorky: Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč