0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená kachna s višněmi

Pečená kachna s višněmi

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3846 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 622 g
Tuky 62 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypečené sádlo nevyhazujte, můžete ho přidat do paštiky nebo na něm dusit zelí.

Suroviny

kachna 1 ks
2–2,5 kg, chlazená, celá
sůl 1 ČL
pepř 2 špetky
tymián 1 špetka
či šalvěj
cibule 2 ks
1 malá a 1 větší, nasekané
mrkev 1 ks
nakrájená
víno portské 3 PL
vývar 300 ml
silný, masový
máslo 2 PL
změklé
Na omáčku
višně 40 ks
vypeckované, či třešně
citronová štáva 1 PL
víno portské 3 PL
či koňak
vinný ocet červený 75 ml
vývar 400 ml
silný, masový
krupicový cukr 3 PL
škrob 3 PL
kukuřičný
víno portské 2 PL
či madeira
máslo 1 PL
změklé

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Zevnitř kachny odstraňte tuk a případné vnitřnosti, odřízněte biskupa a špičky křídel, budou se hodit na vývar. Vyřízněte prsní kost, aby se pak prsíčka lépe porcovala. Vnitřek vytřete polovinou soli, bylinek a citronovou šťávou, vyložte malou nasekanou cibulkou. Stehna, hřbet a spodní část prsíček propíchejte špejlí, aby tuk mohl při pečení lépe vytékat. Kachnu sešijte – přišijte jí k tělu křídla a stehna a zašijte břišní otvor. Položte ji prsíčky nahoru, obložte mrkví a cibulí a dejte na 15 minut do trouby zhnědnout. Pak troubu stáhněte na 180 °C a kachnu položte na bok, po půl hodině na druhý. Čtvrt hodiny před dopečením kachnu osolte a otočte prsíčky nahoru (dvoukilová se peče 75–80 minut, dvouapůlkilová 85–90 minut). Středně upečená kachna pouští po píchnutí Do karamelu vlijte vlažný vývar do stehna šťávu narůžovělou, propečená čirou. Kachnu položte na servírovací talíř nebo mísu a nechte chvíli odpočívat ve vypnuté pootevřené troubě.

2 Z pečicí nádoby odstraňte veškerý tuk až na 1 lžíci. Zalijte vývarem, oškrabujte ze dna přípečky a přiveďte k varu. Vařte, dokud se tekutina neodpaří na polovinu. Přidejte portské, nechte z něj krátce odpařit alkohol, přeceďte a odstavte.

3 Třešně nechte půl hodiny odležet v citronové šťávě s cukrem a koňakem. Na omáčku vařte cukr s octem na středním ohni, dokud nezhnědne. Okamžitě odstavte a vlijte třetinu vývaru. Nechte bublat, dokud se karamel nerozpustí, pak přidejte zbytek vývaru, vlijte škrob smíchaný s madeirou a nechte probublávat 3–4 minuty do zhoustnutí. Přidejte do hrnce k třešním, přilijte šťávu z masa a nechte trochu odpařit a zhoustnout. Dochuťte, odstavte, vmíchejte máslo, trochou šťávy polijte kachnu a zbytek podávejte v omáčníku.

Recept je převzatý z knihy Mastering the Art of French Cooking, I.+II. Autorky: Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit