Pokud vás nezlákala vepřová pečínka, zkuste letos na posvícení tahle elegantní kachní prsa. V méně sváteční dny můžete obdobným způsobem upravit třeba vykostěné kuřecí paličky. Pokud vaříte pro děti, víno i cidre můžete nahradit nepříliš sladkým jablečným, popřípadě vinným moštem.
Suroviny
Postup
Na středním ohni rozehřejte velkou litinovou pánev či kastrol, vložte do něj kůží dolů kachní prsa z obou stran osolená a opepřená a nechte je pustit tuk a zezlátnout, trvá to asi 15 minut, po 5 minutách opékání pánev přiklopte. Potom slijte přebytečný tuk (nechte ho v pánvi asi 2–3 lžíce, zbytek dejte do skleničky a schovejte na jindy), kachní prsa obraťte a opékejte ještě 1,5–2 minuty z druhé strany (čím vyšší maso, tím déle). Kachní prsa vyjměte z pánve, zabalte do alobalu a pak do utěrky a odložte.
Do kastrolu či pánve vložte cibuli, česnek a kmín, za občasného míchání opékejte 8–10 minut. Pomalu vlijte víno, cidre a jablečný ocet. Na silném ohni přiveďte k varu a nechte odpařit alkohol (asi 5 minut), potom zmírněte oheň a do směsi přidejte chilli papričku, bobkové listy a tymián. Vsypte jablko, osolte a opepřete. Vařte 15 minut, pak vsypte hroznové víno zbavené stopek a vařte dalších 15 minut. Poté vmíchejte máslo na zjemnění.
Mezitím kachní prsa nakrájejte na větší kusy a ke konci vaření je včetně veškeré šťávy, kterou pustila, přidejte kůží nahoru do tekutiny, aby se opět prohřála (čím méně se vám zdají propečená, tím dříve je vraťte do pánve).
Podávejte ozdobené tymiánem a čerstvými hrozny nebo doplněné dalšími obranými bobulemi. Zapíjejte nejlépe burčákem či cidrem a doplňte pečivem.