Kachna na jablkách a hroznech

Kachna na jablkách a hroznech
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kachna na jablkách a hroznech

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1889 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 220 g
Tuky 59 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vás nezlákala vepřová pečínka, zkuste letos na posvícení tahle elegantní kachní prsa. V méně sváteční dny můžete obdobným způsobem upravit třeba vykostěné kuřecí paličky. Pokud vaříte pro děti, víno i cidre můžete nahradit nepříliš sladkým jablečným, popřípadě vinným moštem.

Suroviny

kachní prsa 2 ks
2 velká (po cca 220 g) nebo 3 menší, s kůží, kůže naříznutá ostrým nožem rovnoběžnými zářezy
sůl vločková
cibule 1 ks
malá, nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
v celku, podrcený naplocho nožem
kmín 1 ČL
celý
víno bílé 250 ml
suché
cider 250 ml
cidre (nemusí být úplně suchý) nebo burčák
jablečný ocet 6 PL
5–6 lžic podle chuti
chilli paprička 1 ks
jalapeño nebo jiná mríně pálivá chilli paprička, na kolečka (zbavená semínek, chcete-li)
bobkový list 2 ks
1–2 podle velikosti
tymián 3 snítky
+ na ozdobení
jablka 1 ks
malé, zbavené jádřince a nakrájené na plátky
hroznové víno 150 g
bez jadérek, nejlépe růžové + na ozdobení
máslo 1 PL

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte velkou litinovou pánev či kastrol, vložte do něj kůží dolů kachní prsa z obou stran osolená a opepřená a nechte je pustit tuk a zezlátnout, trvá to asi 15 minut, po 5 minutách opékání pánev přiklopte. Potom slijte přebytečný tuk (nechte ho v pánvi asi 2–3 lžíce, zbytek dejte do skleničky a schovejte na jindy), kachní prsa obraťte a opékejte ještě 1,5–2 minuty z druhé strany (čím vyšší maso, tím déle). Kachní prsa vyjměte z pánve, zabalte do alobalu a pak do utěrky a odložte.

2

Do kastrolu či pánve vložte cibuli, česnek a kmín, za občasného míchání opékejte 8–10 minut. Pomalu vlijte víno, cidre a jablečný ocet. Na silném ohni přiveďte k varu a nechte odpařit alkohol (asi 5 minut), potom zmírněte oheň a do směsi přidejte chilli papričku, bobkové listy a tymián. Vsypte jablko, osolte a opepřete. Vařte 15 minut, pak vsypte hroznové víno zbavené stopek a vařte dalších 15 minut. Poté vmíchejte máslo na zjemnění.

3

Mezitím kachní prsa nakrájejte na větší kusy a ke konci vaření je včetně veškeré šťávy, kterou pustila, přidejte kůží nahoru do tekutiny, aby se opět prohřála (čím méně se vám zdají propečená, tím dříve je vraťte do pánve).

4

Podávejte ozdobené tymiánem a čerstvými hrozny nebo doplněné dalšími obranými bobulemi. Zapíjejte nejlépe burčákem či cidrem a doplňte pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit