Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kachna na jablkách a hroznech

Kachna na jablkách a hroznech
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kachna na jablkách a hroznech

4.9/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1889 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 220 g
Tuky 59 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vás nezlákala vepřová pečínka, zkuste letos na posvícení tahle elegantní kachní prsa. V méně sváteční dny můžete obdobným způsobem upravit třeba vykostěné kuřecí paličky. Pokud vaříte pro děti, víno i cidre můžete nahradit nepříliš sladkým jablečným, popřípadě vinným moštem.

Suroviny

2 velká (po cca 220 g) nebo 3 menší, s kůží, kůže naříznutá ostrým nožem rovnoběžnými zářezy
sůl vločková
malá, nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
v celku, podrcený naplocho nožem
kmín 1 ČL
celý
suché
cider 250 ml
cidre (nemusí být úplně suchý) nebo burčák
jablečný ocet 6 PL
5–6 lžic podle chuti
jalapeño nebo jiná mríně pálivá chilli paprička, na kolečka (zbavená semínek, chcete-li)
1–2 podle velikosti
tymián 3 snítky
+ na ozdobení
malé, zbavené jádřince a nakrájené na plátky
bez jadérek, nejlépe růžové + na ozdobení

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte velkou litinovou pánev či kastrol, vložte do něj kůží dolů kachní prsa z obou stran osolená a opepřená a nechte je pustit tuk a zezlátnout, trvá to asi 15 minut, po 5 minutách opékání pánev přiklopte. Potom slijte přebytečný tuk (nechte ho v pánvi asi 2–3 lžíce, zbytek dejte do skleničky a schovejte na jindy), kachní prsa obraťte a opékejte ještě 1,5–2 minuty z druhé strany (čím vyšší maso, tím déle). Kachní prsa vyjměte z pánve, zabalte do alobalu a pak do utěrky a odložte.

2

Do kastrolu či pánve vložte cibuli, česnek a kmín, za občasného míchání opékejte 8–10 minut. Pomalu vlijte víno, cidre a jablečný ocet. Na silném ohni přiveďte k varu a nechte odpařit alkohol (asi 5 minut), potom zmírněte oheň a do směsi přidejte chilli papričku, bobkové listy a tymián. Vsypte jablko, osolte a opepřete. Vařte 15 minut, pak vsypte hroznové víno zbavené stopek a vařte dalších 15 minut. Poté vmíchejte máslo na zjemnění.

3

Mezitím kachní prsa nakrájejte na větší kusy a ke konci vaření je včetně veškeré šťávy, kterou pustila, přidejte kůží nahoru do tekutiny, aby se opět prohřála (čím méně se vám zdají propečená, tím dříve je vraťte do pánve).

4

Podávejte ozdobené tymiánem a čerstvými hrozny nebo doplněné dalšími obranými bobulemi. Zapíjejte nejlépe burčákem či cidrem a doplňte pečivem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč