0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kachna na jablkách a hroznech

Kachna na jablkách a hroznech
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kachna na jablkách a hroznech

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1889 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 220 g
Tuky 59 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vás nezlákala vepřová pečínka, zkuste letos na posvícení tahle elegantní kachní prsa. V méně sváteční dny můžete obdobným způsobem upravit třeba vykostěné kuřecí paličky. Pokud vaříte pro děti, víno i cidre můžete nahradit nepříliš sladkým jablečným, popřípadě vinným moštem.

Suroviny

2 velká (po cca 220 g) nebo 3 menší, s kůží, kůže naříznutá ostrým nožem rovnoběžnými zářezy
sůl vločková
cibule 1 ks
malá, nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
v celku, podrcený naplocho nožem
kmín 1 ČL
celý
suché
cider 250 ml
cidre (nemusí být úplně suchý) nebo burčák
jablečný ocet 6 PL
5–6 lžic podle chuti
chilli paprička 1 ks
jalapeño nebo jiná mríně pálivá chilli paprička, na kolečka (zbavená semínek, chcete-li)
bobkový list 2 ks
1–2 podle velikosti
tymián 3 snítky
+ na ozdobení
malé, zbavené jádřince a nakrájené na plátky
bez jadérek, nejlépe růžové + na ozdobení
máslo 1 PL

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte velkou litinovou pánev či kastrol, vložte do něj kůží dolů kachní prsa z obou stran osolená a opepřená a nechte je pustit tuk a zezlátnout, trvá to asi 15 minut, po 5 minutách opékání pánev přiklopte. Potom slijte přebytečný tuk (nechte ho v pánvi asi 2–3 lžíce, zbytek dejte do skleničky a schovejte na jindy), kachní prsa obraťte a opékejte ještě 1,5–2 minuty z druhé strany (čím vyšší maso, tím déle). Kachní prsa vyjměte z pánve, zabalte do alobalu a pak do utěrky a odložte.

2

Do kastrolu či pánve vložte cibuli, česnek a kmín, za občasného míchání opékejte 8–10 minut. Pomalu vlijte víno, cidre a jablečný ocet. Na silném ohni přiveďte k varu a nechte odpařit alkohol (asi 5 minut), potom zmírněte oheň a do směsi přidejte chilli papričku, bobkové listy a tymián. Vsypte jablko, osolte a opepřete. Vařte 15 minut, pak vsypte hroznové víno zbavené stopek a vařte dalších 15 minut. Poté vmíchejte máslo na zjemnění.

3

Mezitím kachní prsa nakrájejte na větší kusy a ke konci vaření je včetně veškeré šťávy, kterou pustila, přidejte kůží nahoru do tekutiny, aby se opět prohřála (čím méně se vám zdají propečená, tím dříve je vraťte do pánve).

4

Podávejte ozdobené tymiánem a čerstvými hrozny nebo doplněné dalšími obranými bobulemi. Zapíjejte nejlépe burčákem či cidrem a doplňte pečivem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč