Pomalu pečená kachna

Pomalu pečená kachna
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená kachna

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné 2-4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 889 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 124 g
Tuky 31 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neuvěřitelné třináctihodinové pečení kachny je přesně ten recept, který vás dostane na kolena. Nejdříve kroutíte hlavou, moc nevěříte, nakonec se do něj pustíte a pak už to nikdy nechcete dělat jinak. Prsíčka se skoro sama odlupují od kosti, kůžička křupe a voní i chutná po medu. Maso je křehké a výborné.

Suroviny

kachna 1 ks
o váze cca 2 kg
sůl 5 ČL
kmín 3 ČL
med 150 ml

1 Osolte a okmínujte
Kachnu omyjte a osušte. Pak odřízněte přebytečný tuk u biskupa a u krku a kachnu důkladně osolte. Solte uvnitř i zvenku a snažte se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáčku, mírně podlijte vodou, přiklopte a pečte sedm hodin při 90 °C.

2 Zvyšte teplotu
Po sedmi hodináchbude vaše kachna vypadat, jako kdybyste ji jen lehce povařili, kůže bude mít žlutou barvu a maso ještě nebude úplně měkké (vidlicí nepropichujte). Zvyšte teplotu na 120 °C a dopřejte masu posledních šest hodin. Stále pečte přiklopené, nepodlévejte, tuk neodebírejte.

3 Pomažte medem
Hodinu před koncem celého pomalého pečení pekáč odklopte, do malého hrnečku si přelijte med a pomocí mašlovačky kachnu potřete; k medu můžete přidat i výpek. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžete zvýšit teplotu trouby nebo dát kachnu pod gril.

4 Rozdělte prsa
Kachnu naporcujte tak, jak jste zvyklí. Snažte se ale každému ze strávníků dát kousek prsíček, ta jsou po několikahodinové úpravě
obzvlášť fenomenální! Maso je lahodné, krásně růžové, křupavé, a přitom vláčné. Podávejte s knedlíky a zelím.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Andrea Dúbravčíková

Kacku podla tohto receptu som piekla uz dvakrat a asi to bude tradicny jesenny recept u nas. Prvykrat som ju skusala presne pred rokom, hned po tom ako som recept objavila v casopise a druhykrat som ju piekla minulu nedelu. Kolaudovala som novu kuchynu a nic lepsie na jej oslavu som si nemohla vybrat. Hostia boli spokojni!! Kacka je naozaj po upeceni uzasne jemna, makka, vobec nie suchá ako to niekedy zvykne dopadnut. Jednoducho "nebíčko v papulke".

Pavel Žaloudek

Zdravím, tato verze je i v "rychlejší verzi", tj. 4 a půl hodiny, na 120 st. C. vynikající, vzhledem k množství medu v tomto receptu je ale asi více žádoucí uvedený způsob. Dobrou chuť!

Blanka Lejsalová

Zdravím, mohl by mi prosím někdo poradit, jaké teploty mám zvolit v případě, že mám horkovzdušnou troubu? Moc děkuji.

Jiří Mlnařík

Doplnil jsem recet o oblíbenou pochutinu naší smečky - pečené zelí. Dvě hodiny před dokončením je potřeba kachnu vyjmout (nakonec ve dvou lidech, už je příliš rozpadavá) a do pekáče i s výpekem! doslova natlačit směs nakrouhaného červeného zelí (dávám horní část ze dvou hlávek, bez žeber), cibule (4-5), soli a kmínu podle chuti a kachu (opět ve dvou) vrátit na zelí. Dál recept držím stejně (jen medu dávám velmi málo, moje smečka nemusí sladkou chuť) a pokud to stihnu, dám kombinaci houskových a bramborových knedlíků.

Lenka Páleníková

Zdravím, tak jsem pekla kachničku na 90 stupňu 6 hodin, během toho jsem si lehla a probudil mě až dým z trouby. Kachna na padrť a i část kuchyně. Byla jsem ráda, že neuhořeli moji spolubydlící. :-)

Anonym

To je divne....pecu takto kachnu uz po 7 a vzdy uplne v pohode.A to pokazde na noc,jdu klidne spat.Pecu v litinovem hrnci 's poklici,podleji tak 150-200ml vody a kachna vzdy pusti tolik stavy+tuku ze nema sanci se vyparit.

Ivan Biel

Nikdy nedělejte tento recept!Komu se tento recept povedl ať si pomocí teploměru do trouby porovná jaký obrovský rozdíl má mezi skutečnou teplotou v troubě a teplotou nastavenou!Nyní přidám odkaz na pomalu pečenou HUSU.TAM porovnejte nejen teplotu pečení ale i hmotnost.Zatímco kacna má cca 2 kg-tak husa má 3,5 kg-5 kg!
http://hobby.idnes.cz/svatomartinska-husa-krok-za-krokem-pece-se-sama-b…

Anonym

Delala jsem jiz nekolikrat min.7x a vzdy perfektni.A pokazde pecu v noci kdyz spim-kachna se pece sama, v litinovem hrnci 's poklici vzdy podleji cca 200ml vody a jeste nikdy se mi nestalo ze by kachna nepustila tuk a stavu.Naopak je v hrnci obojiho dost...nema šanci se spalit.Medu davam mene.Kachna je dokonala a ma ruzova prsicka ktera jsou lahodna a nevysusena.Doporucuji.Pecu na horni-spodni bez horkovzduchu ale i snim jsem pekla a v pohode.

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit